Mégis lesz ingyenes Windows és Start menü

Hirdetés

Ingyenes, de még nem mindenkinek

Korábban már felröppent a pletyka, hogy a Microsoft bizonyos megkötésekkel kiadhat egy ingyenes verziót a Windows 8.1-ből OEM partnerei számára, de aztán kiderült, ingyenességről szó sincs, csupán jelentős licencdíj-vágásról. A vállalat azzal a lépésével alapvetően az olcsó PC-k piacának szeretett volna lendületet adni, tegnapi bejelentése viszont ennél sokkal nagyobb jelentőségű: a Windows 8.1-et és a Windows Phone 8.1-et minden 9 colos vagy annál kisebb kijelzővel szerelt eszközre ingyenessé tette. Ez tovább erősíti Satya Nadella azon múlt heti kijelentését, hogy a Microsoftnak meg kell mutatnia, mire képes az új típusú eszközökön, függetlenül attól, hogy azok milyen operációs rendszert futtatnak. Nadella itt elsősorban a Microsoft felhőalapú szolgáltatásainak kiterjesztésére gondolt, és a szinte összes mobileszközre ingyen licencelhető Windows pedig ezt a terjeszkedési stratégiát segíti elő. Sőt, Terry Myerson a keynote vége felé az Internet of Things és a távlati tervek kapcsán azt mondta, hogy a jövőben még több eszközre lesz majd ingyenes a Windows.

Egyértelműen arról van tehát szó, amit a múlt héten bejelentett Office for iPad kapcsán is láthattunk: a Microsoft szemléletváltáson megy keresztül, és inkább rengeteg jól ismert szoftverével és szolgáltatásával próbálja magához csábítani vagy megtartani a felhasználókat, akár a Windows-üzletág pénzügyi teljesítményét is beáldozva. A fogyasztói piacon ugyanis egyre nehezebb pénzt kérni egy operációs rendszerért, az előfizetéses felhőalapú szolgáltatások viszont néhány éven belül bőven kárpótolhatják a Microsoftot. Ez a stratégia nagyon előnyös helyzetbe pozícionálja a céget az átalakulóban levő piacon, hiszen lényegében minden korábban önálló szoftvertermékét nyújthatja szolgáltatásként is, hatékonyan integrálva, elfogadható díjszabással. Bár a mobileszközök térnyerésekor nagyon elaludtak, mostanra nagyon úgy fest, hogy elfogadták a hagyományos Windows-piac átalakulását (talán eltűnését), és inkább egy másik, a jövőben sokkal nagyobb haszonnal kecsegtető fronton indítanak egészpályás letámadást. Az még egy érdekes kérdés, hogy a vállalati szegmensben vajon hogyan alakul majd a Windows üzletpolitikája, de véleményem szerint nem elképzelhetetlen, hogy ott is megjelenik majd az ingyenesség lehetősége, amennyiben az adott cég bizonyos felhőalapú szolgáltatásokat vásárol.

Univerzális Windows alkalmazások

A nyitóelőadás talán legpozitívabb bejelentése (fejlesztőknek mindenképp) az univerzális fejlesztői modell, amiből a fejlesztők és a felhasználók egyaránt profitálnak. A frissített Visual Studio 2013-ban megtalálható megosztott sablonokkal az eddiginél nagyságrendekkel egyszerűbb lesz a különböző típusú, de mégis a Windows 8.1 valamelyik változatát futtató eszközökre ugyanazt az alkalmazást létrehozni. A Windows Phone 8.1-re fejlesztők ugyanazt a Windows Runtime-ot és ugyanazokat az API-kat használhatják, amiket a Windows 8.1-ben is, így tényleg teljesen univerzális (a telefontól az Xbox One-on át a PC-n futó) alkalmazásokat lehet majd írni, amiknél jobbára csak az UI testreszabásából áll majd az eszközspecifikus munka.

Nyílt (Apache 2.0 licenc alapján) és multiplatform lett a WinJS JavaScript keretrendszer, a forráskód már elérhető a GitHubon, a Microsoft pedig arra bíztatja a fejlesztőket, hogy ne csak használják, hanem fejlesszék is a WinJS-t.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • „A Windows 8 egy katasztrófa”

    Paul Thurrott, a világ talán legismertebb Microsoft-bloggere a közelgő Windows 8.1 Update 1 frissítés kapcsán fakadt ki, hosszan ostorozva azt a hozzáállást és stratégiát, ami a Windowst mostani helyzetébe juttatta.