Miért nem lettem iPhone-rajongó? Egy androidos majdnem áttérése

Költözés nem túl simán

Mindig is macerás volt a költözés különböző gyártmányú telefonok között, a gyártók csak a saját berkeikben maradó felhasználók előtt egyengették simára a továbblépés ösvényét. Ez a probléma annyiban enyhült az okostelefonok térhódításával, hogy csökkent az operációs rendszerek száma, de barátságos viszonyról most sem beszélhetünk.

Nem számítottam piros szőnyegre, pontosabban egy „Androidról áttérők ide bökjetek!” gombra az iOS telepítő varázslójában, és tényleg nem is találtam ilyet. A legelemibb a kapcsolatok átköltöztetése és ez nem egyszerű, a „régi” telefonból exportált Vcard fájlt először nem is volt hajlandó felismerni az iOS import funkciója. Szövegszerkesztővel írtam át a fájlban a verziószámokat újabbra, hogy beolvasható legyen, de így is elvesztettem a kb. 2800 elemből úgy ötszázat. Simán ment viszont az e-mail használatba vétele, az iOS Mail appja képes használni a Gmail fiókokat. A fotókat fel lehet másolni az iPhone-ra, és ezzel ha nem is túl sikeresen, de le is zajlott az alapvető költözés.

Elsőre egyetlen címet sem sikerült importálni, némi hekkeléssel a nagyobbik része átért
Elsőre egyetlen címet sem sikerült importálni, némi hekkeléssel a nagyobbik része átért

Cseppet sem ringatnám magam abban a hitben, hogy a költözés ellenkező irányba könnyebben menne, egyik gyártó sem szeret utat nyitni a konkurenciának. Általános tapasztalat, hogy az jár jól, aki felhőszolgáltatásokat (például Dropbox, Exchange, Box.com) vagy Microsoft Outlookot használ, már amennyiben a kliens létezik Android és iOS változatban is. Hiába, internet nélkül ma már nincs élet, ahogy sajnos iTunes nélkül sem nagyon van – hasznát vettem ugyan a programnak, de most sem tetszett.

Aki Android-felhasználó, az egyben Google-felhasználó is, hiszen kell egy Google-fiók is. A legfontosabb Google szolgáltatásokhoz egész használható klienseket találunk az App Store-ban is, a Gmail app például kezel több fiókot is. Naptárhoz a CalenMob tűnt számomra a legjobb megoldásnak, ami ugyan nem a Google fejlesztése, de ingyenes. Egész jól sikerült körbebástyáznom magam az iOS számára alapvetően testidegen szolgáltatásokkal, szinte minden van a keresőóriástól iPhone-ra is. De persze azonnal felötlött bennem, hogy akkor miért is váltottam telefont, ha azon belül mindent ugyanúgy akarok csinálni, mint eddig?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények