Mozilla blog: a Firefox OS tesztje mobilon

A legegyszerűbb megoldás

Az alkalmazásfejlesztők számára legegyszerűbb mód a Firefox OS Simulator használata. Ebben már akár ma megkezdhető a Firefox OS kipróbálása, hibáinak jelentése, vagy éppen webalkalmazások fejlesztése. Hibakereséshez hasznos információkat a Webfejlesztő eszközök közül elérhető Hibakonzol is adhat.

Az Unagi készülék

A februári FOSDEM konferencián – amely már Európa legnagyobb szabad szoftveres találkozója – került a kezembe az Unagi készülék. A FOSDEM 2001 óta a szabad szoftveres fejlesztők, rajongók és felhasználók összeurópai találkozója, amely évente 4000 embert lát vendégül, és az izgalmas, sok teremben folyó előadások mellet lehetőséget biztosít a workshopokon való részvételre és a közösség tagjainak személyes találkozójára is. Ha még nem jártál a brüsszeli FOSDEM-en, érdemes lehet megcélozni a következő év februárjában.

Az Unagi készülékkel kapcsolatos első benyomások pozitívak voltak, de látszott, hogy ez a készülék inkább a egy olcsó kategóriába tartozó mobiltelefon. Az enyhén gyöngyház hatású fehér színű készülékház nem prémium anyagok felhasználásával készült. De itt rögtön meg kell jegyezni két tényt:

  • az Unagi nem kereskedelmi forgalomba kerülő telefonmodell, csak egy fejlesztői telefon
  • a Mozilla jelenlegi céljai szerint Firefox OS a tömegek, mindenki telefonja kíván lenni. Ennek megfelelően az elsődleges cél az olcsó előállíthatóság, illetve hogy a Firefox OS jól fusson szerény hardveres képességekkel bíró telefonokon is

A fehér telefon a szélek felé mindenhol lekerekített, s testén körbe, az élek mentén egy ezüstös betétet fog közre. Ezüstös az összes gomb a telefon oldalán, a bal oldali hangerőszabályzó kétirányú gombjától kezdve, a fent, jobb oldalon található bekapcsoló gombig. A telefon amúgy nincs túlzsúfolva gombokkal – ez a kettő található rajta. Kívülről már csak a jobb oldalon fedetlenül álló micro USB port és a készülék tetején a bekapcsoló gombbal körszimmetrikusan elhelyezett kombinált fejhallgató és FM antennacsatlakozó kapott helyet.

firefox os

A készülék kijelzője vastag fekete keretet kapott. A fekete határhoz igazították fent a hangszórót, és a közelében helyeztek el állapotjelző LED-et is. Egy aprócska lyuk rejti el a telefon alján a mikrofont. A kijelző alatt közvetlenül kapott helyet az androidos telefonokra oly jellemző, négy elemből álló, érintésre működő „gombsor”. A telefon használata során ebből csak a főképernyőre visszajuttató és a hosszú érintés mellett a alkalmazások közötti váltásra vagy az alkalmazások bezárására szolgáló „Home” gomb működik. Az internetes forrásokból kiderült, hogy 3,5"-os kapacitív érintőkijelző IPS panellel üzemel és felbontása 320 x 480 pixel.

firefox os

Az eszköz hátoldalán legfelül a kamera van, amely 5 megapixeles. A hátlap alján egy vízszintes rés található a kihangosítás hangszórójának. A kettő között helyezkedik el telefon hátlapja, amely egy műanyag lap, és amelyet csak könnyed műanyag nyelvei tartanak a helyén. A hátlap eltávolításával láthatójává válik a szerkezet eredete, hiszen a kis készülék Kínában, a ZTE gyárában látta meg a napvilágot. Jó pontnak számít, hogy a memóriakártya a csúsztatós megoldással az akkumulátor kivétele nélkül cserélhető. A SIM kártya cseréjéhez azonban el kell távolítani a mai szemmel nézve kicsi erőforrást. Az 1400 mAh-s akkumulátor eltávolítása után még többet tudunk meg a készülékről, amelyet a török szolgáltató a Turkcell vett a nevére és keresztelt el Maxi Plus 5-nek.

A telefon fekete színben is létezik a szolgáltatónál, íme:

turkcell

Az elnevezésből és az operátori szokásokból sejthető, hogy ez nem a ZTE csúcskészülékeinek egyike, hanem azok számára nyújt megoldást, akik költséghatékonyan szeretnének okostelefonhoz jutni. A készülék a következő paraméterekkel rendelkezik:

Kompatibilitás: 850, 900, 1800, 1900, 3G/UMTS2100, HSDPA2100, UMTS/3G 900
Tömeg: 128 g
Méret: 115,2 mm x 62 mm x 11,5 mm
Érintőkijelző: TFT, IPS panel, kapacitív, 256 ezer színű
Processzor: 800 MHz, Qualcomm
Belső memória: 512 MB RAM, 4 GB ROM
Külső memória: microSD kártya vagy microSDHC kártya, 32 GB maximum, 4 GB
Kamera: 5 megapixel
Infraport: nincs
Bluetooth (BT): van
Csatlakozók: micro USB és fejhallgató

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények