Út a prezentációkészítőtől a marihuánáig 30 év alatt

A világ és a Microsoft is sokat változott az elmúlt évtizedekben. A szoftveróriás most a fűbizniszbe is beszáll, alig néhány nappal az üzleti közösségi oldal akvizíciója után.

Internet, kapcsolattartás, könnyű drogok

A Titus Communications kábelszolgáltató 944 millió dollárért került (részben) az MS-hez, a japán vállalatot azonban pár hónappal később már integrálni is kezdték a Jupiter Telecommunications kezdeményezésére, így kábel TV, internet és vezetékes telefonszolgáltatót hozva létre. A Microsoft az egyesülést követően 24 százalékos résztulajdonossá vált az így már 47 milliárd jent (4,5 milliárd dollárt) érő cégcsoportban.

A számos érdekes akvizíció között 2002-től gyarapodni kezdtek az internetes eszközöket, főleg kommunikációs, illetve a játékszoftvereket gyártó cégnevek. A teljesség igénye nélkül: DCG, PLaceWare, Lookout Software, GIANT, Groove Networks, MessageCast, Teleo, FrontBridge, Seadragon Software, Rare, Lionhead Studios, Massive Incorporated.

Marihuána ATM
Marihuána ATM (forrás: Erozo channel) [+]

2007-ben dőlt meg újra az egyetlen felvásárlási megállapodás során elköltött pénzmennyiség rekordja a Microsoftnál, amikor az aQuantive marketingcsoportért 6,333 milliárdot fizettek. Az Avenue, Razorfish, Atlas és DRIVE Performance hiába muzsikált jól aQuantive név alatt, nem váltotta be az MS reményeit. Végül 2012-ben 6,2 milliárd dolláros terven felüli értékcsökkenési leírás (writedown) került az éves jelentésbe, amit az aQuantive csoporttal hozott kapcsolatba a redmondi vezetés.

2011-ben a Skype Technologies akvizíció (8,5 milliárd dollár) áldozata lett idővel az MSN Messenger, és bár elsőre sokan fellélegeztek az izgő-mozgó figurák és a képernyőre csapódó büdös ponty, na meg az ablakrezgetés hűlt helye láttán, a szinkronizációs hibák és a verziófrissítések viszontagságai átköltöztek a Skype világába.

Ehhez képest eltörpült a Yammer 1,2 milliárdos ára (2012), de még a Nokia mobilüzletágának 2013-as, 7,2 milliárdos költsége sem érte el a csevegőappot fejlesztő cég beolvasztásának rekordját. 2014-ből a Mojang és az Acompli érdemel említést, végül idei szerzeményként a TouchType (SwiftKey), a Groove, a Xamarin († RoboVM) került sorra és a néhány napja bejelentett, 26,2 milliárd dolláros (!!!) LinkedIn zárja a sort egyelőre.

Az üzlet az üzlet
Az üzlet az üzlet (forrás: Steephillab) [+]

Az üzleti élet közösségi oldalának értékesítése nem csak a redmondi óriás, hanem a techvilág többi szereplője számára is fontos hír, ám annak ellenére hogy számtalan példán keresztül mutatta már be a Microsoft, hogyan lehet egy jó ötlettel, vagy sikeresnek tűnő üzlettel hatalmasat bukni, azt a legelvetemültebb elemzők sem gondolták talán, hogy a Microsoft beszáll a marihuána-bizniszbe. Na nem a drogkartellek támogatását tűzte zászlajára Nadella csapata, az orvosi és rekreációs célokra termesztő és értékesítő cégeknek nyújtanak azokban az amerikai államokban és Puerto Rico területén felhőszolgáltatást, ahol ez a tevékenység legális.

A csütörtökön bejelentett együttműködési megállapodás, melyet a Kind névre keresztelt startuppal kötöttek arról szól, hogy a kanabiszautomatákat is üzemeltető cég kormányzati megoldásokért felelős divíziójának szoftverét engedik be és népszerűsítik az Azure Government ügyfeleinek. Ezzel a Microsoft az első nagyvállalat az Egyesült Államokban, amelyik egyértelművé tette, hogy nem akar kimaradni az idén 6,5 milliárd dollárosra becsült és 2020-ra 25 milliárdosra is hízható fűbizniszből.

Azóta történt

Előzmények