Txtr Beagle 5: belépőnek is kevés

Belső, használat

A Txtr Beagle kezelése valóban nem igényel komolyabb szaktudást, ennél egyszerűbb már nem is lehetne a menü. Bekapcsolás után a könyvek között (melyekből egyszerre csak öt darabot tárolhatunk) jobbra- balra lépegetve válthatunk, a középső gombbal pedig megnyithatjuk ezeket. Az eszközre két könyvet előre telepített a Telekom, ezek: Karinthy: Utazás a koponyám körül, illetve Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai.

Hirdetés

Az olvasási módból a középső gombbal a könyvválasztóba léphetünk vissza. A bekapcsológombot hosszan nyomva aktiválhatjuk a Bluetooth kapcsolatot, mely a 2.1-es szabványt használja az adatátvitelre. A készülékhez párosított eszközről (aminek legalább 2.2-es Androidot, vagy iOS 7-es operációs rendszert kell futtatnia) küldhetők át a könyvek.

Az 5 colos e-ink kijelző felbontása 800x600 pixel, összesen 8 szürkeárnyalat megjelenítésére képes. A könyvolvasók piacán ez a méret a legkisebb, amivel találkozhatunk. Ezek mellett a paraméterek mellett a betűk jól olvashatók, élesek (egészen addig, míg nem teszünk mellé egy komolyabb eszközt, nem tűnik fel, hogy bizony a betűk kissé szőrösek). Az első probléma akkor merül fel, ha az ember változtatná az írott anyagok méretét, ugyanis ehhez újra át kell tölteni a könyvet a párosított telefonról vagy táblagépről. Erre azért van szükség, mert a Beagle beépített 4 GB-os tárhelyén a dokumentumok képformátumban foglalnak helyet, a konvertálást az áttöltés előtt az androidos vagy iOS-es alkalmazás végzi. Az olvasó képének elforgatására nincs lehetőség, hiszen az eszköz nem lenne képes újratördelni a szöveget. Ez magyarázatot ad arra is, hogy miért csak 5 könyv fér egyszerre az olvasóra.

Két darab AAA ceruzaelemmel működik
Két darab AAA ceruzaelemmel működik

A könyvek áttöltése éppen a fentiek miatt elég lassú, viszont legalább már a feltöltés közben belekezdhetünk az olvasásba, az oldalakat egymás után sorban adja át a Txtr alkalmazás a Beagle-nek. A telefonos app beállításaiban lehet állítani a betűméretet négy lépésben, az extra nagyot választva azonban az 5 colos kijelző miatt már nagyon gyakran lapozni kell. A legkisebbet választva is jól olvashatóak egyébként a betűk, képünket ebben a módban feltöltött könyvvel készítettük.

Az alkalmazásból a telefonon is olvashatjuk tartalmainkat, melyeket a Telekom saját, Txtr e-könyv áruházából vásárolhatunk meg, de a webes felületen keresztül ePub és PDF dokumentumainkat is feltölthetjük, így más áruházakból származó, vagy akár (némi Calibre használattal) a Magyar Elektronikus Könyvtár kínálatából is válogathatunk. Azért valószínűleg a célközönség ezekkel a módszerekkel él majd a legkevésbé, hiszen itt már kell egy teljesértékű böngésző, egy külső alkalmazás, aztán a Txtr app is, hogy az olvasóra jussanak a dokumentumok. Ez egyszerűnek vagy ügyfélbarátnak semmiképp sem mondható.

A Beagle nem támogatja az éjszakai módot, tehát csak fehér alapon fekete betűket olvashatunk, beépített háttérvilágítása sincs. Magában a Txtr alkalmazásban viszont van erre mód, ebben egyébként két szegélyméret közül is választhatunk, illetve hat lépésben változtathatjuk a betűméretet. Ezek a Beagle-en történő olvasásra nincsenek hatással. Ezen a ponton merült fel bennünk először a kérdés, hogy egyáltalán mi szükség az olvasóra, nem lett volna elég csak az alkalmazás?

A Txtr áruház a nagyobb magyar kiadók könyveit árulja, jellemzően a papíralapú változatok árának kétharmadáért. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 1-2 ezer forintért juthatunk hozzá az e-könyvekhez a bolton keresztül, melyben több, mint 700 000 termék közül válogathatunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Most még kis probléma: a könyvtorrent

    A digitális könyvek megszerzésére koránt sincs akkora igény – egyelőre –, mint a menő filmekére. Ám itt is jelentős mértékben tapasztalható a torrentezés mint beszerzési forrás.

  • Stabilan nő az e-könyv-olvasók piaca

    Tavaly Európában közel 40 százalékkal nőtt az e-könyv-olvasók piaca, az idei trendek középpontjában a felhőalapú szolgáltatások és a felhasználói élményt növelő alkalmazások fejlesztései állnak.

Előzmények