Melyik Linuxot elsőre? Második rész

Mageia, Fedora

Mageia – KDE kicsit jobban

A Mageia a Mandriva Linux (régebben Mandrake) ingyenes leágazása. A Mandriva és a Mandrake nagyon kedveltek voltak, mivel más disztribúcióknál fejlettebb médialejátszó képességekkel rendelkeztek már a kétezres évek első felében. A Mageia követi ezt az irányt, igyekszik a hétköznapi felhasználók kedvében járni, akár azzal, hogy választhatunk, hogy a tisztán nyílt forráskódú vagy a gyártói drivereket is tartalmazó változatot töltjük le (Európában utóbbi nem ütközik jogi akadályokba és lényegesen több hardverhez tartalmaz meghajtót.)

Mageia
Mageia

Számos ablakkezelővel telepíthető a disztribúció, mi a KDE-t javasoljuk, mely jól bevált alkalmazásokkal szolgál és Windows felhasználóknak elég testhezálló. A Mageia fejlesztőinek nem kell szem előtt tartaniuk a nagy testvértermék érdekeit (nincs Mageia Enterprise), csak az otthoni illetve nem vállalati környezetben munkálkodók minél egyszerűbb boldogulása lebeg szemük előtt. Érdemes vele egy próbát tenni, ha más kiadások nem bírnak el mondjuk egy régi Dell laptop nem Linux-támogatott Wi-Fi adapterével.

Fedora – főleg vállalatoknak

Sokan lelkesek a Fedora kapcsán, mely egy valóban figyelemre méltó kiadás, gyakorlatilag a kereskedelmi Red Hat Linux ingyenes alapját képezi. Ajánlott ablakkezelője a GNOME, de letölthető LXDE, KDE és XFCE Live lemezkép is.

Nem egyedülálló, hogy egy disztribúció az x86 bázistól elszakadva más processzorarchitektúrákra is elérhető legyen, de a Fedora ezt többszörösen kínálja, van ARM, s390 és PPC változata is. Mi több, az ARM változat Raspberri PI-ra optimalizált változata önálló kiadásként, Pidora néven folytatja pályafutását.

Fedora
Fedora

Telepíthető akár hálózaton keresztül is – ez is mutatja, hogy inkább hozzáértő linuxosoknak és vállalati alkalmazásra kézenfekvő választás. A fejlesztők például komplett 3D nyomtató támogatással, letölthető virtualizációs lemezképekkel igyekeznek a célközönség kedvében járni. Az otthoni felhasználók kicsit kevésbé vannak fókuszban, a GNOME nem annyira kézenfekvő a Windows felülete után, fejlesztése is lelassult kissé, és fontos kodekek (pl. MP3) sem ugranak fel automatikusan a rendszerre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Nem jött össze a pénz az Ubuntu Edge-re

    Az első néhány nap alatt még úgy tűnt, összejöhet a példátlanul magas összeg az ubuntus szupertelefon gyártásának beindításához, de aztán lecsillapodtak a kedélyek. Az eszköz, vagy a koncepció volt hibás?

Előzmények