MozCamp EU: merre tart a Mozilla?

Firefox Androidon és desktopon, Thunderbird

Androidra szoktatni

A jövő platformja a web, ezt kell a felhasználókhoz eljuttatni: az asztali gépekre, a laptopokra és a mobiltelefonokra is, ezért fontos a Firefox OS és a Firefox for Android. Nagy kihívás, hogy hogyan lehet az asztali Firefox-felhasználókat – már ha rendelkeznek megfelelő készülékkel – a mobil Firefox használatára is rábírni. Nagy kihívás, hogy a Mozilla piactere versenyképes legyen. A késői piacra lépés ellenére erre van esély, mert 8 millió potenciális fejlesztő van ezen a területen, akik részt vehetnek új alkalmazások elkészítésében. Ez nagyjából 40-szer több, mint a többi mobilplatform összes alkalmazásfejlesztője.

A Firefox for Android jó teljesítményét és kedvező sajtóvisszhangját az előadók is említették. Ide kapcsolódik az a jó hír, hogy az október közepén megjelenő, jelenleg béta-fázisban lévő mobilos böngésző ARMv6 processzortámogatást is kínál majd, amivel megnyílik az út az androidos készülékek derékhadát adó készülékek felé. Ezzel a lépéssel több mint duplájára nő a Firefox-képes mobilok száma – és a remények szerint a felhasználói bázis is dinamikus növekedésnek indul.

A nemrég megjelent mobil Firefox frissítése már androidos tabletekre is optimalizálva lett, és a HTML5 mellett elboldogul a Flash-tartalommal is (melyet viszont a legújabb Android-verzió már nem támogat), használható benne a „Ne kövessenek a webhelyek” funkció, a személyre szabott indítóképernyő, az intelligens címsor, a lokációfüggő böngészés és a webes alkalmazások támogatása is fejlődik.

Asztali fejlesztések

Természetesen fontos az asztali Firefox böngésző is, a rendezvényen kiderült, hogy ebben milyen új szolgáltatások várhatók:

  • beépített (és végre engedélyezett) PDF-megjelenítő: PDF.js;
  • SocialAPI – böngészőtámogatás a közösségi oldalak értesítési és csevegési funkcióihoz;
  • Új megjelenés: Austrails téma;
  • WebRTC – amely Skype-szerű csevegési szolgáltatást biztosít a böngészőből (hang- és videóhívás HTML5-alapokon, a hanghoz az Opus kodek használatával;
  • Lapként megjelenő beállító és letöltéskezelő ablakok;
  • Új JavaScript-fordító: IonMonkey;
  • Fejlesztőeszközök: parancssor és fejlesztői eszköztár.

Ezek azok az főbb újdonságok amire a következő 4 hónapban számíthatunk mi, a Firefoxot használó hozzávetőlegesen 450 millió tagot számláló felhasználói közösség. A Firefox jelenlegi grafikai képességeit egy látványos HTML5-, Web Workers-, JavaScript- és WebGL-demó példázta.

A fenti keynote-ok végén a Mozilla helyi közösségei mutatkoztak be egy-egy rövid bemutató keretében; a 32 villámelőadás után hat teremben indultak az előadások. Volt szó a Boot2Gecko honosításáról és hackeléséről, melynek során kiderült, hogy a Firefox OS felületét és a webes alkalmazásokat igen könnyen lehet fejleszteni, mert van nagyon jó dokumentáció, illetve vannak egyszerűbb és összetettebb sablonok is. A fejlesztés ellenőrzéséhez Firefoxot használhatunk, míg a Boot2Geckoval kapcsolatos munkához emulátort, asztali környezetre fordított hibakereső buildet és természetesen Firefox OS képes telefont is. Weboldal, webapp és Firefox OS fordításához akár a vadonatúj Poonton eszköz is használható: ennek segítségével a fordításokat azonnal, a weboldalon végezhetjük el.

Thunderbird: hátrább lépnek

A rendezvényen szó esett arról is, hogy a Thunderbird jövője biztosított, azaz a Mozilla adja a továbbra is a fejlesztéshez szükséges infrastruktúrát, de újdonságok – az ESR frissítési modellel összhangban – csak 42 hetente kerülnek be a programba. A biztonsági frissítéseket természetesen a Thunderbird is megkapja, de a Mozilla kicsit hátrább lép a fejlesztéstől, és az új funkciók kialakítását a közösségre bízza.

Szalai Kálmán (KAMI)

Azóta történt

Előzmények