Hazai Mozilla évértékelő – 2. rész

Május-augusztus

Május 23.: OpenAcademy

A Balabit negyedévente megrendezett fejlesztői és üzemeltetői előadássorozatán is lehetőség nyílt a Firefox OS bemutatására. A mindig sok résztvevő látogatása mellett zajló eseményen szó esett az appok készítése mellett, az alaprendszer hackeléséről is. A meetup szekcióban elhangzott előadás után számos kérdés érkezett a rendszerrel kapcsolatban és az előadások utáni közös sörözés során is számos kérdés és ötletet kaptunk a Firefox OS-szel és továbbfejlesztésével kapcsolatban.

Május 30.: Okostelefon Akadémia 2.0

Hirdetés

Miként spórol meg az emberiség évente 3,5 milliárd liter gázolajat és 1,1 milliárd vezetéssel töltött órát világszerte a digitális térképek segítségével? Hogyan segíthet a helymeghatározás a katasztrófahelyzetekben? Honnan tudjuk, merre buliznak barátaink, melyik éttermet érdemes választani? Honnan tudhatjuk, hogy a navigációs megoldásokkal valóban célba érünk?

A geolokáció témájával jelentkezett az Okostelefon Akadémia második rendezvénye. A Mozilla kicsiny standja már itt is jelen volt és az önkénteseink lelkesen mutatták be a készülékek helymeghatározó szolgáltatását, a HERE térképszolgáltatását. Ráadásul egyik önkéntesünk kíváncsiságból és kalandvágyból Foursquare-klienst is készített az új rendszerhez.

Június: Hegyalja Fesztivál

Ha végre itt a nyár, találkozunk a Hegyalján, hogy tovább népszerűsítsük a szabad szoftvereket. Ahogy az eddigi években, tavaly sem volt Hegyalja Fesztivál szabad szoftverek nélkül. A szervezők jóvoltából négyen mehettünk a Civil faluba, népszerűsíteni a szabad szoftvereket. A sátrunkban:

  • meg lehetett ismerni a szabad szoftvereket, többek között a következőket: Firefox, LibreOffice, Ubuntu, SeaMonkey, Fedora
  • különböző nehézségű kérdéssorokkal kergettük az őrületbe, nevettettük meg a látogatókat
  • mód nyílt beszélgetésre a szabad szoftveres aktivistákkal
  • volt tanácsadás is
  • ki lehetett próbálni a Linuxot és a Firefoxot laptopon és mobiltelefonon is
  • lehetett nyerni is szabad szoftveres relikviákat, illetve érdeklődés esetén egy Ubuntu-CD-t is begyűjthettek a fesztiválozók

Mozilla

Július 26.: Sysadmin Day

A rendszeradminisztrátorok elismeréséért 14. éve küzd a sysadminday.com. Kezdeményezésükre minden év júliusának utolsó péntekjén világszerte megtartják a világ IT-közösségében méltán népszerű rendszeradminisztrátorok megbecsülésének napját.

A rendszeradminisztrátorok – ahogy itthon hívjuk őket: rendszergazdák – gondoskodnak a munkahelyek informatikai eszközparkjának zökkenőmentes működéséről, legyen szó nagyvállalati szerverekről vagy irodai alkalmazásokról. Ők azok, akik bármikor rendelkezésre állnak, hogy megoldjanak bármilyen felmerülő technikai problémát – méghozzá azonnal, hiszen a munka nem várhat. És ők azok, akik mindezek ellenére láthatatlanok maradnak, munkájuk gyakran alulértékelt, a cégen, illetve a mindennapokon belül pedig alaptalan sztereotípiák élnek róluk, ahogy például ez a népszerű brit komédiasorozatból, a The IT Crowdból is kiderül.

Ilyen bevezető után egy igazi kocka bulira lehetett számítani, ám az előző évek tapasztalatai mellett várható volt, hogy a sok ismerős arc mellett számos új érdeklődő fordult meg a Mozilla és a Fedora standja előtt. Jó hangulat,nagy érdeklődés és érdekes programok jellemezték a Margit-szigeten megtartott eseményt.

Augusztus: Firefox Flicks

Készül négy magyar videó a Firefox Flicks versenyére:

Something's wrong…: https://firefoxflicks.mozilla.org/en-US/video/2013/365/

Live your dream: https://firefoxflicks.mozilla.org/en-US/video/2013/612/

Firefox Mobilized: https://firefoxflicks.mozilla.org/en-US/video/2013/274/

Fifteen years ago and Nowadays: https://firefoxflicks.mozilla.org/en-US/video/2013/610/

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Kütyübarátok Húsvétja

    Ma és holnap a különféle mobileszközök és egyéb hardverek kiállítása zajlik a Millenáris B épületében. Ma este hattól az Okostelefon Akadémia várja az érdeklődőket, holnap egész nap a Veletech 2014.

  • A fantasztikus Veletech

    Ismét kint volt a Mozilla standja Magyarország legnagyobb kütyüexpóján. Egy nappal előtte pedig az Okostelefon Akadémia 6.0 rendezvényen is.

  • Jöhetnek a reklámok a Firefoxba

    A felelős alelnök azt ígéri, hogy nem fogják zavaró tartalmakkal terhelni a felhasználókat.

Előzmények

  • Hazai Mozilla évértékelő – 1. rész

    Új mobil platform, egyre jobb mobilos és asztali böngésző, érdekes oktatási projektek, sok-sok saját szervezésű esemény és előadás, megújulás valamint a vörös pandák örökbefogadása.