Buggyant ötletek és zseniális kütyük Pi alapon

Nem az a kérdés, mit lehet készíteni Raspberry Pi alapon, hanem hogy létezik-e bármi, amit nem? Csak egy kis kreativitás, illetve vállalkozókedv kérdése minden.

Házi megfigyelőrendszer, trükkös tükör, okosmikró

Érdekes projekt a Raspberry Pi Bluetooth In/Out Board or "Who's Home", mely nem nevezhető éppen kulcsrakésznek vagy kiforrottnak, de némi gondolatokat ébreszteni tökéletes: hétköznapi eszközeinkből is kreálhatunk valami egyedit, csak arra kell figyelni, hogy ne totális hülyeség legyen. Jelen esetben a drága beléptetőrendszerek helyettesítését tűzte zászlajára az alkotó, aki arra törekedett, hogy elég legyen a mobilokon bekapcsolni a Bluetooth rádiót ahhoz, hogy a Raspberry Pi-re telepített szkript nyomon követhesse, ki tartózkodik épp az irodában, lakásban és ki nem. Természetesen a Pi-t fel kell szerelnünk Bluetooth adapterrel (vagy eleve azt venni, amiben már van) és szükség lehet egy képernyőre is. A program parancssoron fut és a hardveres eszközcímeket, valamint a személyek nevét nekünk kell beírnunk, ha nem akarjuk továbbfejleszteni az elérhető megoldást.

Inkább gondolatkísérlet, mint hasznos megoldás
Inkább gondolatkísérlet, mint hasznos megoldás

Tekintettel arra, hogy a Bluetooth hatósugara kb. tíz méter, legfeljebb egy sűrűn térleválasztott open office jellegű térségben van jelen formájában értelme bevetni a szkriptet. Ugyanakkor az ötlet érdekes és a mindenki számára elérhető forráskódból (https://raw.githubusercontent.com/paulbarber/raspi-gpio/master/inoutboard.py) három másodperc alatt képbe kerülhetünk, hogy miként ellenőrizhető egy Bluetooth eszköz jelenléte Pythonból.

Információk tükörre

Sok okos eszköz van, ami tolja elénk az információkat, de a neves gyártók is még csak mostanában kezdtek el gondolkodni az okostükör létrehozásán. Közben mégsem lehet ez annyira bonyolult, ha már ennyi hobbista megalkotta sajátját. Egyikük, a Prohardver cikkében is bemutatott Dylan Pierce saját maga vágott és ragasztott fakeretet egy kávájától és burkolatától megszabadított 27 hüvelykes monitor panelje köré. Michael Teeuw nagyon hasonló módon oldotta meg a kérdést, bár ő csavarokat is használt. Mindkét megoldás kivitelezhetőnek tűnik, nem is túl bonyolult. Egy megfelelő méretű, HDMI csatlakozóval ellátott lapmonitorra (vagy tévére) mindenképpen szükség van, a kiválasztáskor azt vegyük számításba, hogy melyik irányba néznek a csatlakozók, könnyen leválasztható-e a talp és a burkolat. Kulcselem még a féligáteresztő tükörlap (vagy detektívüveg), no és persze a Pi, USB és HDMI kábelek, csatlakozók.


[+]

A megjelenítő felület elkészítése egy programozó számára gyerekjáték, de Dylan  rendelkezésre bocsátotta az összes információt, a Mirror Mirrornem érintésérzékeny okostükrökhöz pont megfelelő. Megjeleníti az időjárás előrejelzést, a pontos időt és dátumot, illetve egyedi üdvözlőszöveget. Az ötlet megvalósítása a kijelző, a tükörlap és a keret miatt nem tartozik a legolcsóbbak közé. Ha a kész Mirror Mirror mellett döntünk, annak üzembe helyezése programozási tudás nélkül is menni fog.

Okoskodó mikrohullám

Bizony még a mikrózást is el lehet rontani. Ha nem megfelelő időtartamra és hőmérsékletre tesszük be a melegítenivalót, akkor bizony megeshet, hogy az eredmény nem lesz épp ínyünkre való. Ezen a problémán segít Nathan Boradbent Raspberry Pi projektje, melyben egy hagyományos mikróból egy előzékeny és tényleg hasznos készüléket állított elő, mely felismeri az éppen behelyezett ételt és optimalizálja működését.

Sokan QR kód alkalmazását javasolnák étel-igazolvány gyanánt, de végül a hagyományos vonalkódot választotta a fejlesztő, mivel ez jelenleg is megtalálható minden terméken. Átalakította a kezelőpanelt, az idegesítő csipogás helyett hangszórót és szebb hangot épített be. A készülék már az internetes órához igazítja sajátját, de a truváj mégiscsak az, hogy a vonalkódolvasó segítségével azonosítja az ételt és a hozzá tartozó paramétereket a microwavecookingdb.com adatbázisból olvassa ki.

Igény szerint hanggal is irányítható, illetve okostelefonról vagy tabletről is kezelhető webes felületen. Már ezek alapján is nagyon hasznos, ám egyedi készülék lett az eredmény, de a készítő mindenkit arra biztat, fejlessze tovább az ötletet. A szabadon felhasználható szoftver GitHubon keresztül elérhető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények