Otthon, digitális otthon

Nem pusztán egy központi távirányító

Az informatikai és a távközlési cégek imádnak a digitális otthonról vizionálni, ám a fogyasztók egyelőre beérnék azzal, ha a komputereik és a perifériáik együttműködnének egymással.

Többről is szólhatna

Hirdetés

Nemrégiben a Motorola egy prezentáción bemutatta, hogy mit is jelent szerinte a digitális otthon. A filmecskében egy közönséges állampolgár kedvenc zenekarának videójára ébred, majd átfárad a konyhába, ahol az ottani képernyőn folytatódik a klip lejátszása. A dolgozó munkába indul, és mit tesz isten, az autóhifije szintén tovább játssza a megkezdett dvd-t...

A rendezvény meghívottjai enyhén szólva nem voltak elragadtatva a látványtól, pedig őket a technológia iránt érdeklődők közül, illetve szakmai körökből választották ki. Mint egyikük elmondta, az egyszerű felhasználók nem arra vágynak, hogy a lakásukban üldözze őket egy megszakíthatatlan videofolyam, hanem arra, hogy legalább néhány alapvető feladatot meg tudjanak oldani. Tipikus ilyen probléma lehet, hogy a csemete Windows-alapú számítógépe együttműködjön a mama Apple Macintoshával, a papa laptopjával és a család nyomtatójával – idézi fel az eseményen történteket a The Economist.


Digitális otthon a Fujitsu-Siemens szerint: központi médialejátszó, vezeték nélküli
internet és digitális televízió. Pedig ennél többről is szólhatna.

 

A digitális otthon ötlete, amelyben a tévé, a komputer, a perifériák és a mobileszközök, de még a hűtő és a mosógép, valamint a lakás biztonsági rendszere is egyetlen hálózatba szerveződik és együttműködik egymással, nagyon kedves az informatikai és a távközlési ipar cégeinek. Ez érthető is, figyelembe véve, hogy míg az üzleti szféra megrendelései éppen hogy csak elkezdtek javulgatni az évtized elejének hosszú, nagy visszaesése után, addig a digitális háztartások eszközökkel való ellátása csak Észak-Amerikában 250 milliárd dollár bevételt ígér, nem beszélve a világ egészéről, ahol elérheti az ezermilliárd dollárt a következő hét évben – legalábbis a CreditSights piackutató cég becslése szerint.

Ki nyer ma?

A Microsoftnál abban reménykednek, hogy a házi számítástechnika olyan forradalmi változást hoz az emberek mindennapi életébe, mint amilyet az irodákba hozott. Az Intel nemrégiben szervezte át vállalati struktúráját, amelyben így helyet kaphatott a digitális otthonnal foglalkozó részleg, s a cég már meg is jelentette azon félvezetőcsaládja első darabjait, amelyet az elektronizált háztartások tipikus eszközeibe szán. E legnagyobbak mögött további nagyok sorakoznak, a szórakoztatóelektronika királynője, a Sony, valamint az Apple, a HP, a Yahoo!, a Comcast kábelszolgáltató, a Verizon és az SBC telefoncégek, valamint a hálózatieszköz-gyártó óriás Cisco. Mind szeretne meghatározó szerepet kapni a reményeik szerint létrejövő digitális otthonok eszközellátásából, ezért igyekeznek elhessegetni maguktól azt a gondolatot, hogy ez esetleg mégsem jön létre.


Az it-ágazat mely cégei szeretnek a legtöbbet beszélni a digitális otthonról?
2005. februári összesítés a sajtóközlemények alapján.
(Forrás: www.attentio.com)

Pedig a jövő – ahogy Yoda mester mondotta volt a gyermek Anakin Skywalker jövőjével kapcsolatban – ködbe burkolózik. Egyrészt bizonyos területekről valóban kiszorította a hagyományos eszközöket a digitális technológia – először a hagyományos bakelitlemezeket a cd-k, majd a vhs-videót a dvd, nemrégiben a kémiai alapút a digitális fotózás, és a rádió-, illetve tévéműsorszórásban is hasonló áttörés várható. A másik oldalon viszont, bár néhány éve minden nagy technológiai cég megesküdött rá, hogy az irodákban megszűnik a papírhasználat, ez messze nem jött be, így feltételezhető, hogy például a cd- vagy a dvd-lemezt sem feltétlenül adja át az enyészetnek az azokon tárolt zenék és filmek távolról való letöltése a számítógépek merevlemezére.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Pandora szelencéje: online zenei jövő

    Tudjuk, hogy milyen zenét szeretünk – de, hogy azon kívül még milyet szerethetnénk, azt legjobban Pandora tudja.

  • Ami a csövön befér

    Kevés olyan technológia van, amelyet annyiszor temettek el, mint az elektromos hálózaton keresztüli internet.