Hirdetés

2018. szeptember 21., péntek

Gyorskeresés

Nagyon közeleg a Ryzen, nyárra pedig már a dróntörvény is elkészülhet

Letartóztatták a Samsung vezetőjét, összeomolhat a notebookok piaca – mi viszont teszteltünk külső GPU-t és komplett összefoglalót is készítettünk a 3D nyomtatásról.

Közeleg a Ryzen, a notebookoknak pedig annyi!

Március elején mutatkozhat be hivatalosan az AMD már nagyon várt új processzora, a Ryzen, amitől nemcsak az várhatjuk, hogy végre kihívója lehet az évek óta versenytárs nélkül a babérjain ülő Intel Core prociknak, hanem hogy valóban emelkedő pályára állítja az AMD-t. Bár a cég pont az utóbbi időben egyáltalán nem panaszkodhat, a Polaris-alapú kártyák iráni érdeklődés rendben van, és ugyan a végeredményt tekintve még mindig pirosban vannak, ez az elmúlt évek mélyrepüléséhez képest már csak kicsivel van a nulla alatt – ha tehát ha a Ryzen jól sikerül, visszatérhet a feketébe a cég.

Ez lenne a Ryzen belsejében
Ez lenne a Ryzen belsejében

Ami pedig magát a Ryzent illeti, az új processzornak elvileg sikerült a maga csupasz valójában a kamerák elé állnia, köszönhetően az ISSC konferencián elkapott diáknak, amelyek aztán valahogy a japán PC Watch kezébe kerültek. Ezeken kiderül pár titok a CPU felépítéséről, és előkerül egy további találgatásokra is okot adó új név is az elágazásbecslő modul kapcsán.

A kiszivárgott diáknál valamivel megbízhatóbb forrásnak tűnnek Raja Kodurinak, az AMD Radeon Technology Group csoport vezetőjének a képei, aki pont Valentin-nap előtti este tett fel pár, némileg bizarr hatású fotót, melyekből úgy tűnhet, hogy a Ryzen kedvéért az egyébként visszafogott kinézetű gyári hűtőkre is szépen világító LED-eket raknak majd.

LED-es fényekkel jöhetnek a Ryzen gyári hűtői
LED-es fényekkel jöhetnek a Ryzen gyári hűtői [+]

Az mindenestre már biztos, hogy alaplapokban nem lesz hiány, a cégek el is kezdték szivárogtatni a vevőcsalogató képeket. És ha már úgyis szóba került a Valentin-nap, mind az AMD, mind pedig az NVIDIA új meghajtókkal kedveskedett nekünk, amelyeket érdemes lehet letölteni, hiszen hibajavításokat és egyes játékokban magasabb teljesítményt várhatunk tőlük.

Korábban már megírtuk, hogy a játékosok egyre komolyabb szeletét képviselik a PC-iparnak, a cégek pedig ennek megfelelően igyekszenek is kedvükben járni. A gamer notik piacának legnagyobb szereplője, az Asus a Computexen mutatta be a ROG XG Station 2-t, amivel Thunderbolt 3 porton keresztül elvileg bármilyen, megfelelő csatlakozóval rendelkező notebookra vagy tabletre ráköthetünk egy komoly grafikus kártyát. Ezt teszteltük is egy bivalyerősnek semmiképpen sem mondható tablettel, amelyet ily módon egy RX480-nal egészítettünk ki, hogy kiderüljön: alkalmas lehet-e ez az összeállítás játékra? Az ilyen eGPU megoldások egyetlen rákfenéje a sok kompatibilitási gond, amelyet például a Dellnél már fel is ismertek.

ASUS ROG XG Station 2
ASUS ROG XG Station 2 (forrás: PROHARDVER!) [+]

Meglepő módon összeomlást jósol a notebookok piacára a harmadik legnagyobb ODM gyártó, a Wistron elnöke. Simon Lin szerint éppen a vihar előtti csendet tapasztaljuk, a stagnálásra, enyhe növekedésre mutató jelek mögött pedig nem tartós keresletnövekedés áll, így a legnagyobb neveket leszámítva jobb, ha a gyártók felkészülnek a legrosszabbra.

Drágák lettek a Loewe új tévéi
Drágák lettek a Loewe új tévéi [+]

A tévék piacát illetően úgy tűnik, hogy egyes cégeknél nagyon vastagon fog a ceruza: a Loewe mondjuk sosem kedvező árairól volt ismert, de az új Bild 5 széria még ehhez képest is erősen felárasnak tűnik. Szintén nem finomkodott az utóbbi időben egyre több érdekes technológiai újítást megvillantó HiSense sem, akiknek új csúcsmodellje 6000 dolláros árával emelkedhet ki a mezőnyből – igaz, ezért cserébe legalább a saját fejlesztésű ULED LCD panelt kapjuk.

A technológiai fejlesztések oldaláról jó hír, hogy a Qualcomm nyáron már megkezdi a jelenlegi WLAN-ok több gondját is orvosló, iEEE 802.11ax szabvánnyal kompatibilis chipjeinek szállítását, így elképzelhető, hogy egy-két éven belül már ilyen ax-es hálózatokhoz csatlakozhatunk, amelyek legfontosabb előnye nem is a nagyobb sebesség, hanem az egyre telítettebb rádiós spektrum hatékonyabb kihasználása.

Flow battery
Flow battery

Végül pedig erről a hétről sem hiányozhatott egy újfajta akkumulátor bejelentése: most éppen egy víz alapú, a Flow battery ígér hosszú élettartamot és kedvező árat. Persze a Flowról alacsonyabb energiasűrűsége miatt egyelőre nem a telefonok vagy notebookok áramforrásaként beszélnek, inkább a szakaszosan működő, megújuló energiát hasznosító erőművek mellé jöhet jól átmeneti tárolóként.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.