Nagyon közeleg a Ryzen, nyárra pedig már a dróntörvény is elkészülhet

Közeleg a Ryzen, a notebookoknak pedig annyi!

Március elején mutatkozhat be hivatalosan az AMD már nagyon várt új processzora, a Ryzen, amitől nemcsak az várhatjuk, hogy végre kihívója lehet az évek óta versenytárs nélkül a babérjain ülő Intel Core prociknak, hanem hogy valóban emelkedő pályára állítja az AMD-t. Bár a cég pont az utóbbi időben egyáltalán nem panaszkodhat, a Polaris-alapú kártyák iráni érdeklődés rendben van, és ugyan a végeredményt tekintve még mindig pirosban vannak, ez az elmúlt évek mélyrepüléséhez képest már csak kicsivel van a nulla alatt – ha tehát ha a Ryzen jól sikerül, visszatérhet a feketébe a cég.

Ez lenne a Ryzen belsejében
Ez lenne a Ryzen belsejében

Ami pedig magát a Ryzent illeti, az új processzornak elvileg sikerült a maga csupasz valójában a kamerák elé állnia, köszönhetően az ISSC konferencián elkapott diáknak, amelyek aztán valahogy a japán PC Watch kezébe kerültek. Ezeken kiderül pár titok a CPU felépítéséről, és előkerül egy további találgatásokra is okot adó új név is az elágazásbecslő modul kapcsán.

A kiszivárgott diáknál valamivel megbízhatóbb forrásnak tűnnek Raja Kodurinak, az AMD Radeon Technology Group csoport vezetőjének a képei, aki pont Valentin-nap előtti este tett fel pár, némileg bizarr hatású fotót, melyekből úgy tűnhet, hogy a Ryzen kedvéért az egyébként visszafogott kinézetű gyári hűtőkre is szépen világító LED-eket raknak majd.

LED-es fényekkel jöhetnek a Ryzen gyári hűtői
LED-es fényekkel jöhetnek a Ryzen gyári hűtői [+]

Az mindenestre már biztos, hogy alaplapokban nem lesz hiány, a cégek el is kezdték szivárogtatni a vevőcsalogató képeket. És ha már úgyis szóba került a Valentin-nap, mind az AMD, mind pedig az NVIDIA új meghajtókkal kedveskedett nekünk, amelyeket érdemes lehet letölteni, hiszen hibajavításokat és egyes játékokban magasabb teljesítményt várhatunk tőlük.

Hirdetés

Korábban már megírtuk, hogy a játékosok egyre komolyabb szeletét képviselik a PC-iparnak, a cégek pedig ennek megfelelően igyekszenek is kedvükben járni. A gamer notik piacának legnagyobb szereplője, az Asus a Computexen mutatta be a ROG XG Station 2-t, amivel Thunderbolt 3 porton keresztül elvileg bármilyen, megfelelő csatlakozóval rendelkező notebookra vagy tabletre ráköthetünk egy komoly grafikus kártyát. Ezt teszteltük is egy bivalyerősnek semmiképpen sem mondható tablettel, amelyet ily módon egy RX480-nal egészítettünk ki, hogy kiderüljön: alkalmas lehet-e ez az összeállítás játékra? Az ilyen eGPU megoldások egyetlen rákfenéje a sok kompatibilitási gond, amelyet például a Dellnél már fel is ismertek.

ASUS ROG XG Station 2
ASUS ROG XG Station 2 (forrás: PROHARDVER!) [+]

Meglepő módon összeomlást jósol a notebookok piacára a harmadik legnagyobb ODM gyártó, a Wistron elnöke. Simon Lin szerint éppen a vihar előtti csendet tapasztaljuk, a stagnálásra, enyhe növekedésre mutató jelek mögött pedig nem tartós keresletnövekedés áll, így a legnagyobb neveket leszámítva jobb, ha a gyártók felkészülnek a legrosszabbra.

Drágák lettek a Loewe új tévéi
Drágák lettek a Loewe új tévéi [+]

A tévék piacát illetően úgy tűnik, hogy egyes cégeknél nagyon vastagon fog a ceruza: a Loewe mondjuk sosem kedvező árairól volt ismert, de az új Bild 5 széria még ehhez képest is erősen felárasnak tűnik. Szintén nem finomkodott az utóbbi időben egyre több érdekes technológiai újítást megvillantó HiSense sem, akiknek új csúcsmodellje 6000 dolláros árával emelkedhet ki a mezőnyből – igaz, ezért cserébe legalább a saját fejlesztésű ULED LCD panelt kapjuk.

A technológiai fejlesztések oldaláról jó hír, hogy a Qualcomm nyáron már megkezdi a jelenlegi WLAN-ok több gondját is orvosló, iEEE 802.11ax szabvánnyal kompatibilis chipjeinek szállítását, így elképzelhető, hogy egy-két éven belül már ilyen ax-es hálózatokhoz csatlakozhatunk, amelyek legfontosabb előnye nem is a nagyobb sebesség, hanem az egyre telítettebb rádiós spektrum hatékonyabb kihasználása.

Flow battery
Flow battery

Végül pedig erről a hétről sem hiányozhatott egy újfajta akkumulátor bejelentése: most éppen egy víz alapú, a Flow battery ígér hosszú élettartamot és kedvező árat. Persze a Flowról alacsonyabb energiasűrűsége miatt egyelőre nem a telefonok vagy notebookok áramforrásaként beszélnek, inkább a szakaszosan működő, megújuló energiát hasznosító erőművek mellé jöhet jól átmeneti tárolóként.

