A digitális társkeresés egyre elfogadottabb

  • (f)
  • (p)
Helyszíni riport – Írta: Szűcs Péter | 2017-08-08 15:20

Sokan egyszerre akár több szolgáltatást is használnak. Ha egy kapcsolat tönkremegy, hamarosan visszatérnek. Sok találkozóból kevés kapcsolat születik. Az adatbiztonság kérdéses.

Neten ismerkedni nem ciki

2017-ben ott tartunk, hogy társadalmilag jobban elfogadott az internetes ismerkedés, mint az, hogy személyesen leszólítsak valakit az utcán - az egyik ismerősömmel beszélgettem néhány hónapja arról, hogy miért regisztrált a Tinderre. Ez a mondat szöget ütött a fejembe, és megpróbáltam utánajárni, kik és miért választják a társkeresés digitális formáját, valóban könnyebb-e a neten ismerkedni, mint a való életben. "35 éves koromig nem voltam hajlandó regisztrálni ilyen alkalmazásokba és netes megoldásokba, cikinek éreztem. Aztán egyre több barátom talált magának rövidebb-hosszabb távra barátnőt az interneten, végül kipróbáltam" - mesélte egy másik interjúalanyom. Összesen harminc ember adott teljeskörű válaszokat.

Azok, akik internetes társkeresésre adják a fejüket, Magyarországon is széles kínálattal találkoznak. A legnépszerűbb alkalmazások a Tinder a és a Badoo, de népes táborral rendelkezik a Randivonal és az Elittárs is. A megkérdezettek többsége a Tindert és a Badoot emelte ki az egyszerűsége és a gyorsasága miatt, a legjobb véleményeket viszont az Elittárssal kapcsolatban fogalmazták meg a felhasználók. A Happn hazánkban kevésbé ismert, de aki használja, azt mondja bulizáshoz az a legjobb, mert nem egyszerű társkereső, hanem kifejezetten arra épít, hogy az egyszerre egy helyen tartózkodó felhasználók életét fonja össze. Többen említették, de használni csak néhányan használják a Csajok és Pasik társkeresőjét. Így végül a grafikonokon csak azokat szerepeltettük, melyeket legalább 10 fő használt. Érdekes, hogy külföldön már a Hinge, a Bubmle és az OkCupid szolgáltatásai a legmenőbbek, itthon ezeket szinte senki sem ismeri.

30 embert kérdeztünk a legismertebb társkeresőkről
30 embert kérdeztünk a legismertebb társkeresőkről [+]

Az ilyen szolgáltatások legnagyobb előnye, hogy bármikor visszavonulót lehet fújni, "egyszerűen meg lehet szabadulni a nemkívánatos partnerektől". Ez a túloldalon persze hátrány is, többen panaszkodtak arra, hogy sokszor hosszas csevegés után eltűnik a másik fél, ők pedig magyarázat nélkül maradnak magukra. Az egyik hölgy így írta le a helyzet komolyságát: "két hétig beszélgettünk minden nap a Tinderen aztán Facebookon, találkoztunk, jól is éreztük magunkat, másnapra azonban letiltott a közösségi oldalon és a társkeresőn is. Máig nem értem, miért."

Az általunk megkérdezett pszichológus szerint a leggyakoribb hiba, amit a netes társkeresőkön elkövetnek az emberek, hogy másnak állítják be magukat, mint akik valójában. Régi képeket tesznek fel, akár 5-10 évvel korábban készülteket is, a névtelenség homályában pedig bevállalósabbnak, bátrabbnak tüntetik fel magukat, mint amilyenek az életben. Emiatt a személyes találkozó csalódás lesz, akár mindkét félnek. A szakember praxisában többször beszélgetett már olyan emberekkel, akik magukat zárkózott, visszafogott személyiségűnek jellemezték, a társkeresőkön mégis extravagáns külsőt, és lehengerlő bemutatkozószöveget használtak. "Ez sajnos népbetegség, szeretünk érdekesebbnek tűnni, vágyunk a kalandra, amíg az a komfortzónánkon belül marad. Csak ez sokszor nem így alakul, hiszen a másik fél teljesen mást vár tőlünk, mint amit nyújtatni tudunk" - fogalmaz a pszichológus.

