A rugalmas tartalomfogyasztás az e-könyv titka

Jövőkép

Hammer Ferenc bölcsészkari oktatói élményeire alapozva érdekes szögből világított rá a problémára, miszerint lehet, hogy sokkal kevesebbet olvasunk, mint 30 éve (ekkor minden második ember olvasott a felmérést megelőző napon, ma már csak minden negyedik). Azt mondta: „Soha nem látott mennyiségben állítanak elő és olvasnak tartalmat” a fiatalok. Tehát a nem olvasnak azt jelenti, hogy irodalmi alkotásokat, könyveket már nem, helyette híreket, blogbejegyzéseket, Facebook posztokat, illetve számtalan más digitális tartalmat fogyasztanak. Sokkal több információ hozzáférhető ma, mint 30 éve. Nyáry arra is felhívta a figyelmet, hogy a tartalom és a minőség csökkenését prognosztizálták már a humanisták is, mikor a könyvnyomtatás megjelent, de végül egészen jól sült el. Szerinte most egy hasonló folyamat elején járunk.

Hirdetés

Pataki, ha a jövőbe tekint az eszközök fejlődését látja, főleg az összehajtható kijelzőt várja már, illetve azt párosítaná ujjlenyomat-olvasóval és/vagy írisz szkennerrel. Farkas, Hammer és Nyáry viszont azt emelte ki, hogy a tartalom elérhetősége és minősége mára a szűk keresztmetszet, mert a legtöbb e-könyv olvasó, illetve gyakorlatilag bármilyen, olvasásra alkalmas eszköz elég jó, csak kellene hozzájuk még több és több tartalom.

forrás: Magyar Telekom
forrás: Magyar Telekom

A digitális könyvek piaca még gyerekcipőben jár, és az is tény, hogy ezek ma még ritkán különböznek hagyományos papíralapú társaiktól, pedig a lehetőség adott. Nyáry Krisztián szerint ahogy a könyvnyomtatásban, itt is az oktatás fogja majd átírni a piacot, ausztrál interaktív tananyagokat és a kétezer oldalas történelmi könyveket említve példaként.

Hammer helyeselt: a cédulázás (apró színes papírdarabokkal jelzik egy könyvben a kiemelt vagy tanulandó részeket) mára inkább egyfajta adatmenedzselésre hasonlít, „talán kicsit olyan mint a DJ munka”.

Az esemény végén azt is megkérdeztük Pataki Róberttől, hogy a Txtr Beagle árát nem kívánják-e lejjebb vinni, akár a 10 eurós, eredetileg tervezett szintre? Válaszában elmondta, hogy még csak most kezdik majd el kiértékelni a fogyasztói visszajelzéseket, illetve egyéb statisztikákat a Telekom saját e-könyv olvasójával kapcsolatban. Változást a harmadik negyedévben várhatunk, most a tartalomra fókuszálnak.

Azóta történt

Előzmények

  • Nincs többé Kindle Cloud Storage

    Az e-book olvasóhoz járó 5 GB online tárhely nem tűnik el, de beolvad az Amazon Cloud Storage-ba.

  • Senkinek sem kell már Nook

    Kevesebb, mint feleannyi Nook talált gazdára tavaly, mint egy évvel korábban. Egyelőre nem adják fel. Áprilisban új olvasót is bemutatnak.