Hirdetés

2018. június 22., péntek

Gyorskeresés

A digitális társkeresés egyre elfogadottabb

Sokan egyszerre akár több szolgáltatást is használnak. Ha egy kapcsolat tönkremegy, hamarosan visszatérnek. Sok találkozóból kevés kapcsolat születik. Az adatbiztonság kérdéses.

Neten ismerkedni nem ciki

2017-ben ott tartunk, hogy társadalmilag jobban elfogadott az internetes ismerkedés, mint az, hogy személyesen leszólítsak valakit az utcán - az egyik ismerősömmel beszélgettem néhány hónapja arról, hogy miért regisztrált a Tinderre. Ez a mondat szöget ütött a fejembe, és megpróbáltam utánajárni, kik és miért választják a társkeresés digitális formáját, valóban könnyebb-e a neten ismerkedni, mint a való életben. "35 éves koromig nem voltam hajlandó regisztrálni ilyen alkalmazásokba és netes megoldásokba, cikinek éreztem. Aztán egyre több barátom talált magának rövidebb-hosszabb távra barátnőt az interneten, végül kipróbáltam" - mesélte egy másik interjúalanyom. Összesen harminc ember adott teljeskörű válaszokat.

Azok, akik internetes társkeresésre adják a fejüket, Magyarországon is széles kínálattal találkoznak. A legnépszerűbb alkalmazások a Tinder a és a Badoo, de népes táborral rendelkezik a Randivonal és az Elittárs is. A megkérdezettek többsége a Tindert és a Badoot emelte ki az egyszerűsége és a gyorsasága miatt, a legjobb véleményeket viszont az Elittárssal kapcsolatban fogalmazták meg a felhasználók. A Happn hazánkban kevésbé ismert, de aki használja, azt mondja bulizáshoz az a legjobb, mert nem egyszerű társkereső, hanem kifejezetten arra épít, hogy az egyszerre egy helyen tartózkodó felhasználók életét fonja össze. Többen említették, de használni csak néhányan használják a Csajok és Pasik társkeresőjét. Így végül a grafikonokon csak azokat szerepeltettük, melyeket legalább 10 fő használt. Érdekes, hogy külföldön már a Hinge, a Bubmle és az OkCupid szolgáltatásai a legmenőbbek, itthon ezeket szinte senki sem ismeri.

30 embert kérdeztünk a legismertebb társkeresőkről
30 embert kérdeztünk a legismertebb társkeresőkről [+]

Az ilyen szolgáltatások legnagyobb előnye, hogy bármikor visszavonulót lehet fújni, "egyszerűen meg lehet szabadulni a nemkívánatos partnerektől". Ez a túloldalon persze hátrány is, többen panaszkodtak arra, hogy sokszor hosszas csevegés után eltűnik a másik fél, ők pedig magyarázat nélkül maradnak magukra. Az egyik hölgy így írta le a helyzet komolyságát: "két hétig beszélgettünk minden nap a Tinderen aztán Facebookon, találkoztunk, jól is éreztük magunkat, másnapra azonban letiltott a közösségi oldalon és a társkeresőn is. Máig nem értem, miért."

Az általunk megkérdezett pszichológus szerint a leggyakoribb hiba, amit a netes társkeresőkön elkövetnek az emberek, hogy másnak állítják be magukat, mint akik valójában. Régi képeket tesznek fel, akár 5-10 évvel korábban készülteket is, a névtelenség homályában pedig bevállalósabbnak, bátrabbnak tüntetik fel magukat, mint amilyenek az életben. Emiatt a személyes találkozó csalódás lesz, akár mindkét félnek. A szakember praxisában többször beszélgetett már olyan emberekkel, akik magukat zárkózott, visszafogott személyiségűnek jellemezték, a társkeresőkön mégis extravagáns külsőt, és lehengerlő bemutatkozószöveget használtak. "Ez sajnos népbetegség, szeretünk érdekesebbnek tűnni, vágyunk a kalandra, amíg az a komfortzónánkon belül marad. Csak ez sokszor nem így alakul, hiszen a másik fél teljesen mást vár tőlünk, mint amit nyújtatni tudunk" - fogalmaz a pszichológus.

30 embert kérdeztünk a legismertebb társkeresőkről
30 embert kérdeztünk a legismertebb társkeresőkről [+]

Érdekes módon abból is lehet baj, ha egyszerre túl sok emberrel beszélgetünk, de az sem jó megoldás, hogy mindent egy lapra teszünk fel. Az egyik férfi azt mondta, "egyszerre csak egy nővel beszélgetek, mert háromnak nem tudom mit mondjak, ugyanazt nem akarom". Ezzel kapcsolatban a szakember azt javasolja, találjuk meg a számunkra még kezelhető számú lehetséges partnert, ne essünk abba a hibába, hogy egyetlen csalódást követően magunkra maradunk, ahogy elaprózódni sem érdemes. A Tinder és a Badoo esetében is működik a suhintásos kedvelés, ilyenkor a rendszer egymás után dobálja a regisztráltakat, a felhasználó pedig ujját jobbra-balra húzogatva dönthet arról, megismerkedne-e a másikkal, vagy sem. Ez a modell sokaknál azt eredményezi, hogy szinte mindenkivel közelebbi kapcsolatba szeretne kerülni, de mivel időbe telik, míg a másik félnél is megjelenik a profil, előfordulhat az, hogy egyik pillanatról a másikra 10-20 potenciális társ is landol az üzenetdobozban.

A felhasználók véleménye nagyjából megegyezett abban a kérdésben, hogy a legaddiktívabb rendszert a Tinder üzemelteti, itt ugyanis alapesetben addig nem lehet üzenetet küldeni a másik félnek, míg kölcsönös szimpátia nem születik. Ez minimalizálja a negatív élmények számát, miközben magabiztosságot ad a párok száma láttán. A Badoon már bonyolultabb a helyzet, ott is van suhintós szimpátiakeresős megoldás, de emellett az aktív és publikus profillal rendelkező felhasználóknak lehet közvetlenül is üzenetet küldeni. Itt a szolgáltató azzal vette elejét a zaklatásnak, hogy egészen addig nem lehet képet, egyéb tartalmat küldeni a másiknak, míg az nem válaszolt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.