Hirdetés

Txtr Beagle 5: belépőnek is kevés

Csomagolás, külső

Ma a Magyar Telekom által forgalmazott alsó kategóriás e-book olvasóval, a Txtr Beagle 5-tel ismerkedünk meg. Az alapvető igények kielégítésére törekvő könyvolvasó azokat célozza meg, akik nem akarnak töltőkkel és kábelekkel bajlódni, viszont rendelkeznek okostelefonnal, vagy táblagéppel. Esetleg azokat, akik "digitálisan kevésbé képzettek”, de van, aki feltöltse számukra az olvasnivalót a készülékre.

A Beagle egy apró, lapos dobozban érkezett, melyben az 5 colos kijelzővel szerelt gép és két darab hozzá tartozó AAA elem lapult. Még külön használati utasítás sem érkezett, ez a doboz hátulján kapott helyet. A Beagle a maga 140 x 105 x 4,8 mm-es méreteivel a legkisebb e-inkes olvasók között szerepel, 117 grammos tömegével (elemek nélkül) a legkönnyebb címre is pályázik. Persze ezek az adatok csak részben igazak, a készülék ugyanis nem akkumulátorral, hanem két darab AAA elemmel működik, így az alján egy henger formájú dudor húzódik, a legszélesebb pontján 14 mm-re növelve a könyvolvasó vastagságát. Ez a gyakorlatban inkább előny, mint hátrány, kellemes fogást biztosít az eszköznek. Még jobb lenne, ha a kép elforgatható lenne, így a henger függőleges pozícióban megmarkolható lenne, erre azonban egy szokatlan szoftveres megoldás miatt nincs lehetőség, de erről később.

Kompakt méret, egyszerű kezelés - csak könyvet ne kelljen rá tölteni
Kompakt méret, egyszerű kezelés - csak könyvet ne kelljen rá tölteni

A készüléken semmilyen csatlakozó nincs, gombból is mindössze négyet találunk. A hátlapon található a be- és kikapcsoló gomb, az elején pedig, a kijelző alatt még három, ebből kettő lapozáshoz, illetve a könyvekbe be- és a listához visszatérő „menügombot” találjuk.

A gomboktól jobbra helyezkedik el egy LED, mely pirosan világít merülő elemek esetén, kéken villog, ha aktív a Bluetooth. Olvasnivaló feltöltésekor a kék LED folyamatosan világít. Mivel fizikai csatlakozóval nem látták el a gépet, ez az egyetlen mód, hogy kommunikáljunk vele, pontosabban könyveket töltsünk rá.

Két színben kapható itthon: türkizkék és barna
Két színben kapható itthon: türkizkék és barna

Az összeszerelés minősége rendben van, a hátlap szépen és pontosan illeszkedik, oldalanként két fül is kapaszkodik a gépbe. Recsegést-ropogást egyedül az elemfedél körüli erőteljes nyomkodással tudtunk kicsikarni belőle, de ez messze túlmutat az átlagos felhasználási módon. A hátlapot nyomkodva a kijelzőt sem sikerült elszíneződésre bírni, az olvasót jól összerakták.

Hirdetés

Belső, használat

A Txtr Beagle kezelése valóban nem igényel komolyabb szaktudást, ennél egyszerűbb már nem is lehetne a menü. Bekapcsolás után a könyvek között (melyekből egyszerre csak öt darabot tárolhatunk) jobbra- balra lépegetve válthatunk, a középső gombbal pedig megnyithatjuk ezeket. Az eszközre két könyvet előre telepített a Telekom, ezek: Karinthy: Utazás a koponyám körül, illetve Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai.

Az olvasási módból a középső gombbal a könyvválasztóba léphetünk vissza. A bekapcsológombot hosszan nyomva aktiválhatjuk a Bluetooth kapcsolatot, mely a 2.1-es szabványt használja az adatátvitelre. A készülékhez párosított eszközről (aminek legalább 2.2-es Androidot, vagy iOS 7-es operációs rendszert kell futtatnia) küldhetők át a könyvek.

Az 5 colos e-ink kijelző felbontása 800x600 pixel, összesen 8 szürkeárnyalat megjelenítésére képes. A könyvolvasók piacán ez a méret a legkisebb, amivel találkozhatunk. Ezek mellett a paraméterek mellett a betűk jól olvashatók, élesek (egészen addig, míg nem teszünk mellé egy komolyabb eszközt, nem tűnik fel, hogy bizony a betűk kissé szőrösek). Az első probléma akkor merül fel, ha az ember változtatná az írott anyagok méretét, ugyanis ehhez újra át kell tölteni a könyvet a párosított telefonról vagy táblagépről. Erre azért van szükség, mert a Beagle beépített 4 GB-os tárhelyén a dokumentumok képformátumban foglalnak helyet, a konvertálást az áttöltés előtt az androidos vagy iOS-es alkalmazás végzi. Az olvasó képének elforgatására nincs lehetőség, hiszen az eszköz nem lenne képes újratördelni a szöveget. Ez magyarázatot ad arra is, hogy miért csak 5 könyv fér egyszerre az olvasóra.

Két darab AAA ceruzaelemmel működik
Két darab AAA ceruzaelemmel működik

A könyvek áttöltése éppen a fentiek miatt elég lassú, viszont legalább már a feltöltés közben belekezdhetünk az olvasásba, az oldalakat egymás után sorban adja át a Txtr alkalmazás a Beagle-nek. A telefonos app beállításaiban lehet állítani a betűméretet négy lépésben, az extra nagyot választva azonban az 5 colos kijelző miatt már nagyon gyakran lapozni kell. A legkisebbet választva is jól olvashatóak egyébként a betűk, képünket ebben a módban feltöltött könyvvel készítettük.

Az alkalmazásból a telefonon is olvashatjuk tartalmainkat, melyeket a Telekom saját, Txtr e-könyv áruházából vásárolhatunk meg, de a webes felületen keresztül ePub és PDF dokumentumainkat is feltölthetjük, így más áruházakból származó, vagy akár (némi Calibre használattal) a Magyar Elektronikus Könyvtár kínálatából is válogathatunk. Azért valószínűleg a célközönség ezekkel a módszerekkel él majd a legkevésbé, hiszen itt már kell egy teljesértékű böngésző, egy külső alkalmazás, aztán a Txtr app is, hogy az olvasóra jussanak a dokumentumok. Ez egyszerűnek vagy ügyfélbarátnak semmiképp sem mondható.

A Beagle nem támogatja az éjszakai módot, tehát csak fehér alapon fekete betűket olvashatunk, beépített háttérvilágítása sincs. Magában a Txtr alkalmazásban viszont van erre mód, ebben egyébként két szegélyméret közül is választhatunk, illetve hat lépésben változtathatjuk a betűméretet. Ezek a Beagle-en történő olvasásra nincsenek hatással. Ezen a ponton merült fel bennünk először a kérdés, hogy egyáltalán mi szükség az olvasóra, nem lett volna elég csak az alkalmazás?

A Txtr áruház a nagyobb magyar kiadók könyveit árulja, jellemzően a papíralapú változatok árának kétharmadáért. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 1-2 ezer forintért juthatunk hozzá az e-könyvekhez a bolton keresztül, melyben több, mint 700 000 termék közül válogathatunk.

Üzemidő, ár, összegzés

A költséghatékonyság jegyében a Txtr Beagle 5 tehát nem tartalmaz akkumulátort, de a két mikro ceruzaelemmel a leírás szerint egy évig is bírhatja, ez természetesen nagyban függ olvasási szokásainktól, illetve a Bluetooth átvitel gyakoriságától. Reálisan inkább 10-15 könyv olvasására lehet elég ennyi energia.

Egy Kindle Paperwhite mellett - azért kicsit szőrösek azok a betűk
Egy Kindle Paperwhite mellett - azért kicsit szőrösek azok a betűk

A Telekom az eredeti tervek szerint 9,9 euróért kívánta piacra dobni a Beagle-t, ami ezzel a 3 ezer forintos árral nagy sikert arathatott volna a kompromisszumok ellenére, melyeket megkövetel. A Magyar Telekom kínálatában előfizetés és hűségnyilatkozat nélkül 19 920 forintért kapható jelenleg, illetve a webshopról rendelve 17 928 forintba kerül a készülék. Ennyi pénzért már teljes értékű e-book olvasót is kapni, melyek jórészt memóriakártyával is bővíthetőek, és okostelefonos alkalmazás nélkül is használhatóak. Sőt, 20 ezer forintért már a Pocket Book Mini 515 is elérhető, melyben beépített Wi-fi is található. Az árban egyező versenytársak többsége a PDF és az ePub mellett a DJVU, TXT, DOC, RTF, illetve HTML formátumokat is támogatják, lényegesen több lehetőséget biztosítva. A Beagle árához képest nem sokkal több pénzért pedig már Kindle is beszerezhető.

A jelenlegi árral a Telekom könyvolvasója nem versenyképes, hiába a végletekig leegyszerűsített menürendszer, amikor a versenytársak termékeit sem tart 10 percnél tovább megismernie még az idősebb korosztálynak sem. Az pedig, hogy a betűméret váltásához is újra fel kell tölteni az egész könyvet az olvasóra, amellett hogy feleslegesesen bonyolítja a helyzetet, az olcsó könyvolvasó imidzsét is rombolja, hiszen önállóan gyakorlatilag nem használható.

Ami tetszett:

+ kompakt méret
+ színes hátlap
+ jó fogást biztosító hengeres elemtartó

Ami nem tetszett:

- kizárólag Android vagy iOS rendszerrel feltölthető olvasnivaló
- a saját tartalmak (minimum) három lépésben tölthetők fel
- az inverz mód hiánya
- az ára

A tesztelt Txtr Beagle 5-öt a Magyar Telekom Nyrt. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

  • Most még kis probléma: a könyvtorrent

    A digitális könyvek megszerzésére koránt sincs akkora igény – egyelőre –, mint a menő filmekére. Ám itt is jelentős mértékben tapasztalható a torrentezés mint beszerzési forrás.

  • Stabilan nő az e-könyv-olvasók piaca

    Tavaly Európában közel 40 százalékkal nőtt az e-könyv-olvasók piaca, az idei trendek középpontjában a felhőalapú szolgáltatások és a felhasználói élményt növelő alkalmazások fejlesztései állnak.

Előzmények