Smart Brick, az okos Lego kiegészítő

Smart Brick

A tavalyi nyár egyik legsikeresebb Kickstarter kampánya volt a Smart Brické, ami egy okos Lego kocka, aminek segítségével okostelefonon keresztül irányíthatjuk építményeinket. Nem csak a termék, hanem a kampányának megvalósítása is elsőrangú: a bemutató kisfilm kiváló, lényegre törő, a szöveges információ is jól átgondolt. Az sem véletlen, hogy a videóban magyar helyszínek tűntek fel: a Smart Bricket fejlesztő Vengit csapata tényleg magyar!

Annak idején a hazai és a nemzetközi sajtót is bejárta a nagyon ígéretes termék híre, ami azóta kereskedelmi forgalomba került. Mi pedig egy interjúban kérdeztük meg a fejlesztőket, mi történt azóta, hogy sikerrel zárták a Kickstarter kampányt. Mielőtt belekezdenénk a kérdésekbe és válaszokba, dióhéjban bemutatjuk az SBricket azoknak, akik most olvasnak róla először.

Egy olyan, Lego kockákhoz fizikai szerkezetében kifogástalanul kapcsolódó távirányító-rendszerről van szó, ami formájában nagyon hasonlít a Lego Technic szettekhez kínált távvezérlőhöz – azzal az „apró” különbséggel, hogy míg a gyári megoldás a tévétávirányítókhoz hasonlóan infrával működik, tehát szabad rálátást kell biztosítani és a hatótávolság csak pár méter, addig az SBrick Bluetooth technológiával dolgozik akár százméteres hatótávolsággal, rálátás nélkül, iOS, Android, sőt Windows Phone 8 operációs rendszerű eszközökkel.

Az SBrick négycsatornás, tehát négy motort tud vezérelni, csatornánként akár 256 fokozatban a két végpont (maximális előre- és hátramenet) között, fék funkcióval. Felületét úgy alakították ki, hogy négy szabványos Lego Power Function motor kapcsolható rá, aljára pedig a Lego Power Function elemtartó illeszkedik. Mivel a kis, kerek „szemölcsös” kapcsolódás a Lego regisztrált védjegye, ezért a Vengit az SBricknél más formát kellett, hogy válasszon, de a négyzetek és hasábok tökéletesen illeszkednek a körökhöz.

Vezérléséhez a telefonos appban csúszkát (pl. meghajtás, kormányzás), de akár egyszerű kapcsolót (pl. világítás) is programozhatunk nem csak érintéses kezeléshez, hanem akár a giroszkópot használva döntéshez is, és ezeket egyénileg készíthetjük el a profilszerkesztővel. Akinek egy SBrick funkcionalitása kevés lenne, egyetlen vezérlőrendszerbe akár tizenhatot is felfűzhet összesen 64 csatornával.

Bár alapvetően Lego kiegészítőről van szó, az SBrick lényegében bármilyen elektronikus eszköz távvezérlésére használható, ráadásul a jövőben egyszerűbb folyamatokat, programokat is meg tudunk majd tanítani neki. Legfeljebb 12 volttal és 1,5 amperrel kínálható meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt