Egy zseniális magyar weboldal: Traff

Csak játékosan, de profi módon

A magyar honlapok piacán vitathatatlanul az egyik legmagasabb színvonalú a „játszóháznak” tekinthető, az internet lehetőségeit maximálisan és professzionális szinten kihasználó egyszervolt.hu, melyről nyugodt szívvel elmondható, hogy egyrészt csupa olyan tartalmat kínál, melyek miatt egyetlen szülőnek sem kell aggódnia, sőt, másrészt pedig világít róla, hogy nem egy netes képeskönyvet kívántak létrehozni, hanem a számítástechnika eredményeit úgy használják ki, hogy az szórakoztató, kellemes, tanító jellegű legyen a kicsik számára. Ehhez a vállalkozáshoz hasonló a gyerekeket közlekedési ismeretekre oktató, nyár elején indult magyar weboldal, a traff.hu is – mely persze keresztlinkelve van a meseoldallal.

traff

E két oldalról fenntartás nélkül elmondható az, hogy a gyermekek számára készített weboldalak között ott vannak a világ élmezőnyében – rangsorolni fölösleges, inkább arról van szó, hogy koncepciójukban és megvalósításukban semmivel sem kevesebbek, mint azok az ifjúsági oldalak, melyek sokkal nagyobb hagyományokkal (és jelentősen több pénzzel) rendelkeznek a világ fejlett országaiban.

traff

A Traffot az ABC Mill Projekttervező Kft. üzemelteti, s már ebből is látszik, hogy üzletről van szó, ám ez természetes – bárcsak ilyen színvonalon valósítanának meg minden közszolgálatiságot is hordozó vállalkozást. Az oldal koncepciója arra épül, hogy a legfiatalabbakat – akik talán még olvasni sem tudnak – megismertessék a közúti közlekedés világával úgy, hogy ők ezt közben még élvezzék is. Ehhez nagyszerű képi világot találtak, az alkalmazott módszerek pedig egyszerűek, ám a legjobbak, leghatékonyabbak közül kerültek ki.

traff

Nagyon ügyesen a már gyermekkorban is erős személyességet vették alapul, ezért a regisztrációkor minden gyerek egy személyre szabott autót választhat virtuális képviselőjének, aki innentől kezdve hozzá tartozik. A bejelentkezés is úgy történik, hogy az autó háromkarakteres rendszámát kell beütni: az olvasni nem tudók számára rajzok jelzik a karaktereket – ezzel akár még a betűismeret is fejleszthető.

traff

Ha megérkezünk a „garázsba”, akkor egy igen plasztikus kezdőlap fogad, ahol nagyon könnyű eldönteni, hogy mi micsoda. (Természetesen az összes létező funkcióhoz hozzá vannak rendelve hangutasítások is, melyek egy olvasni nem tudó gyereknek óriási segítséget jelenthetnek.)

traff

Először is ott van a saját autónk képe, mely mellett több rajzos menüpontban megtalálják a gyerekek, hogy a kicsi kocsi milyen állapotban van. Az általam egyébként végtelenül gyűlölt tamagocsi-elv átvétele itt nagyon a helyén van: ha felvállaltunk egy autót, akkor azt gondozni kell., mivel a kocsi akkor is él, ha gazdája offline van. Figyelni kell az akkumulátor állapotára, az üzemanyag mennyiségére, a kerekekben tapasztalható nyomásra, illetve arra is, hogy mennyire koszos a gépjármű. Ezek összességét a kocsi „érzelmi állapota” jelzi, mivel ha elhanyagolják, szomorú lesz. A hibákat helyrehozni nagyon könnyű: a megfelelő menüpontra kattintva megkapjuk a térképet, ahol elnavigálhatjuk autónkat a benzinkútra, a szerelőhöz stb.

traff

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!