2019. április 21., vasárnap

Gyorskeresés

Pizzafutár robotok, trükköző Windows 10 frissítés, jön a GTX 1060

Javítja az RX 480 túlfogyasztását az AMD, kudarcba fulladó VR-pornókiállítás.

Hirdetés

GTX 1060 start, RX 480 javítás, villám UHS kártya

A heti hírek többsége a videokártya-gyártók körül forgott, és köztük számos olyan akadt, mely indulatokat gerjesztett a hívők és nem hívők körében is körében. Mennyiség szempontjából az AMD eggyel több figyelmet kapott, bár az Radeon RX 480 körül zajló, fogyasztásparával kapcsolatos nyugtatgatást talán kissé túlzásba vitte a gyártó, hiszen átlagban kétnaponta előhozakodtak a témával. Az első hivatalos reakciót követően (ahol egy driver formájában már beígérték a javítást) pár nap múlva az új, megjelenés előtt álló meghajtó működését részletezték az RX 480 fogyasztásának szempontjából, majd végül (és végre) megérkezett a 16.7.1 Radeon Software, amivel várhatóan pontot lehet tenni ennek az ügynek a végére.

Emellett van másik ügy is, nevezetesen az, hogy számos, piacra bocsátott, 4 GB VRAM-mal szerelt RX 480-as VGA valójában 8 GB RAM-ot rejt magán, így ezt is alaposabban körüljártuk a tisztán látás végett. Ugyanígy körüljárást igényelt az NVIDIA GeForce GTX 1070-nel kapcsolatos pletyka, miszerint letiltott ROP-ok vannak az új kártyában, így ezt az ügyet is megpróbáltuk tisztázni. Az NVIDIA a Pascal kapcsán nem csak a ROP-okkal miatt volt kénytelen magyarázkodni, hanem amiatt is, hogy a HTC Vive-ot nem képesek az új kártyák DisplayPort kimeneten meghajtani.

Az elmúlt napok viszontagságait (már aki annak élte meg) a GeForce GTX 1060 bejelentésével próbálták elfeledtetni, így ennek a VGA-nak is publikusak a paraméterei, valamint az ára is. Eközben a GTX 1070 kapcsán sem tétlenkedtek a gyártók, egészen pontosan a Gigabyte, akiknek sikerült 17 centiméter alá zsugorítani az immáron a családban középen elhelyezkedő Pascal VGA-t.

Természetesen új driver nélkül az NVIDIA sem hagyott bennünket, amivel néhány optimalizálás és javítás mellett a Dirt Rally VR kiadására koncentrálnak. AMD részről is történtek további bejelentések, hiszen újabb konzolfunkciót hoznának PC-re, illetve a három- és négyutas CrossFire-rel kapcsolatos jövőképet is felvázolták.

Túllépve a videokártyákon, beszámoltunk a legújabb, UFS alapú memóriakártya-szabványról, amire elsőként a Samsung épített SSD-szintű teljesítményt kínáló megoldásokat. Léghűtés terén is akadt új próbálkozás, amely a hatékonyabb hőleadást célozza meg: a CoolChip szuperalacsony hűtője, aminél a ventilátor is hőelvezetőként funkcionál.

További hardveres hírek a videós összefoglalóban, a cikk utolsó oldalán látható!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.