Rossz a Toshibának és a Samsungnak, új dróntörvény

JavaScript-alapú vírusfertőzést találtak a lengyel pénzügyi felügyelet portálján, aminek segítségével a támadók távoli szerveren keresztül lophattak adatokat. A malware tavaly október óta jelen volt, egy audit során fedezték fel. Állítólag több fertőzést is találtak a banki rendszerben a közelmúltban.

A lábait leszámítva egyben jött ki a nyomtatóból
A lábait leszámítva egyben jött ki a nyomtatóból (forrás: A 3D nyomtatás sikerének alapja) [+]

A héten összefoglaltuk mindazt, amit a 3D nyomtatásról tudnia kell annak, aki FFF nyomtatót vásárol. A gép előkészítésétől a szeletelőszoftver beállításain át azt is megvizsgáltuk, mire képes a magyar filamentgyártó szlovák versenytársával szemben. Az árversenyt a Devil Design nyerte, dolgozni viszont a Philament anyagával lehetett normálisan. Változtattunk hőmérsékletet és nyomtatási sebességet, illetve be is ragasztóztuk a tálcát.

Az RSA idei biztonsági konferenciáján többek között arról is beszéltek, hogy az IoT eszközök között megdöbbentően magas számban találhatóak sebezhetőek, a tíz legnagyobb amerikai városban 178 millió darab felett vannak a védtelenek.

Egyre kevesebb dolga akad az önvezető autóban ülő sofőrnek
Egyre kevesebb dolga akad az önvezető autóban ülő sofőrnek (forrás: Kiugróan jól teljesített tavaly a Google autonóm autója)

Az év legrövidebb havába még Patch Tuesday sem fért, derült ki a héten, amikor a Microsoft bejelentette, hogy a februári frissítőcsomag kimarad, március közepén viszont bepótolják. A Samsung vezetőjének letartóztatása újra napirendre került, majd meg is történt.

Komoly gondban van a Toshiba üzleti és gazdasági szempontból egyaránt, most pedig eljött az idő, és a vállalat elnöke lemondott. A UPC Magyarország viszont jó évet zárt, gyarapodott az ügyfélbázis, hat és fél százalékkal több lett az árbevétel is, ráadásul a fejlesztések is szépen haladtak, a vállalatnál elégedettek.

Boldogok a (sajtkészítők és a) UPC-sek mellett a Google Waymo részlegén dolgozók is, önvezető autóik ötven százalékkal többet futottak tavaly, mint 2015-ben úgy, hogy az emberi beavatkozást igénylő esetek száma 341-ről 124-re csökkent.

Az egészségügyi határértékeket is sikerült betartani
Az egészségügyi határértékeket is sikerült betartani (forrás: Valóban vezeték nélküli töltést mutatott be a Disney Research) [+]

A Disney Research kutatói építettek egy ötször öt méteres szobát, amire kvázisztatikus elektromos mezőkkel 2 kW-os teljesítményt eresztettek, ezzel akár 320 mobilt is lehetne tölteni egyszerre, vezeték nélkül.

A MÁV-Start Zrt. kísérleti jelleggel egyelőre egy vonalon vezette be, hogy az e-személyire feltöltött vasúti bérletet is használhatják az utasok. A hét másik fontos hazai vonatkozású híre, hogy júliusban jöhet új dróntörvény: a 250 gramm alatti gépeket játéknak minősítenék, efelett egyre több feltétel teljesítését írná elő a hatóság.

Általában elég lesz egy e-learning tananyag bemagolása
Általában elég lesz egy e-learning tananyag bemagolása (forrás: Júliusban léphet érvénybe az új magyar dróntörvény)

Dubai szeretné bevezetni az autonóm drónos személyszállítás intézményét, a tervek szerint júliustól már röpködhetnének a taxinál izgalmasabb közlekedési eszközre vágyó milliárdosok. Az Indiai Űrkutatási Szervezet új világrekordot állított fel, egyetlen hordozórakétával 104 műholdat állítottak pályára. Hét ország szatellitjeit szállították.

A virtuális valóságban vizsgálható tumorokkal segítené a rákellenes küzdelmet a Cambridge-i Egyetem. Az elsődleges cél az, hogy jobban megértsék a betegséget, a rákos sejtek és szövetek valós időben, térben történő vizsgálatával. A projekt 7 milliárd forintos támogatásban részesült a helyi rákkutatással foglalkozó szervezettől. Az oroszok tovább folytatják a kibermaffia elleni harcot, a napokban újabb kilenc bűnözőt tartóztattak le, akik a Lurk hackercsoprot tagjaként tevékenykedtek.

Régóta hallgattak, most úgy tűnik, lehet belőle valami
Régóta hallgattak, most úgy tűnik, lehet belőle valami (forrás: Nagy áttörést értek el a Google ballonos projektjében) [+]

A Google léghajós internetről álmodik évek óta, de eddig úgy tudtuk, a projekt nem lesz gazdaságos. A friss bejelentés szerint számos területen sikerült költséghatékony fejlesztéseket végrehajtani, ennek következtében mégis reális esélyt látnak a megvalósításra.

Wombath, -szp-