Ami még hiányzik a Firefoxból, de már kipróbálható

Négyütemű fejlesztés

Újdonságok hada vagy stabilitás? A szoftverfejlesztés két kibékíthetetlennek tűnő összetevője. Mindenki szereti a stabil szoftvereket, s vagyunk egy páran akik imádják kipróbálni az újdonságokat is. A Mozilla világába leképezve, ez a négy éve bevezetett felpörgetett kiadási ütem, ami elhozta ennek a lehetőségét. Összefoglaló:

Mozilla Firefox fejlesztői csatornák

A Mozilla által publikált fejlesztési javaslat alapján a Firefox az eltérő stabilitási és „érettségi” szintjeinek fenntartott csatornákban jelenik meg. Itt érvényesül az „adj ki korán, adj ki gyakran” elv. A kiadásra kerülő kód minden csatornában hat hetet tölt el, így összesen 18 hét alatt jut el a Nightlytól az Aurorán és Betán át a végleges kiadásig.

A mozilla-centralban az abszolút kísérleti stádiumot jelentő nightly buildek találhatók meg. Ezekben készül a forráskód, az angol nyelvű felület, az egyéb fejlesztői tárolókból származó kód beolvasztása. Naponta friss build jelenik meg.

Mozilla Firefox fejlesztői csatornák

E fölött a jelenleg Developer Editionnek keresztelt Aurora fejlesztői csatornának megfelelő mozilla-aurora helyezkedik el, amely alfa állapotú szoftvert rejt. Itt a szoftverösszetevők és funkciók tesztelése és hibajavítása zajlik. Kritikus esetben eltávolíthatnak új funkciókat, és a hibajavítás nagy részét is itt kapja meg a verzió. A honosítás oroszlánrésze is itt jelenik meg a termékben. Hetente több kiadásra kell számítani.

Hirdetés

A mozilla-beta a fejlesztés utolsó fázisa, elsősorban tesztelés és hibajavítás a cél, hogy az elkészül kiadás minél stabilabb legyen. Itt általában heti kiadások vannak.

Végül megérkezik a verzió a stabil kiadásoknak fenntartott mozilla-release csatornába Itt már csak kritikus hibajavításokat kap a termék, ha idő közben a release alapján szükségessé válik. Az első két szinten elérhető tesztverziókat kifejezetten tesztelőknek szánják, végfelhasználóknak nem ajánlják, ezekben a Firefox ikon helyén egyedi „Nightly”, illetve „Aurora” ikon lesz látható. Ugyanakkor a tapasztalatom azt mutatja, hogy az Aurora már az esetek nagy részében alkalmas a napi feladatok ellátására. A magam részéről én a Nightlyt használom, s manapság ez is eléggé stabil ahhoz, hogy a napi munkamenet ne szenvedje kárát.

Lelőhelyek

Természetes lelőhelyén érdemes fülön csípni az új Firefox verziókat. Bár mindegyiknek van dedikált weboldala, egy egyszerű választóoldalról beszerezhetjük a háromféle verziót is. A Nightly verzió beszerzéséhez másik oldalt kell meglátogatnunk.Innen telepíthetjük a Windows, Linux, Max OS X és Android verziókat, és megtudhatjuk a verziók újdonságait is.

Ubuntu, Linux Mint és Debian, valamint rokonai felhasználóinak az alábbi PPA-kat ajánlom:

Beta: https://launchpad.net/~mozillateam/+archive/ubuntu/firefox-next alapján:

ppa:mozillateam/firefox-next

Aurora: https://launchpad.net/~ubuntu-mozilla-daily/+archive/ubuntu/firefox-aurora alapján:

ppa:ubuntu-mozilla-daily/firefox-aurora

Nightly: https://launchpad.net/~ubuntu-mozilla-daily/+archive/ubuntu/ppa alapján:

ppa:ubuntu-mozilla-daily/ppa

Itt azonban figyeljünk arra, hogy csak a Nightly csomag neve firefox-trunk, azaz a Beta és Aurora felülírja a stabil kiadás böngészőjét. Amennyiben a Thunderbirdöt is telepítjük akkor Beta esetén a levelező is frissülni fog az új verzióra.

