Hirdetés

Botrányok sorozata: mi lesz veled, NVIDIA?

Hirdetés

Mi várja a céget az út végén?


Nem értek azonban még véget a megpróbáltatások, szeptemberben a cég elbocsátásokra kényszerült, 360 munkahely szűnt, szűnik meg világszerte.

Októberben folytatódott az átnevezősdi; ha már egyszer sokan panaszkodtak a termékpaletta átláthatatlanságára, akkor a cég rátett még egy lapáttal, és az 55nm-en gyártott G92b/G94b/G96b GPU-családokat rendre GeForce GTS 150/GT 130/GT 120 jelzéssel látja el ezentúl. Ne higgyük azt, hogy ezzel vége a keveredésnek, a GeForce 9600 GSO az eddigi G92-es GPU-ról G94-re költözik (a név természetesen marad). Az órajelek változatlanul hagyása mellett feleződnek a stream-processzorok, illetve a textúrázó csatornák mennyisége, ROP-blokkból egyel több lesz és a memóriavezérlő is 192 bitesről 256-ra változik. Tegye fel a kezét az, aki ezt érti…

S ahogy az elején említettem, most újabb két számítógépgyártóról derült ki, hogy a hibás NVIDIA chipekből jutott hozzájuk, ezek pedig az Apple és a HP. Habár az NVIDIA szerint az almások nem kaptak a hibás chipekből, ők mégis úgy látták jónak, hogy közzétették: minden olyan MacBook Pro javítását vállalják, amelyekben GeForce 8600M vezérlő teljesít szolgálatot és a gép képe zavaros – már ha egyáltalán van kép. A HP tegnap jelentette be, hogy a 38 különböző modelljüket érinti a desktop szegmensben, a HP Pavilion Slimline Desktop PC családban. A HP természetesen listát tett közzé az érintett gépekről, és kibővítette a garanciális javítások idejét is. A PC Pro információi szerint a kaliforniaiak egyelőre tagadják, hogy a hiba kapcsolatos lenne a mobil chipsetekben felfedezettekkel.

Igazán kérdéses, mi lesz a cég jövőjével, mert a jelenlegi hosszú távú előrejelzések sok jóval nem kecsegtetnek. Nem tudnak teljes platformot kínálni, szemben az Intellel és az AMD-vel; szintén e páros ellen kellene felvenni a harcot a fizikai számítások gyorsítása terén; nagy kérdés, hogy a jelenleg NVIDIA chipeket és chipseteket használó partnerek mennyi ideig tartanak még ki a termékek mellett; kérdéses, hogy az átnevezések kapcsán becsapott vásárlók meddig maradnak márkahűek; mikorra képes az NVIDIA előrukkolni az ATI-éhoz hasonló fejlesztési elvekkel és az ezekből született termékekkel.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények