Mi a Creative Commons? Amit kihoznak

Hirdetés

Jelenleg nincsen jobb megoldás

Van-e jobb megoldás a CC-nél?

„Összegezve: a szerzői jogi felhasználási szerződések egyrészt ugyanúgy képesek megfelelni a művek közösségi indíttatású, nem kereskedelmi célú megosztására irányuló alkotói igényeknek, mint a CC modellek, másrészt viszont azoknál rugalmasabban és ésszerűbben igazodnak a szerző művei, illetve akár életműve értékemelkedéséhez, így a felhasználás egészének folyamata felett teljesebb ellenőrzést biztosítanak.” – summáz a MIE.

A CC licencek általános szerződésminták, és mint ilyenek, aligha képesek figyelembe venni egyes szerzők egyes műveinek különleges igényeit. A magyar és nemzetközi szerzői jogi szabályozásban jártas ügyvédekkel elkészíttetett egyedi szerződések nyilván pontosabban képesek tükrözni a szerző érdekeit. Ezek a szerződések azonban a még a profi szerzők számára is sokszor megfizethetetlenül drágák.

A CC licencek ebben a pillanatban az egyedüli olyan netes felhasználási szerződések, amelyek magyar nyelven, több tucat ország szerzői jogi szabályozásával összhangban, mindenki számára könnyen érthető formában, ingyenesen rendelkezésre állnak. Bizony isten örülnénk annak, ha Dunát lehetne rekeszteni az egymással versengő, jobbnál jobb licencekkel, melyek mind arról szólnak, hogy miképpen lehet megkönnyíteni a szerzők és a felhasználók dolgát.

Ám sajnos nem így áll a helyzet. A magyar szerzőket képviselő különböző szervezetek a Creative Commonsra valami oknál fogva a „copyright business” „militáns”, az „antikapitalista-antiglobalista” mozgalmakból merítő ellenlábasaként tekintenek, s energiájukat – ezek után nem meglepő módon – a CC elleni harc köti le. Talán ők maguk sem tudják, miért. Mi mindenesetre azt gondoljuk: nem ellenségei, hanem szövetségesei vagyunk egymásnak.

Bodó Balázs

CC Magyarország


Ez a mű a Creative Commons Nevezd meg! 2.5 licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

Előzmények