Ajánlott óvintézkedés

Mindezek ellenére az Aurorát és a Nightlyt egyedi profilból futtatom, és a beállításokat Sync révén frissítem. Nightly esetén ezt könnyen mehet, mert eleve külön mappába dolgozik. Aurora esetén „firefox.exe -P” vagy Linux esetén „firefox -P” paranccsal futtatva a „-P” opcióval utasítom a (teljesen bezárt) böngészőt, hogy „Choose Firefox Profile” ablakkal induljon. És a jövőben is így tegyen, ezért a „Use the selected profile without asking at startup” jelölőnégyzetből eltávolítom a pipát. Előtte pedig létrehozok az új verziónak egy kalandvágyó profilt…

Sok hűhó semmiért?

Miért is érdemes ezeket a verziókat tesztelni, kipróbálni? Egyrészt kipróbálhatunk új funkciókat, másrészt hibákat találva bejelenthetjük őket.

Hibákra rábukkanhatunk használat közben. Ekkor ezt érdemes például az IT café dedikált Firefox fórumán megbeszélni. Előfordul, hogy egy-egy hibát akár egy telepített kiterjesztés vagy rossz beállítás is okozhatja (például: hardvergyorsítás, régi videokártya eszközmeghajtó). Ha nem boldogulnánk, akkor az a jó megoldás, ha a tapasztalt hibát megosztjuk a fejlesztőkkel is, amelynek színtere a Bugzilla oldal a következő címen: http://bugzilla.mozilla.org/.

Nem érdemes a szoftvert szidni a fórumon, mert úgysem olvassa. Ellenben ha bejelentjük a hibát (angol nyelven), akkor van esély hogy a fejlesztő javítja a felfedezni vélt problémát. Bejelentés előtt a Bugzillában keressünk rá, hogy nem jelentette-e már valaki ugyanezt a hibát. Válasszuk ki – amennyire lehet, pontosan – a komponenst, amiben a hiba lehet. A létrehozott hibajegybe írjuk le, hogy mi a probléma, és mi lenne a helyes működés. Képernyőkép feltöltése is segítheti a hiba megértését. Írjuk le, hogy milyen módon reprodukálható a hiba, illetve térjünk ki arra is, hogy mindig reprodukálható hibáról van szó, vagy csak alkalmanként jelentkezik. Érdemes az alkalmazás összeomlással kapcsolatos hibákat is bejelenteni, illetve ellátni leírással, hogy mit csináltunk amikor a hiba bekövetkezett.

Ha nagyon belejövünk a hibajelentésbe, akkor akár a Mozilla QA csapatában is lehet lecsapni a hibákra, amikor ráérünk, vagy az előre megszervezett hibavadász napokon.

Speciális verziók

Amennyiben bátran belecsapunk a Nightly verziók letöltésébe, már az oldalon szembesülhetünk olyan érdekességekkel, mint a 64 bites Windowsra készült változat vagy az Android (x86) verzió.

Developer Edition (Aurora) – Nem csak fejlesztőknek

Abban az esetben, ha nem szeretnénk a Developer Edition (Aurora) sötét színvilágát és témáját, akkor a böngésző testre szabásánál kattintsunk az alul található „A Developer Edition téma használata” gombra, így ki- és betudjuk kapcsolni a sötét, de helytakarékos téma használatát. A fejlesztőknek szánt verzió a Firefoxba épített fejlesztőeszközök mellett a legújabb webes fejlesztéseket, valamint egy speciális fejlesztői debug hidat is tartalmaz, amelyet akár iOS-es, akár androidos telefonokon megjelenített weblapok hibakereséséhez is használhatjuk. A Firefox Developer Edition bemutató oldala.

Újdonságkén megemlíteném, hogy ennek a kiadásnak is elérhető már 64 bites Windows verziója. Ez előrevetíti, hogy 3-5 hónap múlva már a végleges verzióban is elérhető lesz a Linux és Mac OS X 64 bites binárisok mellett Windowson is 64 biten.

Firefox elektrolízisen

Elektrolysis, azaz E10s a neve a Firefox egy kísérleti projektjének, amelynek célja a felhasználó felület és a tartalom leképzésének kiszervezése külön szálba. Ennek egy része már a Firefox 3.6.4 verzióban megvalósult, ahol a bővítmények (Flash, Java) kerültek külön-külön szálba. A Lorentz nevű projektnek köszönhetjük tehát a „plugincontainer” szálat, és benne a böngészőnk belassításán dolgozó Flash és Java virtuális gépeket és tartalmakat. A külön szálba szervezésnek kétségtelen előnye, hogy a webtartalom hibás működése nem taszítja több-kevesebb időre zombi állapotba a Firefox felhasználói felületét. Előny továbbá a többmagos rendszerek jobb kihasználása, a jobb védelem az összeomlások ellen, a webtartalmak sandboxba zárásának és az erőforrás-felhasználás egyértelműbb felismerésének lehetősége.

Noha az ilyen mikro (és nem éppen mikro) lagok manapság már sokkal ritkábbak, bizonyosan kijelenthető, hogy teljes megoldást a tartalomleképzés kiszervezése jelenti külön szálba vagy szálakba. Mivel a Firefox böngészőmotorja – a Gecko – alapjaiban alkalmas az ilyen működésre, a fejlesztés a felhasználói felületre és a kiterjesztésekre koncentrálódik. Sajnálatos módon ez az átalakítás nagyon sok részben érinti a böngészőt. Olyannyira, hogy a projektet 2011-ben le is állították a túl nagy és komplex feladat láttán. 2013-ban ismét elindult a projekt, és már tavaly óta a Nightly része a E10s. Napjainkban már alapértelmezetten be van kapcsolva a Nightly verziókban (és a beállítások között be- és kikapcsolható), hiszen fejlesztői kiadáshoz mérten stabilnak ítélték a fejlesztők ezt a szolgáltatást. Ha hinni lehet a fejlesztőknek, akkor a 2015 végén a stabil Firefoxnak is része lesz a pörgős felhasználói felülettel és szeparált tartalomleképzővel ellátott változat.

Mozilla Firefox fejlesztői csatornák
[+]

A külön szálba kiszervezett tartalmat a böngésző az adott lap nevének aláhúzásával jelzi. Van lehetőség nem E10s ablakot is nyitni a Fájl menüből és a eszköztárról is (ha kitesszük a gombját). Egyelőre csak egy tartalomszál áll majd a felhasználók rendelkezésére, de így is javul majd az alkalmazás stabilitása. Természetesen ez még elmarad a Chrome által alkalmazott minden lapot új szálba filozófiától, ugyanakkor takarékosabb a memóriával és az erőforrásokkal. A fejlesztők feltétlen célja, hogy növeljék a tartalmi szálak számát, erre utal az „about:config”-ban beállítható „dom.ipc.processCount” változó, ami jelenleg 1-nél nagyobb értéknél hibás működést mutatott (legalábbis az általam elérhető Linuxszal és Windowszal hajtott gépeken). Hasznos beállítások találhatók még a „dom.ipc” beállításoknál is, valamint a „browser.tabs.remote” alatt is.

Ha van rá lehetőség teszteljük együtt a jövő Firefox kiadásait! Minél előbb találunk hibákat, annál nagyobb a valószínűsége, hogy egy hibátlanabb kiadás kerül majd a felhasználókhoz.

Nightly letöltése: https://nightly.mozilla.org/

További verziók letöltése: https://www.mozilla.org/hu/firefox/channel/#developer

Azóta történt

Előzmények

  • Fürge rókalábak: Firefox 36

    A menetrendszerűen érkező Firefox asztali és mobil gyorsabb internet elérést ígér a HTTP/2 támogatása révén.

  • Új év, új Firefox

    Menetrendszerűen jelent meg a Firefox legújabb változata, amely elsősorban a motorháztető alatt hoz újdonságokat.