Nokia 6820: SMS-re kihegyezve

Megjelenés és megjelenítés

A Nokia 6820 nem a legújabb modell, de nem is egy matuzsálemi kort megért találmány, képességei miatt mindenképpen érdemes róla beszélni. Nem titok, hogy a 6820-as a 6800-as reinkarnációja, kisebb-nagyobb ráncfelvarrásokon átesett, új változata.

Hirdetés

Az első dolog, ami szemet szúr az elődhöz képest, az a mérete. A Nokia mérnökei „diétás étrendet” alkalmaztak, aminek következtében tesztalanyunk méretei az elfogadható szintre süllyedtek: 107 x 47 x 20 mm és 100 gramm.

Külső jegyek

Egyik legfőbb érdekessége a nyitható billentyűzet, ez azonban csak közelebbi szemrevételezés során derül ki. Ezzel a gyártó az SMS-írást próbálta egyszerűbbé és gyorsabbá tenni, s ez sikerült is, hiszen nem mindegy, hogy teljes értékű billentyűzetünk van-e, melyet ráadásul „kényelmesen”, két kézzel használhatunk. Nem szokványos a négy funkciógomb, melyek a kijelző négy sarkánál találhatók. A bal felső gomb a bekapcsolásért felelős, ám ez nálunk igen nehézkesen működött.

A bal és jobb alsó, valamint a jobb felső vezérlőgomb annak függvényében változtatja funkcióját, hogy éppen nyitott vagy zárt billentyűzettel tevékenykedünk. Ha a klaviatúrát kinyitjuk, akkor a kijelzőnk is ehhez idomul, vagyis kilencven fokkal elfordul, így a kedvezőbb, vízszintes pozíciót veszi fel. A navigációhoz egy vezérlő botkormány vagy inkább „pöcök” használható, amely első ránézésre nem valami bizalomgerjesztő, de a későbbi használat során mégis praktikusnak bizonyult.

A telefon jobb oldalán helyezték el az infravörös portot, a hátlapon pedig egy CIF (352x288 pixel) felbontású kamera kapott helyet, amely az elődből hiányzott.

Zárjuk az áramkört...

Vagyis nyomkodjuk addig a bekapcsológombot, amíg életre nem kel a 128x128 pixeles, 4096 színű kijelző és a mindennaposnak nem nevezhető billentyűzet-világítás. Ez display a megjelenés időpontjában sem volt csúcsszuper, mára viszont csak a középkategória alsó fertályán foglal helyet. A billentyűzet és a megvilágítás nekünk tetszett, persze biztos vannak, akik nem osztják ezt a véleményt, de ízlések és pofonok...

A telefon menüje a szokásos, a Nokiára és egyéb készülékekre oly jellemző 3x3-as menü. Minden a helyén, a lényeg a könnyű és gyors kezelhetőség, semmi extra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények