Netre az adóbevallással, sokáig él az AM4

Hirdetés

Teszten a Coffee Lake, itt a Titan V

Több érdekes esemény is történt a héten, így például megjelent az NVIDIA új csúcskártyája, a Titan V, amelyen már nem a Pascalt, hanem a Voltát találjuk. Azért arra még ne készüljünk, hogy ez lesz majd a karácsonyfa alatt: a 3000 dollárba kerülő kártyát, bár van rajta grafikus kimenet, nem a játékokhoz, hanem a gépi tanuláshoz és hasonló, a Voltához passzoló feladatokhoz optimalizálták. Mindenesetre a szép aranyszínben pompázó kártya specifikációi impozánsak, és ha tényleg szükség van rá, az NVIDIA még a szállítás költségét is átvállalja.


[+]

A gépi tanulás nemcsak az NVIDIA, de az Amazon és az Intel mérnökeit is foglalkoztatja, az előbbi cég ugyanis bejelentette saját, gépi tanulásra optimalizált kameráját, amelyet az AWS Lambdán keresztül lehet programozni. A DeepLens nevű eszközben az Intel Atom x5 dolgozik, és megfelelő „betanítás” után képes lehet bizonyos események felismerésére, és a megfelelő reakciók biztosítására.


[+]

Még novemberben derült fény arra, hogy az Intel Management Engine-je nem tekinthető teljesen biztonságosnak, ami különösen kínos egy ilyen, leginkább nagyvállalati környezetbe szánt menedzsment eszköznél. A hír természetesen nemcsak az Intelt érintette kellemetlenül, hanem például a System76-ot is, akik úgy döntöttek, hogy egy firmware-frissítéssel több notebookjukban egyszerűen letiltják a funkciót. Nem sokkal később a Dell is bejelentette, hogy kész kikapcsolni az ME-t, de csak bizonyos feltételekkel és nem is teljesen ingyen.


[+]

A héten legnagyobb port kavart tesztünk az Intel Coffee Lake platformjának a vizsgálata volt: a Core i7-8700K és Core i5-8600K főszereplésével zajló teszt legfontosabb kérdése természetesen az volt, hogy hoz-e elég újdonságot és extra teljesítményt az új generáció a Kaby Lake-kel és a Ryzennel szemben. A váltást mindenesetre megnehezíti, hogy a Coffee Lake új alaplapot is igényel, ami azért is tűnik az Intel által ránk erőszakolt plusz költségnek, mert némi módosítás után egy Z170-es alaplapban is sikerült működésre bírni egy nyolcadik generációs Core i3 processzort.


[+]

Miközben az Intelt éppen a CPU-csere miatt kötelezővé tett alaplapcsere miatt ekézik, az AMD-nél pont arra derült fény, hogy az AM4-re még jó pár évig számítanak, sőt az is előfordulhat, hogy a régebbi alaplapok egy BIOS-frissítés után az újabb processzorokkal is működőképesek maradnak. Igazságtalanok lennénk azonban, ha nem említenénk meg, hogy HEDT-fronton az Intel is kitartó: jövőre érkező új platformjuknál elképzelhető, hogy a most vásárolt alaplapok használhatók maradnak.


[+]

Grafikus kártyák terén a héten nem születtek különösebb újdonságok – érkezett egy külső VGA „doboz” a PowerColortól, illetve előkerült egy új ASUS sorozat is, Cerberus néven. Ezeknél viszont sokkal fontosabb, hogy Európába is eljutott az AMD „gyengített” RX 560D sorozata. Ez nem lenne baj, az viszont igen, hogy a gyártók sok esetben ezt nem különböztetik meg a teljes értékű modellektől, így könnyen félrenyúlhatunk. Az esetnek természetesen az AMD sem örül.

Mindeközben a Rambus, aki egy ideig a szabadalmi perekből próbált megélni, mostanában újra elkezdett a valódi munka felé kacsingatni, így közzétett pár információt a HBM2 teljesítményét duplázó HBM3-ról és a DDR4-et alaposan túlszárnyaló DDR5-ről is. Ezzel párhuzamosan a Samsung pedig bemutatta a világ első 512 GB-os eUFS memóriáját, ami például az okostelefonok háttértárának méretét is alaposan megdobhatja.


[+]

Szintén a héten zajlott a Qualcomm Snapdragon Summit, amelyen a Microsoft adta meg a rajtjelet a Qualcomm mobil PC platformjára épülő gépeknek – ezek közül az első az ASUS NovaGo notebook, míg a második a HP Envy x2 hibrid lett.


[+]

A vizuális élvezeteket kedvelők számára lehet jó hír, hogy a sok hányattatás ellenére a Toshiba tévés divíziójának elnöke bízik a megmaradásban, és abban is, hogy az új anyacégtől érkező tőkének köszönhetően nagyobb sikerre számíthatnak a jövőben. Mialatt a Toshiba a HiSense szárnyai alatt próbálkozik a túléléssel, a Sony gőzerővel fejleszt, és úgy tűnik, 2018-ban szeretnék maguk mögött hagyni a 4K felbontást is – legalábbis erre, és még néhány érdekes fejlesztésre lehet következtetni egy új védjegyhez kapcsolódó védettségi kérelemből. Végül, de nem utolsósorban a Samsung egyik megoldása azt ígéri, hogy hamarosan a jelenleginél sokkal jobb képminőséggel találkozhatunk majd a mozikban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!