Hirdetés

Fény a sötétben - BT hangszóró palástvilágítással

Dél-Amerikában és a Távol-Keleten is imádják a jukebox-szerű megoldásokat, már Bluetooth hangszóróban is létezik ilyen. Kipróbáltuk.

Külső

Egy idegen, barna papírba csomagolt dobozra lettem figyelmes az asztalomon a minap. Mivel elképzelni sem tudtam, mi lehet benne, kibontottam. Talán a hasábforma (28 x 8 x 8 cm) keltette fel a kíváncsiságomat, talán valami volt a levegőben, mindenesetre ezzel a mozdulattal meg is nyertem magamnak a lehetőséget a tesztelésére. Az Oittm Pulse hangsugárzóját találtam belül, ez egy 23 centi magas, 6,5 centi átmérőjű hengeres test, ami az ígéret szerint több egyszerű hangsugárzónál.

Hirdetés

A csomagolásban az angol nyelvű leírás mellett mindössze két kábelt, egy jack-jack összekötőt és egy micro USB-USB átalakítót kapunk, tehát az 1 amperes töltőfejről magunknak kell gondoskodnunk. Esetemben erre azonnal szükség is volt, mivel lemerült állapotban találtam rá a hangkeltőre.


[+]

A hengeres formát a JBL előszeretettel alkalmazza, akár a Flip, akár az Xtreme, akár a Charge szériát említhetnénk ezen a téren, viszont ezeknél a hangszórók alul és felül helyezkednek el, míg az Oittm úgy döntött, a burkolat mögé rejti a két darab 36 mm átmérőjű hangszórót, így álló és fekvő helyzetben szinte azonos hangzást kapunk.


[+]

Az alsó káván helyezte el a gyártó a bekapcsológombot (hosszan kell nyomni), ettől jobbra került a micro USB kapu, amit csak töltéshez használhatunk, illetve a jack bemenet. A töltőcsatlakozó alatt a visszajelző LED furata található, ehhez nagyon hasonló a túloldalon a lyuk, ami mögé a mikrofont dugta a tervező.


[+]

A készülék tetején érintésérzékeny felület trónol, összesen hat gombot helyettesítve: a hangerőt állíthatjuk itt, ugorhatunk az előző vagy a következő számra (természetesen csak Bluetooth használata esetén), illetve a fényváltó gomb mellett egy start/stop gombnak is szorítottak helyet, ami vezetékes kapcsolat esetén némítja, Bluetooth használatakor pedig tényleg megállítja a zenét.

Működés közben

Amint áramot kapott, a készülék alsó káváján elhelyezett értesítő LED pirosan világítani kezdett, miközben az elviselhetetlennél két fokozattal kevésbé kellemetlen sípolás vette kezdetét, ami szerencsére csak töltés közben jelentkezik. Az akkumulátor 3600 mAh, töltési ideje pedig valahol négy óra negyven perc és öt óra között mozog, ha tele van a telep, a piros fény zöldre vált.


[+]

Érdemes lett volna videóra venni, ahogy az emberek először kapcsolják be a hangszórót, a paláston körbefutó fényorgia hatására változatosan döbbentek meg, volt aki ekkor szeretett belé, a többség azonban bazárinak tartotta a látványt. A kikapcsolható fény egyébként hat módban képes működni, ezek a pulzálás, a szivárvány, a szentjánosbogár, a party, a séta és az éjszakai fény neveket kapták. Két mód többé-kevésbé követi a zene ütemét, míg a maradék négy önálló, előre programozott életet él. Az éjszakai fény engem kifejezetten emlékeztetett a kvarccsöves fűtésre, főleg a palástot védő alumíniumráccsal együtt, így már csak ettől néhány fokkal melegebbnek éreztem a helyiséget. Akinek egyik megoldás sem tetszik, a gombot hosszan nyomva kikapcsolhatja a funkciót.

Nem kapcsolható ki viszont a 4.0-s verziójú Bluetooth, ami egyszerre egy eszközt képes kezelni, értelemszerűen az utoljára párosítottat. Ehhez viszont – ha hatótávon belülre kerül – automatikusan csatlakozik. Ha közben vezetéken is összekötjük, a start/stop gomb hosszú nyomásával válthatunk a források között. A gombot akkor megérintve, mikor Bluetooth módban bejövő hívás érkezik, beléphetünk a beszélgetésbe, illetve ezzel lehet megszakítani is a hívást.

Kihangosítóként meglepően jól szerepelt az Oittm Pulse, nagyjából 1-1,5 méteres távolságból még nem panaszkodtak a vonal másik végén, miközben a visszhang sem okozott problémát.

A Pulse hangja teljesen vállalható, bár maximumra tekerve kissé recsegőssé válik, és a mélyek sem szólnak olyan elképesztően, mint például a JBL Extreme esetében. A magas hangok szépen csilingelnek, és azért mélyet is találunk eleget, közép viszont meglehetősen kevés jutott az eszközbe. A digitális jelfeldolgozó processzor és a notebook közé a Sound Blaster X-Fi Prót kötve meglepően kellemes hangzásvilágot sikerült elérnünk vele, csak kár, hogy ez a mobilitás rovására megy.

Akkumulátor, összegzés

Kikapcsolt világítással 13,5 órányi folyamatos lejátszást tudtunk elérni vele vezetéken és anélkül egyaránt, viszont a LED-es palást szépen fogyaszt, ezt bekapcsolva 8 órára redukálódott a teljesítmény. A dobozon feltüntették ugyan, hogy fröccsenő víznek ellenáll a kütyü, azért mi nem kockáztatnánk, már csak azért sem, mert a csomagoláson belül erről már egy szó sem esik, így inkább hívószónak foghatjuk fel, vagy keményebben fogalmazva parasztvakításnak. A csatlakozók úgysem kaptak dugózást, jobb biztosra menni, és ha esni kezd, fedett helyre vinni a hangszórót.


[+]

A Loopo UK által forgalmazott hangkeltő várakozásokon felül teljesített, minőségi összeszerelése és hangzásvilága a kételkedőket is meggyőzte. Kár a töltés közben fellépő zajért, viszont pirospont jár a fémrácsért, a megjelenésért és az egyszerű kezelhetőségért.


[+]

Az Oittm Pulse Realsound az Amazon kínálatában kapható 50 fontért vagy 54 euróért, azaz 17 000 forintért juthatunk hozzá, ami nem tűnik különösen soknak a megismert hangzás, az extra funkciók és az akkumulátorkapacitás fényében. Ötletes az éjszakai fény funkció, a kihangosító probléma nélkül teszi a dolgát, formája és 40 dekás tömege pedig alkalmassá teszi arra, hogy útitársul fogadjuk. Nekünk tetszett, bár vannak, akik a mai napig nem tették túl magukat a hat módban körbevilágító palást okozta sokkon.

-szp-

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

  • Éjszakai budivilágítás 2.0

    Már az első változat után is sokan érdeklődtek, most hogy csírátlanít, még kelendőbb lehet. Közösségi finanszírozásban féláron adják, így csak 10 dollár darabja.

Előzmények