2019. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Mozilla blog rovat

Új Firefox kiadási buli – beszámoló

Van ok az ünneplésre, hiszen a Firefox új, korszerű megjelenése alapos átalakításokat hozott a motorháztető alatt is. A Magyar Mozilla Közösség mellett a világon közel 25 városban tartottak hasonló kiadási bulikat.

Ünnepeltünk és tanultunk

Mint az az elmúlt pár évben is történt, a Magyar Mozilla Közösség kiadási bulival ünnepel egy-egy nagyobb frissítést, megújulást – az idei évben a Firefox vadonatúj külseje és testreszabási lehetőségei kerültek a fókuszba a szintén újragondolt szinkronizációs képességek mellett. A MÜSZI-ben zajló eseménynek közel félszáz résztvevője volt.

Firefox

Egy ideje kiadási partikkal is próbáltuk lekövetni a Firefox fejlődését, így közösen ünnepeltük meg a 3.5, a 3.6 és 4.0 verziók megjelenését, az újraírt androidos Firefox debütálását és idén a Firefox új ruháját, amely sokkal több, mint egy megújult téma a jól ismert böngésző motorja felett. Tekinthető teljes megújulásnak is. De koránt sincs vége, hiszen már készülőben az Electrolysis (E10s), amely bár hányatott sorsú volt eddig, de most gőzerővel készü,l és a legnagyobb belső változást hozza majd a Firefox életében. Bemutató:

De ne rohanjunk ennyire előre, hiszen a Firefox jövőjét a kiadási buli végén ismerhette meg a közönség. Az esemény a Code Rush film megtekintésével indult. A magyar felirattal rendelkező amerikai dokumentumfilm a Netscape haláltusáját és a romjain főnixmadárként feltámadó, nyílt forráskódúvá alakuló szabad szoftveres Mozilla projektet mutatja be.

Hirdetés

Az előadások sora a Mozilla és a Firefox történetét bemutató előadással kezdődött, ahol a hőskortól indulva megismerhették a résztvevők a böngésző fejlődésének rövid történetét (további részletekért érdemes felkeresni a Firefox szócikket):

Az első előadás után rövidebb filmek következtek.

Az első film az „Ilyen internetet szeretnék”, amely a Mozilla globális felmérésére utal, ahol az e célra létrehozott webhelyre látogatók elmondhatják, hogy mi az ami fontos az internetben.

A következő videókban már az új verzió bemutatása zajlott, a legfőbb téma az új kialakítás bemutatása:

A fejlesztési út bemutatása:

És a közösséggel való együttműködés bemutatása:

Ezek után egy kis szünet következett, hogy a MÜSZI büféjében rókafröccsel, Mozilla meggyel és mogyorókával felfrissíthessék magukat a résztvevők. A Firefox OS fotókerettel pedig remek képek is készültek...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.