Botnet nagyhatalom lettünk

Célkeresztben a KKV-k

A gyengébb ellenállás felé fordult a kiberbűnözés az elmúlt év során, áll a Symantec immár 18. alkalommal kiadott internetbiztonsági jelentésében. A korábbi években a kiemelt fontosságú intézmények, létesítmények, kormányok ellen többségében direkt támadásokkal próbálkoztak, mostanra azonban változott a helyzet. Jellemzően a kisebb vállalatok (mint beszállítók, külső szolgáltatók, kiszervezett tevékenységi körök) kapcsolatait próbálják kihasználni, hogy egy nagyobb célponthoz bejussanak.

Hirdetés

Ma már szinte minden mindennel össze van kötve, így a józan paraszti ész is azt diktálja, hogy a hackerek a leggyengébb láncszemet megkeresve, és több lépcsőn keresztül hatoljanak be egy direkt támadásokra várhatóan nagy körültekintéssel felkészített rendszerbe. Bár a célzott támadások felét még mindig a 2500 fő feletti nagyvállalatok szenvedik el, a 250 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató kisebb cégek az ilyen támadások 31%-ának szenvedő alanyai, szemben a tavalyi 18%-os mutatóval. További érdekesség, hogy a vállalatok szervezeti szintjén hasonló a tendencia – már nem a felsővezetők az elsődleges célpontok, hanem a szellemi tulajdon tényleges előállításával foglalkozók (például mérnökök, szakértők, elemzők).

A támadások megoszlása az alkalmazottak száma szerint
A támadások megoszlása az alkalmazottak száma szerint

A mobileszközök robbanásszerű térnyerése, a BYOD kezdeményezések, a felhőalapú kollaborációs és tárolási/megosztási szolgáltatások, az M2M kommunikáció terjedése egyre több lehetőség ad azoknak a kezébe, akik adatainkra és az azok megszerzéséből várható haszonra pályáznak.

A közösségi média szintén kritikus biztonsági kockázatot jelent. A gyanútlan felhasználókkal nem nehéz megnyittatni egy rosszindulatú kódot lefuttató linket a Facebookon vagy Twitteren, vagy akár a csevegőprogramokból.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények