Hirdetés

Régi gépre új Linuxot

Lubuntu, Peppermint

Mivel régi gépekről van szó (1 GB RAM alatt, egymagos régebbi CPU-val), ezért nehezen jöhetne szóba a Windows 7. Nem csak a teljesítmény lenne gyatra, de a drivertámogatás sem biztosított a 10 éves vasakhoz, így a világ (de legalábbis a régi, elavult számítógépek) megmentése már megint a Linuxra hárul. A nyílt rendszerből ugyanis még vannak olyan disztribúciók szép számmal, melyek figyelembe veszik a régi gépek jellegzetességeit, takarékos alkalmazás- és szolgáltatáskészlettel és retro driverekkel is bírnak. Mint arró hírt adtunk, ezzel vélhetően egyetért München városának vezetősége is, a városatyák ugyanis megszavazták, hogy a kiöregedő gépek tulajdonosai kaphassanak ingyenes Linux telepítőlemezeket az XP-világvége túléléséhez.

Hirdetés

Nem mondhatnánk, hogy a Mint vagy az Ubuntu legújabb kiadásai kiválóan megfelelnének egy kiöregedett géphez, az Ubuntu Unity azért kicsit megtornáztatja a vasat. Viszont az Ubuntu leágazása, a Lubuntu már kevésbé hardverigényes, már ami az azzal szemben támasztott követelményeket illeti. Megelégszik akár Pentium III-mal és 256 MB RAM-mal is, a grafikus környezet alapértelmezetten az LXDE, OpenBox ablakkezelővel. Az Ubuntu szoftverraktáraira támaszkodik, ám gyárilag telepített szoftverkínálatban mértéktartóbb, ezért például LibreOffice helyett Gnumeric és AbiWord áll rendelkezésre (alapfeladatokra bőven jók). A böngésző a Chromium, ami a Chrome nyílt forráskódú alapprojektje.

Egy kétmagos, 1,6 GHz-es Atom alapú PC-n elég használhatónak bizonyult a rendszer, ugyanakkor Windows XP alatt (ha egy komplett internetes biztonsági csomag terhét is bele kalkuláljuk) már nem olyan szívderítően megy ez a vas. Nagy különbséget azért itt még nem tapasztaltunk, ami nagyrészt annak is volt köszönhető, hogy viszonylag sok, 4 GB RAM volt a tesztgépben. Atomos PC-khez és az olcsó alaplapra épített AMD-s APU-khoz teljesítményben meg fog felelni ez a rendszer és kisegíthet sok Pentium III-as vagy 4-es PC-t is.

Meg kell szoknunk persze – ahogy minden Linux elé ülve –, hogy nem pont olyan a felület, mint XP alatt, de azért némileg emlékeztet rá. A Lubuntu előnye – különösen old-PC-s Linuxok körében –, hogy ha saját Szoftverboltja nem tetszik, akkor telepíthetjük az Ubuntuét, ahol vásárolni is lehet és magyarított felülete van, telepítője könnyen kezelhető.

A Lubuntura épül a szintén meglehetősen karcsú Peppermint OS. A Live Linux alapvető célja, hogy könnyed felhőkliensként szolgálhasson, a legmodernebb népszerű felhőszolgáltatásokhoz is tartalmazza a megfelelő alkalmazásokat. Nyilvánvalóan beépített böngészője révén teszi ezt, ám a webes szolgáltatások itt nem böngészőlapként jelennek meg, hanem applikáció formájában. A Google, Facebook, Twitter és sok más kedvenc szerepel az étlapon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

  • Kár lenne lemondani a régi vasról

    A 2007-ben gyártott gépek között már bőven akad olyan darab, amit feltámaszthat ez a megoldás.

Előzmények

  • Nem jött össze a pénz az Ubuntu Edge-re

    Az első néhány nap alatt még úgy tűnt, összejöhet a példátlanul magas összeg az ubuntus szupertelefon gyártásának beindításához, de aztán lecsillapodtak a kedélyek. Az eszköz, vagy a koncepció volt hibás?