Hirdetés

Új fejlesztői hardver- és segédeszközök a Firefox OS támogatására

Randevú Barcelonában

A Barcelonában zajló Mobile World Congress (MWC) találkozón a Mozilla számos új bejelentést tett, ezek egyike a fejlesztők támogatásáról szól. A tegnapi bejelentetés szerint az új fejlesztői referenciahardver és fejlesztőeszközök segítségével tovább gyorsul a Firefox OS ökoszisztéma fejlődése, ami olcsóbb, gyorsabb és könnyebb utat biztosít fejlesztők, az üzemeltetők és az OEM-ek számára, annak érdekében, hogy innovatív webalkalmazásokat és testre szabott Firefox OS élményt biztosíthassanak.

Hirdetés

Hardver és szoftver

A Mozilla bejelentette, hogy 4.5” képátlóval szerelt referenciatelefont biztosít a fejlesztők számára, hogy tesztelhessék az új Firefox OS funkciókat és alkalmazásokat, valamint a különféle memóriakonfigurációkat. Bővült a Mozilla táblagép programja is, amely segít a fejlesztőknek kipróbálni, hozzáigazítani és tesztelni webalkalmazásaikat a Firefox OS táblagépes verziójához.

Firefox OS Flame

A vadonatúj Firefox OS PhoneGap integrációt is bejelentették, így több százezer PhoneGap-fejlesztő számára nyílik meg az út, hogy néhány óra alatt átültessék a meglévő alkalmazásaikat a Firefox OS-re. Az új WebAPI-k nyomán tovább csökken a különbség a natív és a webes alkalmazások képességei között. Az MWC-n a Mozilla útjára indított olyan fejlesztői eszközöket is, amelyek lehetővé teszik az OEM-ek és a piaci szereplők számára, hogy könnyen testreszabhassák Firefox OS-t a különböző vásárlói szegmensek igényeinek megfelelően.

Fókuszban a fejlesztő

A fejlesztők mindig is a kulcsfigurái voltak a Mozilla internetes innovációjának, és a cégnél továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy közös platformként az alkalmazásfejlesztést és -terjesztést elősegítsék. Ezekkel az új referenciakészülékekkel, fejlesztői eszközökkel és WebAPI-kal a Mozilla az egyre növekvő számú webalkalmazások katalizátoraként lebontja az akadályokat, és feloldja a korlátozásokat, amelyhez a többi alkalmazási ökoszisztéma annyira ragaszkodik. Napjainkban a web nem csak leegyszerűsíti appfejlesztést és csökkenti a piac töredezettségét, hanem lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy saját közvetlen ügyfélkapcsolat ápoljanak a saját alkalmazások hosztolásával, vagy az alkalmazások Firefox Marketplace alkalmazáspiactéren történő értékesítésével.

A Vision Mobile nemrég közzétett egy jelentést, amelyből kiderült, hogy a fejlesztői érdeklődés a Firefox OS iránt folyamatosan nő, és a fejlesztők 7%-a komoly alternatívaként gondol a platformra. Ezt az eredményt a Firefox OS mindössze hat hónap érte el. A jelentés azt is kiemelte, hogy mindeközben 2014 első negyedévében a fejlesztők 52%-a már HTML5 mobil weboldalakat vagy webes alkalmazásokat készít, további 16%-uk jelezte azon szándékát, hogy csatlakozzon hozzájuk.

A Strategy Analytics friss felmérése szerint a mobilalkalmazás-fejlesztők Firefox OS-re készített alkalmazásainak száma várhatóan megháromszorozódik idén, és ez a mobiltelefonos platformok közül a legnagyobb emelkedés, s jól mutatja fejlesztők gyorsan növekvő érdeklődését.

Ezt az iparági trendet táplálja az a tény, hogy már több millió webfejlesztő fejleszt HTML5-ben, és ők örömmel készítenek alkalmazásokat mobil platformra anélkül, hogy új programozási nyelvet kellene megtanulniuk vagy új szoftvermérnököket kellene megbízniuk egy-egy megadott mobilplatform támogatásához.

A továbbfejlesztett referenciahardver, a fejlesztőeszközök és a WebAPI-k továbbra is növekedési pályán tartják a Firefox OS ökoszisztémát, és segítenek bizonyítani, hogy miért hatékony platform a web az appfejlesztés és- terjesztés tekintetében is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények