Nitrogénnel hűtött forró hardverek, még több Windows 10, hackerek

Hirdetés

Win 10 a küszöbön, extrém tuning, szupergyors SSD

Akárcsak az elmúlt hetet, a mostanit is a Microsoft küszöbön toporgó újdonsága, a Windows 10 uralta hírek terén, ami érthető, hiszen már közel (vagy talán meg is érkezett?) a "végleges" változat – sőt egyesek már odáig merészkedtek, hogy a dobozos verziók várható dobozdizájnját is közzétették. Az új operációs rendszer érkezését egyébként már nagyon várják a játék- és hardverfejlesztők is. Ennek egyik oka persze a DirectX 12, amihez már javában készül az első benchmark, a másik oka pedig, hogy az OS beépített digitális asszisztense, Cortana a játékokban is használható lesz, ami ígéretes funkciónak tűnik.

Ami a hardvergyártókat illeti, a HP egy különleges Elitebook notebookkal és egy új, professzionális tablettel kívánja útjára indítani a gyárilag Windows 10-zel értékesített gépek sorát, és a legfrissebb információk szerint az Intel is rákapcsol, hogy az olcsóbb, Skylake-alapú Pentium és Celeronok processzorok is minél hamarabb a piacra kerüljenek, amelyeknél már biztosított a Windows 10 WDDM 2.0-s felületével való kompatibilitás.

Az Apple-fanatikusoknak sincs okuk panaszra, a héten végre kaptak némi izgalmat az új iPod család révén, de igazi újdonságokat a komplett sorozatnak csak az egyik tagja tartogat, az viszont egész komolynak mondható. Az ígérteknek megfelelően az AMD Radeon R9 Fury (X nélkül) is elrajtolt a héten, amire csak az ASUS és a Sapphire építhetett, de a megjelenés napján a PowerColor is csatlakozott a duóhoz.

Némi extrém tuning és extrém teljesítményre gyúró hardver is jutott a hétre. Jones965 most a GTX 980 Ti VGA-t kergette folyékony nitrogénnel, és igen szép, dobogós eredményeket (köztük első helyet is) sikerült elérnie, amelyek mellett – hazai sikerről lévén szó – nem lehetett szó nélkül elmenni. Ha már magyar sikerekről beszélünk, akkor itt kell megemlíteni Achill3uS-t, a hazai tuningosok táborának másik oszlopos tagját, aki ezúttal nem tuninggal, hanem extrém teljesítményű, sőt brutálisnak mondható SSD-konfigurációval rukkolt elő.

Nemzetközi extrém tuningos vizekről K|NGP|N neve is elért hozzánk a napokban. Valódi nevén Vince Lucido köztudottan jó viszonyt ápol az EVGA-val, így gyakran látható a vállalat kínálatában a nevével fémjelzett GeForce VGA. Most úgy tűnik, egy újabb koprodukcióval készülnek: egy igazán "hardcore" GTX 980 Ti piacra dobásán dolgoznak, aminek már a puszta látványa is egy mestermű.

De nem csak egy komplett VGA tud lenyűgöző lenni, hanem egy vízhűtő blokk is, feltéve ha szépen megmunkálják. A héten bemutatott, Radeon R9 Fury X-hez szánt Aqua Computer kyrographics hűtő is ezen tábort gyarapítja. Egy szó erejéig visszatérve az EVGA-ra: a napokban előkerült egy olyan projekt is, ahol a Raspberry Pi apró számítógéppel helyettesítik a nehezen beszerezhető EVBotot, ami elengedhetetlen az extrém tuningosoknak az EVGA EPower kiegészítő áramkör konfigurálásához.

Házimozifronton főképp új, nagy(obb) képátlójú tévék kerültek elő a napokban, de azokból sokféle. Elsőként egy 4K felbontású, 58"-es, szemüveg nélküli 3D-s tévével ismerkedhettünk meg a nem túl széles körben ismert Rembrandt jóvoltából, majd a Samsung rukkolt elő új SUHD tévéivel, amelyek a sorozat legalapabb modelljeinek számítanak, de ezek sem adják 50 hüvelyk alá. Végül a Panasonic a másik végletet fogta meg, a CX800 ugyanis csúcskategóriás készülék, ami Európában nem volt kapható egészen mostanáig.

Végül a fényképezőgépek iránt érdeklődőknek is tartogatunk két patront. Elsőként egyes Nikon, Panasonic és Pentax masinák tulajdonosai számára tettük közé a vállalatok által meghirdetett visszahívási akciókat, majd ezt követően a Panasonic legújabb m4/3-os rendszerkompaktját, a GX8-at vettük górcső alá egy hír erejéig, ami elsőként lépett túl a 16 megpixelen kategóriáján belül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!