Ütős lesz az új Opera

Egyéb újítások - értékelés

Lépjünk tovább, mert akad még látnivaló. Az oldalon belüli gyorskeresés nagyon régóta az Opera része. A „.” (pont) gomb megnyomásakor előjön egy kis keresőmező a bal alsó sarokban, ide gépelve folyamatosan keresni kezd az oldal tartalmában. Ez volt eddig. Az új változat átveszi a többiek megoldásait, méghozzá meglehetősen öszvér módon.

Opera

Az új keresősáv elrendezése nagyon hasonló a Firefox megoldásához, azonban nem alul, hanem felül jelenik meg, mint a Chrome esetén. Gépeléskor az oldal elsötétedik, és csak a találatok látszanak élesen – a megoldás már ismerős lehet a Safariból. Végezetül a felbukkanó mező csak ideiglenes, pont úgy, mint az eddigi Operákban. Végre a sokkal ismertebb Ctrl + F kombináció is ugyanezt a keresőt hozza be, de ezúttal statikus formában.

Az Opera volt az első böngésző, amelyik a jelszókezelőnél bevezette azt, hogy a megjegyzésre buzdító ablak megjelenésekor is folytatta az oldal betöltését. Ennek köszönhetően csak akkor kellett elmenteni a belépési adatokat, ha azok korrektnek bizonyultak. A módszer remekül működött, de nem volt elég egyértelmű, éppen a felbukkanó ablak miatt. Mostantól a Chrome és a Firefox módszere válik irányadóvá, azzal a különbséggel, hogy a bekúszó üzenetsáv kedvéért nem tolja lefelé az egész oldalt. Persze ez is változhat még.

Titokban böngészni

Szintén nagyon népszerű mostanság a privát mód, közkeletűbb elnevezéssel pornó mód, ami idáig teljesen hiányzott az Operából (noha a privát adatok kattintással törölhetőek voltak). A fejlesztők a 10.5-be már implementálták a funkciót. Más böngészőkkel ellentétben aktiváláskor nem nyit új ablakot, hanem csak egy új fület. Az e füleken belül végzett tevékenységünket nem jegyzi meg a böngésző, kattintásra pedig akár az összes aktív privát fül egyszerre bezárható.

Opera

Új privát fület a fülek környezeti menüjéből nyithatunk, de ez a funkció is még erősen alfa állapotúnak tűnik, legalábbis a vizuális megjelenést illetően.

További változások

Az Opera felhasználóinak szokása volt bizonyos beágyazott webes tartalmakat a gyorsítótárból előkotorni, erre a korábbi opera:cache oldal csak korlátozottan volt alkalmas. A megújult verzió viszont kifejezetten támogatni látszik ezt a szokást.

Opera

Szintén apró, de praktikus újítás, hogy a komolyabb beállításokhoz használható opera:config végre elemenkénti súgóbejegyzéseket kapott, és nem kell egy gyűjtőoldalon keresgélni, hogy az adott kapcsoló vajon mit állít át. Más kérdés, hogy a konkrét súgóinformációk még nem állnak rendelkezésre.

Az Opera meglehetősen lassan testet öltő fejlesztőeszköze a Dragonfly. Mivel JavaScriptben írták, az új Carakan motor jelentősen megdobta a működési sebességet. Az eddig használt 3-as Scope protokollt a 6-os váltotta, ami nagyobb adatsebességet biztosít távoli hibamentesítés alkalmazásakor. Ezen felül újdonságként került bele egy elemkijelölés és egy színkiválasztás funkció is. Külön öröm, hogy a forráskód elemzéséhez már nem szükséges újratölteni az oldalt a Dragonfly megnyitását követően.

Opera

Összegzés

Mindent egybevetve elégedett vagyok a változtatásokkal. Most is az x.5-ös verzió hozza a komoly háttérbeli újításokat, ahogy az már a 9-es sorozatnál is megfigyelhető volt. A Presto 2.5 és benne a Vega előremutató fejlesztés, és sok, egyelőre kihasználatlan lehetőséget rejt, nem is beszélve a hardveres gyorsítás várható előnyeiről.

A Carakan JS-motorral az Opera végre ledolgozta a többiekkel szembeni hátrányát, sőt, egyes tesztek szerint mindjárt az élre tört. Már csak az IE9-nek kell komoly gyorsulást felmutatnia, és végre elindulhat a JavaScript térhódítása.

A másik jelentős előrelépés az apró funkciók terén történt, ahol számos elmaradást pótolt az Opera. Örömteli, hogy a böngésző ablaka jobban illeszkedik az őt futtató operációs rendszerbe.

A pozitívumokon túl vannak problémák is, de ezek elsősorban a pre-alfa státusz következményei. Például nincsen linuxos összeállítás, a böngésző Operától szokatlanul gyakran lefagy, és magas memóriahasználatot produkál. Az Opera Unite szolgáltatás nincs integrálva, és a helyesírás-ellenőrző sem működik. Nem is beszélve a sok apró hibáról, amire az ember csak menet közben bukkan rá.

A fejlesztők úgy döntöttek, hogy a 10.2-es verziót ejtik, és mostantól a 10.5-re fókuszálnak, integrálva az újfajta minialkalmazás-motort is, ami kvázi a böngészőtől függetlenné teszi a widgetek futtatását. Remélhetőleg ez lépés is segít majd abban, hogy minél előbb megjelenhessen a végleges 10.5, ami – ha tartják a mostani irányt – végképp helyreállíthatja az Opera utóbbi időben itt-ott megkopott renoméját.

Azóta történt

Előzmények