Ami még hiányzik a Firefoxból, de már kipróbálható

Speciális verziók

Amennyiben bátran belecsapunk a Nightly verziók letöltésébe, már az oldalon szembesülhetünk olyan érdekességekkel, mint a 64 bites Windowsra készült változat vagy az Android (x86) verzió.

Developer Edition (Aurora) – Nem csak fejlesztőknek

Abban az esetben, ha nem szeretnénk a Developer Edition (Aurora) sötét színvilágát és témáját, akkor a böngésző testre szabásánál kattintsunk az alul található „A Developer Edition téma használata” gombra, így ki- és betudjuk kapcsolni a sötét, de helytakarékos téma használatát. A fejlesztőknek szánt verzió a Firefoxba épített fejlesztőeszközök mellett a legújabb webes fejlesztéseket, valamint egy speciális fejlesztői debug hidat is tartalmaz, amelyet akár iOS-es, akár androidos telefonokon megjelenített weblapok hibakereséséhez is használhatjuk. A Firefox Developer Edition bemutató oldala.

Hirdetés

Újdonságkén megemlíteném, hogy ennek a kiadásnak is elérhető már 64 bites Windows verziója. Ez előrevetíti, hogy 3-5 hónap múlva már a végleges verzióban is elérhető lesz a Linux és Mac OS X 64 bites binárisok mellett Windowson is 64 biten.

Firefox elektrolízisen

Elektrolysis, azaz E10s a neve a Firefox egy kísérleti projektjének, amelynek célja a felhasználó felület és a tartalom leképzésének kiszervezése külön szálba. Ennek egy része már a Firefox 3.6.4 verzióban megvalósult, ahol a bővítmények (Flash, Java) kerültek külön-külön szálba. A Lorentz nevű projektnek köszönhetjük tehát a „plugincontainer” szálat, és benne a böngészőnk belassításán dolgozó Flash és Java virtuális gépeket és tartalmakat. A külön szálba szervezésnek kétségtelen előnye, hogy a webtartalom hibás működése nem taszítja több-kevesebb időre zombi állapotba a Firefox felhasználói felületét. Előny továbbá a többmagos rendszerek jobb kihasználása, a jobb védelem az összeomlások ellen, a webtartalmak sandboxba zárásának és az erőforrás-felhasználás egyértelműbb felismerésének lehetősége.

Noha az ilyen mikro (és nem éppen mikro) lagok manapság már sokkal ritkábbak, bizonyosan kijelenthető, hogy teljes megoldást a tartalomleképzés kiszervezése jelenti külön szálba vagy szálakba. Mivel a Firefox böngészőmotorja – a Gecko – alapjaiban alkalmas az ilyen működésre, a fejlesztés a felhasználói felületre és a kiterjesztésekre koncentrálódik. Sajnálatos módon ez az átalakítás nagyon sok részben érinti a böngészőt. Olyannyira, hogy a projektet 2011-ben le is állították a túl nagy és komplex feladat láttán. 2013-ban ismét elindult a projekt, és már tavaly óta a Nightly része a E10s. Napjainkban már alapértelmezetten be van kapcsolva a Nightly verziókban (és a beállítások között be- és kikapcsolható), hiszen fejlesztői kiadáshoz mérten stabilnak ítélték a fejlesztők ezt a szolgáltatást. Ha hinni lehet a fejlesztőknek, akkor a 2015 végén a stabil Firefoxnak is része lesz a pörgős felhasználói felülettel és szeparált tartalomleképzővel ellátott változat.

Mozilla Firefox fejlesztői csatornák
[+]

A külön szálba kiszervezett tartalmat a böngésző az adott lap nevének aláhúzásával jelzi. Van lehetőség nem E10s ablakot is nyitni a Fájl menüből és a eszköztárról is (ha kitesszük a gombját). Egyelőre csak egy tartalomszál áll majd a felhasználók rendelkezésére, de így is javul majd az alkalmazás stabilitása. Természetesen ez még elmarad a Chrome által alkalmazott minden lapot új szálba filozófiától, ugyanakkor takarékosabb a memóriával és az erőforrásokkal. A fejlesztők feltétlen célja, hogy növeljék a tartalmi szálak számát, erre utal az „about:config”-ban beállítható „dom.ipc.processCount” változó, ami jelenleg 1-nél nagyobb értéknél hibás működést mutatott (legalábbis az általam elérhető Linuxszal és Windowszal hajtott gépeken). Hasznos beállítások találhatók még a „dom.ipc” beállításoknál is, valamint a „browser.tabs.remote” alatt is.

Ha van rá lehetőség teszteljük együtt a jövő Firefox kiadásait! Minél előbb találunk hibákat, annál nagyobb a valószínűsége, hogy egy hibátlanabb kiadás kerül majd a felhasználókhoz.

Nightly letöltése: https://nightly.mozilla.org/

További verziók letöltése: https://www.mozilla.org/hu/firefox/channel/#developer

Azóta történt

Előzmények

  • Fürge rókalábak: Firefox 36

    A menetrendszerűen érkező Firefox asztali és mobil gyorsabb internet elérést ígér a HTTP/2 támogatása révén.

  • Új év, új Firefox

    Menetrendszerűen jelent meg a Firefox legújabb változata, amely elsősorban a motorháztető alatt hoz újdonságokat.