30 embert kérdeztünk a legismertebb társkeresőkről
30 embert kérdeztünk a legismertebb társkeresőkről [+]

Érdekes módon abból is lehet baj, ha egyszerre túl sok emberrel beszélgetünk, de az sem jó megoldás, hogy mindent egy lapra teszünk fel. Az egyik férfi azt mondta, "egyszerre csak egy nővel beszélgetek, mert háromnak nem tudom mit mondjak, ugyanazt nem akarom". Ezzel kapcsolatban a szakember azt javasolja, találjuk meg a számunkra még kezelhető számú lehetséges partnert, ne essünk abba a hibába, hogy egyetlen csalódást követően magunkra maradunk, ahogy elaprózódni sem érdemes. A Tinder és a Badoo esetében is működik a suhintásos kedvelés, ilyenkor a rendszer egymás után dobálja a regisztráltakat, a felhasználó pedig ujját jobbra-balra húzogatva dönthet arról, megismerkedne-e a másikkal, vagy sem. Ez a modell sokaknál azt eredményezi, hogy szinte mindenkivel közelebbi kapcsolatba szeretne kerülni, de mivel időbe telik, míg a másik félnél is megjelenik a profil, előfordulhat az, hogy egyik pillanatról a másikra 10-20 potenciális társ is landol az üzenetdobozban.

A felhasználók véleménye nagyjából megegyezett abban a kérdésben, hogy a legaddiktívabb rendszert a Tinder üzemelteti, itt ugyanis alapesetben addig nem lehet üzenetet küldeni a másik félnek, míg kölcsönös szimpátia nem születik. Ez minimalizálja a negatív élmények számát, miközben magabiztosságot ad a párok száma láttán. A Badoon már bonyolultabb a helyzet, ott is van suhintós szimpátiakeresős megoldás, de emellett az aktív és publikus profillal rendelkező felhasználóknak lehet közvetlenül is üzenetet küldeni. Itt a szolgáltató azzal vette elejét a zaklatásnak, hogy egészen addig nem lehet képet, egyéb tartalmat küldeni a másiknak, míg az nem válaszolt.

Durva történetek és sikeres párkapcsolatok

Az első válasz egyébként is kritikus pont ezeknél az online rendszereknél, több interjúalany is frusztrálónak nevezte azt a helyzetet, mikor a közös szimpátia alapján párok alakulnak ki, aztán vagy egyik fél sem kezdeményez, vagy a kezdésre a másik napokig, akár hetekig nem válaszol. Néhány hete publikálta a BoredPanda azt a 3 évig tartó beszélgetést, ahol két (rendkívül elfoglalt) ember beszélget egymással, több hónapos eltérésekkel válaszolgatva a másiknak. Ők jól kezelték, de a többség nem vár ennyit. A megkérdezettek mindegyike azt mondta, néhány nap után továbblép, bár van aki nem törli a másikat, és titokban tovább reménykedik. Jellemzően a bemutatkozás és a képek alapján már tudják, hogy ki fog válaszolni, de az is előfordul, hogy nem emlékeznek rá, a másik felet mikor és hogyan kedvelték, erre a szellempár kifejezést használják.

Míg néhány évvel ezelőtt a Tinder kifejezetten cikinek számított a baráti társaságokban, mostanra ez elmúlt. A beszélgetések során többen is elmondták, hogy ismeretségi körükben egyre több a tinderes/badoos kapcsolat, vannak akik évek óta együtt vannak. A pszichológus szerint városi legenda, hogy az interneten nem lehet párt találni, igenis sok embernek segít ez a módszer, nem csak a gátlásosaknak, egyszerűen ez elfogadott sztenderddé vált. A szakember azt mondja, sokkal fontosabb az őszinteség és a kapcsolódási pontok, mint a platform. Persze sokan vannak, akik csak szexpartnert keresnek, de ez a szórakozóhelyeken sincs másképp - véli.

A legvadabb történetekre rákérdezve több igazán furcsa sztorit is hallottam, az egyik az a férfié, aki az utcán sétálva kinéz magának nőket, követi őket hazáig, majd a Tinder távolságszűrőjét a legkisebbre állítja, végigpörgeti a "kínálatot" ott a környéken, és reménykedik abban, hogy megtalálja a kiszemelt hölgyet. "Miután megtaláltam, de nem igazolt vissza, a képernyőkép alapján a Google képkeresővel is rákerestem, megtaláltam a Facebook fiókját. Ráírtam, de az nem jött be. Ma már nem vagyok ennyire rámenős" - mesélte.

