A digitális társkeresés egyre elfogadottabb

Sokan egyszerre akár több szolgáltatást is használnak. Ha egy kapcsolat tönkremegy, hamarosan visszatérnek. Sok találkozóból kevés kapcsolat születik. Az adatbiztonság kérdéses.

Durva történetek és sikeres párkapcsolatok

Az első válasz egyébként is kritikus pont ezeknél az online rendszereknél, több interjúalany is frusztrálónak nevezte azt a helyzetet, mikor a közös szimpátia alapján párok alakulnak ki, aztán vagy egyik fél sem kezdeményez, vagy a kezdésre a másik napokig, akár hetekig nem válaszol. Néhány hete publikálta a BoredPanda azt a 3 évig tartó beszélgetést, ahol két (rendkívül elfoglalt) ember beszélget egymással, több hónapos eltérésekkel válaszolgatva a másiknak. Ők jól kezelték, de a többség nem vár ennyit. A megkérdezettek mindegyike azt mondta, néhány nap után továbblép, bár van aki nem törli a másikat, és titokban tovább reménykedik. Jellemzően a bemutatkozás és a képek alapján már tudják, hogy ki fog válaszolni, de az is előfordul, hogy nem emlékeznek rá, a másik felet mikor és hogyan kedvelték, erre a szellempár kifejezést használják.

Míg néhány évvel ezelőtt a Tinder kifejezetten cikinek számított a baráti társaságokban, mostanra ez elmúlt. A beszélgetések során többen is elmondták, hogy ismeretségi körükben egyre több a tinderes/badoos kapcsolat, vannak akik évek óta együtt vannak. A pszichológus szerint városi legenda, hogy az interneten nem lehet párt találni, igenis sok embernek segít ez a módszer, nem csak a gátlásosaknak, egyszerűen ez elfogadott sztenderddé vált. A szakember azt mondja, sokkal fontosabb az őszinteség és a kapcsolódási pontok, mint a platform. Persze sokan vannak, akik csak szexpartnert keresnek, de ez a szórakozóhelyeken sincs másképp - véli.

Hirdetés

A legvadabb történetekre rákérdezve több igazán furcsa sztorit is hallottam, az egyik az a férfié, aki az utcán sétálva kinéz magának nőket, követi őket hazáig, majd a Tinder távolságszűrőjét a legkisebbre állítja, végigpörgeti a "kínálatot" ott a környéken, és reménykedik abban, hogy megtalálja a kiszemelt hölgyet. "Miután megtaláltam, de nem igazolt vissza, a képernyőkép alapján a Google képkeresővel is rákerestem, megtaláltam a Facebook fiókját. Ráírtam, de az nem jött be. Ma már nem vagyok ennyire rámenős" - mesélte.

Volt egy hölgy, aki szerint az internetes társkeresés sokkal jobb annál, mint amire számított, sokkal cikibb szerinte személyesen ismerkedni. Persze ő is azt mondja, vannak egybites felhasználók, akik miatt vicces a társkeresők használata, ők azok "akik nem képesek beállítani a szűrést és a keresést, ezért a saját nemüket állítják be véletlenül, aztán fel vannak háborodva". Ő mesélte, hogy eleinte túl naivan állt a dologhoz, két nap után találkozott "egy pasival, akivel nem kellett volna. A randi elején megkérdezte, hogy menstruálok-e, mert ha igen, akkor felezzük a számlát, míg ha lehet valami, akkor ő állja, de akkor meg kellett mondanom, hogy számíthat-e többre az első este."

Olyan is volt, aki először bosszúból regisztrált a társkeresőre, a volt párja nevében. "Össze akartam hozni neki egy randit valami béna lánnyal, de ahogy nyomogattam a programot, úgy tetszett meg a dolog. Pár nap után töröltem a kamu profilt és regisztráltam magam, több párhónapos kapcsolatot is sikerült összehozni azóta." Érdekes módon olyanról egyik megkérdezett sem számolt be, hogy az első randira ne ment volna el akár ő, akár a másik fél. Az persze gyakran előfordul, hogy el se jutnak a találkozóig, de eddig mindenki ott volt a megbeszélt helyszínen. "Egyszer lerobbant a kocsim, a telefonszámát nem tudtam a lánynak, ezért Badoon írtam neki, hogy késni fogok, de nem volt mobilinternete, ezért nem kapta meg. Mire odaértem, félórás késésben voltam. Nem láttam sehol, de online lett, bement a plázába, ahol volt ingyenes Wi-Fi. A Badoo kiírta, hogy most ment el velem szemben, ahogy rohantam utána."

A felhasználók élményei annak ellenére vegyesek, hogy mindenki, akinek akár csak egy komolyabb kapcsolata is született valamelyik platformon, rendszeresen visszajár ha egyedül marad, tökéletesnek vagy kiemelkedőnek senki sem nevezte egyik megoldást sem. A legtöbben a dupla/tripla profilokra panaszkodnak és arra, hogy semmi garancia nincs rá, hogy a szolgáltató tényleg törli az adataikat ha egyszer kilépnek a szolgáltatásból. Többen mesélték például, hogy olyan ismerőseiket is látták a rendszerben, akik saját állításuk szerint már fél-egy éve törölték magukat. Olyan is akadt, aki külföldi nyaraláskor látta viszont dekoratív ismerősét külföldi névvel. Erre persze mindegyik cég kínál bejelentési lehetőséget, ám a tapasztalat azt mutatja, a kamuprofilok és az elavult fiókok törlése nem zökkenőmentes.

Megkérdeztünk egy biztonsági szakembert is, mi a véleménye az egyes megoldásokról. Általánosságban azt nyilatkozta, hogy nagyon óvatosnak kell lenni, elolvasni a felhasználási feltételeket. Sok szolgáltató beleírja például a kötelező nyilatkozatba, hogy a feltöltött fotókat reklámcélokra felhasználhatja, ha ez nincs korlátozva, akkor akár évekkel később is visszaköszönhet valamelyik kampányban a saját arcunk. Nem érdemes semmilyen bizalmas adatot, jelszót (stb.) kiadni, sőt a legjobb talán az, ha külön erre a célra rendszeresített, feltöltőkártyás telefonszámot használunk a regisztrációhoz és a kapcsolattartáshoz. A közelmúlt társkereső oldalakkal kapcsolatos botrányai arra is rávilágítottak, hogy bármilyen megadott fiókadat, vagy beszélgetésrészlet kikerülhet az internetre, ezért különösen körültekintőnek kell lenni, nemcsak az ismeretlen szolgáltatók esetében, de a nagy nevekkel szemben is.

Azóta történt

Előzmények