2019. február 23., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telekom rovat

Mától nem fizetek telefonszámlát

Ha amúgy is van széles sávú internetünk, a VoIP-szolgáltatásokkal akár teljesen kiválthatjuk a hagyományos telefont.

Skype kontra Gizmo

Skype – a házi szabványos kedvenc

Hirdetés

A Skype vitathatatlanul a legismertebb és legsikeresebb világméretű független szolgáltató jelenleg. A korai p2p-hálózatok alapjain felnőtt softphone-alkalmazás mára az internetes hangátvitel szinonimája lett, használata pedig önálló igévé vált a köznyelvben: „szkájpolni valakivel”. (Szerkesztőségi Műhelytitkok rovatunk keretében eláruljuk, hogy újságunknál a kapcsolattartás elsődleges eszköze szintén a Skype.)Vonalban a Skype Sound Test Service – így állíthatjuk be a mikrofon hangerejét

A kliensprogramot e percig közel 150 millió alkalommal töltötték le a skype.com oldalról, a regisztrált 40 millió felhasználóból pedig becslések szerint hatmillióan használják naponta a szoftvert. A Skype saját – központi szerver nélküli – hálózatába bejelentkezett felhasználók egymást teljesen ingyen hívhatják a világ bármely pontjáról, hasonlóan az ismert azonnali üzenetküldő alkalmazásokhoz. A SkypeOut segítségével hagyományos vezetékes vagy mobilszámokat is hívhatunk a számítógépünkről, ezért azonban már fizetni kell. Ennek oka, hogy a telefontársaságok a hívások végződtetéséért pénzt kérnek az ITSP-szolgáltatóktól.

Mindaz, amit az előző bekezdésben a Skype-ról írtunk, általánosan jellemző a VoIP-telefonrendszerekre: hálózaton belül általában teljesen ingyen beszélhetünk, külső telefonhálózatokba pedig egy jutányos tarifáért. Az is közös jellemző, hogy prepaid egyenlegünket online tölthetjük fel bankkártyáról.

A Skype áprilistól már saját telefonszámot is biztosít – szintén fizetős szolgáltatásként. A SkypeIn segítségével a kapott szám kicsörög a számítógépünkön, sőt ha mobiltelefonos klienst használunk, akkor a mobilunkon is. Ez utóbbi esetben külföldön súlyos roaming-költségeket tudunk megspórolni már pusztán a fogadott hívásokon. A jövőbeli fejlesztések iránya pedig egyértelműen a WiFi felé mutat – a kölcsönösen előnyös együttműködés lehetőségeit mind a Skype, mind a WiFi-szolgáltatók oldaláról gőzerővel keresik.

Gizmo Project – a szabványos házi kedvenc

Hogy őszinték legyünk, a Skype-nak bizony szüksége is van rá, hogy előre meneküljön, ha meg akarja tartani jelenlegi egyeduralkodó pozícióját. Az ezt fenyegető alternatíva ugyanis már megjelent a Gizmo Projekt képében.A Gizmo Projekt kívül Skype, belül SIP

A két alkalmazás tulajdonképpen úgy hasonlít egymásra, mint két tojás. A Gizmóval is ingyen telefonálhatunk a többi gizmonautának, CallOut egységeket vásárolhatunk a hálózaton kívüli hagyományos telefonok tárcsázásához – tarifái egyes országok felé 10 százalékkal alacsonyabbak a SkypeOut-díjaknál –, és itt is kaphatunk saját hívószámot, amelyen havi 5 dollárért cserébe elérhetőek leszünk mindenki számára. A sok hasonlóság dacára azonban egyetlen lényeges különbség könnyedén eldöntheti a csatát a Gizmo javára: a Skype egyfajta házi szabványt használ, amelyet a hardvereszközök gyártói nem támogatnak – a Gizmo ezzel szemben a szabványos SIP-csatolóra (Session Initiation Protocol) épül. Ennek köszönhetően IP-telefonkészülékek széles skálájával képes együttműködni, és megfelelő környezetben még bekapcsolt számítógépre sincs szükség a használatához.

További kényelmi funkciók, amelyek a Skype-pal szemben a Gizmo javára billentik a mérleget: ingyenes hangposta – a Skype-é havidíjas –, a beszélgetések rögzítésének lehetősége, hívásvárakoztatás egyéni dallammal, valamint a hívásokhoz rendelhető „tárgy” mező, amellyel az e-mailekhez hasonlóan a telefonhívás témáját is előre tudathatjuk a partnerrel, mielőtt még fogadná a hívást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.