Volt egy hölgy, aki szerint az internetes társkeresés sokkal jobb annál, mint amire számított, sokkal cikibb szerinte személyesen ismerkedni. Persze ő is azt mondja, vannak egybites felhasználók, akik miatt vicces a társkeresők használata, ők azok "akik nem képesek beállítani a szűrést és a keresést, ezért a saját nemüket állítják be véletlenül, aztán fel vannak háborodva". Ő mesélte, hogy eleinte túl naivan állt a dologhoz, két nap után találkozott "egy pasival, akivel nem kellett volna. A randi elején megkérdezte, hogy menstruálok-e, mert ha igen, akkor felezzük a számlát, míg ha lehet valami, akkor ő állja, de akkor meg kellett mondanom, hogy számíthat-e többre az első este."

Olyan is volt, aki először bosszúból regisztrált a társkeresőre, a volt párja nevében. "Össze akartam hozni neki egy randit valami béna lánnyal, de ahogy nyomogattam a programot, úgy tetszett meg a dolog. Pár nap után töröltem a kamu profilt és regisztráltam magam, több párhónapos kapcsolatot is sikerült összehozni azóta." Érdekes módon olyanról egyik megkérdezett sem számolt be, hogy az első randira ne ment volna el akár ő, akár a másik fél. Az persze gyakran előfordul, hogy el se jutnak a találkozóig, de eddig mindenki ott volt a megbeszélt helyszínen. "Egyszer lerobbant a kocsim, a telefonszámát nem tudtam a lánynak, ezért Badoon írtam neki, hogy késni fogok, de nem volt mobilinternete, ezért nem kapta meg. Mire odaértem, félórás késésben voltam. Nem láttam sehol, de online lett, bement a plázába, ahol volt ingyenes Wi-Fi. A Badoo kiírta, hogy most ment el velem szemben, ahogy rohantam utána."

A felhasználók élményei annak ellenére vegyesek, hogy mindenki, akinek akár csak egy komolyabb kapcsolata is született valamelyik platformon, rendszeresen visszajár ha egyedül marad, tökéletesnek vagy kiemelkedőnek senki sem nevezte egyik megoldást sem. A legtöbben a dupla/tripla profilokra panaszkodnak és arra, hogy semmi garancia nincs rá, hogy a szolgáltató tényleg törli az adataikat ha egyszer kilépnek a szolgáltatásból. Többen mesélték például, hogy olyan ismerőseiket is látták a rendszerben, akik saját állításuk szerint már fél-egy éve törölték magukat. Olyan is akadt, aki külföldi nyaraláskor látta viszont dekoratív ismerősét külföldi névvel. Erre persze mindegyik cég kínál bejelentési lehetőséget, ám a tapasztalat azt mutatja, a kamuprofilok és az elavult fiókok törlése nem zökkenőmentes.

Megkérdeztünk egy biztonsági szakembert is, mi a véleménye az egyes megoldásokról. Általánosságban azt nyilatkozta, hogy nagyon óvatosnak kell lenni, elolvasni a felhasználási feltételeket. Sok szolgáltató beleírja például a kötelező nyilatkozatba, hogy a feltöltött fotókat reklámcélokra felhasználhatja, ha ez nincs korlátozva, akkor akár évekkel később is visszaköszönhet valamelyik kampányban a saját arcunk. Nem érdemes semmilyen bizalmas adatot, jelszót (stb.) kiadni, sőt a legjobb talán az, ha külön erre a célra rendszeresített, feltöltőkártyás telefonszámot használunk a regisztrációhoz és a kapcsolattartáshoz. A közelmúlt társkereső oldalakkal kapcsolatos botrányai arra is rávilágítottak, hogy bármilyen megadott fiókadat, vagy beszélgetésrészlet kikerülhet az internetre, ezért különösen körültekintőnek kell lenni, nemcsak az ismeretlen szolgáltatók esetében, de a nagy nevekkel szemben is.