Váltás Windows XP-ről Linux Mintre

Összefolgaló

A mostani Linux Mint telepítési bemutatóból és a cikk elején linkelt videóból kiderülhetett, hogy a Linux Mint telepítése egyáltalán nem ördöngösség. A mai, korszerű Linux rendszerek, mint amilyen a Linux Mint is, egyszerűen telepíthetőek, könnyen használhatóak, magyar nyelvű felülettel rendelkeznek. A Linux rendszerek alapból a felhasználói, tudományos és hasznos programok széles skáláját beépítve tartalmazzák, vagy a „Szoftverkezelő”-n keresztüli könnyű telepítéssel rendelkeznek. Természetesen telepíthetünk programokat külső forrásból is, itt azonban nekünk kell ellenőrizni, hogy a megadott program vírusoktól és kártevőktől mentes-e.

A hardverek támogatása manapság sokkal szélesebb körű, mint régen, ám az esetleges hiányzó terméktámogatás egy-egy eszköz vagy részegység esetén megnehezítheti a dolgunkat. Esetleges kernelfrissítéssel a probléma orvosolható, de lehet, hogy csak bonyolultabb módon érjük el a vágyva várt eszköztámogatást. Szerencsére a Linux Mint LIVE módban is kipróbálható, így nem csak a hardvertámogatást mérhetjük fel, hanem akár berendezhetjük irodánkat egy USB pendrive-on ingyen és gyorsan.

Bár kétségtelen, hogy a megszokás nagy úr, és ebből a Windows nagy előnyt kovácsolt, azonban a Linux Mint megjelenése és működése hasonlatos a már megszokotthoz, némi tanulással és kitartással pedig elsődleges és biztonságos rendszerünk lehet. Ezzel a lépéssel anyagi kötelezettségektől mentesen legalizálhatjuk a meglévő rendszereinket úgy, hogy a funkcionalitás megmarad.

Amennyiben mindenképpen szükség van a Windows rendszeren futtatható programok működésre bírására Linux alatt, megpróbálkozhatunk a Wine nevű köztes réteget biztosító program használatával, amely hidat ver a Linux és Windows közé azzal, hogy jó hatékonysággal (bár nem bombabiztosan) futtatja a windowsos programokat Linuxon.

A Linux rendszerek manapság (még) sokkal kisebb támadási felületet nyújtanak a rosszakaratú vírusokkal és támadókkal szemben, de nem árt úgy konfigurálni rendszerünket, hogy még biztonságosabb legyen, és egy vírus- vagy rootkitkereső eszköz használata is ajánlott.


Remélem a leírás hatására sokan vágnak bele a Linux világának meghódításába. A Linux Mint ennek az egyik legegyszerűbb módja. A Linux Mint Magyar Közösséggel kapcsolatos történéseket a honlapunkon követhetitek, ha elakadtok, látogassátok meg a fórumunkat, és ha van kedvetek vegyetek ti is részt önkéntesként a közös munkában.

Azóta történt

Előzmények

  • Az Általános Nyomtatványkitöltő telepítése Debian-alapú Linuxon

    Hogyan telepítsük egyszerűen és gyorsan az Általános Nyomtatványkitöltő keretprogramot és a hozzá használható űrlapokat és kitöltési útmutatókat Debian-alapú Linux rendszereken?