Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója

Nem kevés újdonsággal érkezik az új változat: a felszínen is, belül is sok változtatással találkozhatnak a felhasználók.

Sok az újdonság

Menetrendszerűen nyáron érkezik a legbarátságosabb Linux következő, új funkciókat is hozó frissítése. A Linux Mint fejlesztőcsapata büszkén jelenti be a Linux Mint 18.2 kiadását, amely a Sonya nevet kapta. Ahogy a 18-as kiadás is, a 18.2-es kiadás is az Ubuntu – 2016. áprilisban megjelent – 16.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően ez a verzió 2021-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt éven keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez.

Változatok

A Linux Mint és a Linux Mint Debian Edition többféle változatban létezik. Ezek a változatok a használandó ablakkezelőben, felhasználói felületben és a telepített alkalmazások körében különböznek. A különféle felhasználói felületek rendszerigénye is eltérő, így a telepítendő változatok kiválasztásánál a szimpatikus felület kiválasztása mellett érdemes megnézni, hogy a számítógép melyikkel működik a leghatékonyabban. A Linux Mint alapértelmezett felhasználói felülete a Cinnamon, de ugyanilyen jól működik a rendszeren a többi felület is. A használandó felületetnek megfelelő telepítőt, ISO-lemezképet kell majd letölteni, de a felhasználói felületet a későbbiekben is meg lehet változtatni.

Ubuntu-alapú változatok

  • Cinnamon
  • MATE
  • Xfce
  • KDE

Debian-alapú változatok

  • Cinnamon
  • MATE

Modern gépekre a Cinnamon és KDE asztallal rendelkező változatok ajánlhatóak. A megfelelő felhasználói élmény érdekében elvárás a megfelelő grafikus gyorsítás, a 4 gigánál több RAM és a négymagos processzor. A MATE és Xfce kiadások a szerényebb gépek számára megfelelő megoldások, ahol a memória mérete 4 giga alatt van, a CPU egy vagy két maggal rendelkezik, a videókártya szerényebb képességű. Az utóbbi 5 évben megjelent gépek általában alkalmasak a Cinnamon és KDE változatokhoz. Kevés memória esetén a 32 bites verziók használata ajánlott.

Ahhoz, hogy ki tudjuk választani a nekünk tetsző változatot, érdemes a Live rendszer segítségével – a számítógép bárminemű megváltoztatása nélkül – pendrive-ról kipróbálni. A Linux Mint rendszer kezdőktől a haladókig szinte mindenkinek ajánlható, azoknak is akik éppen Windowsról szeretnének Linuxra áttérni. Akik nem engednék el egyből windowsos rendszerűket, azoknak lehetőség egy dual-boot rendszer kialakítása is. A telepítés kevesebb mint fél órát vesz igénybe.

Közös újdonságok a Linux Mint változatokban

A Linux Mint 18.2 Bluetooth-támogatása sokat fejlődött. Így néz ki az új Blueberry felülete:

Linux Mint
[+]

Xed

A Xeddel – az általános célú szövegszerkesztővel – is sokat dolgozott a csapat. A felhasználói felületen kifejezetten izgalmas megjelenési fejlesztésekkel találkozhatunk. Többek között okos oldal- és alsó sávokkal, amelyek automatikusan igazodnak a betöltött tartalomhoz, és amelyeket egy gombnyomásra elrejthetünk/megjeleníthetünk.

Linux Mint
[+]

Xplayer

A Xplayer médialejátszó felhasználói felületét is tovább csiszolta a csapat. Minden irányítás és a keresősáv egy vonalra lett helyezve és az állapotsort eltávolították annak érdekében, hogy az alkalmazás felülete minél tömörebb legyen.

Linux Mint
[+]

Pix

Sokkal könnyebb lett a navigáció a Pixben. A gyorsbillentyűket és az egérrel végrehajtható gyorsfunkciókat is átnézte a csapat, és sokat javított ezeken. Ennek köszönhetően sokkal intuitívabbakká váltak és sokkal egységesebbek lettek a többi alkalmazásban (mint például az Xviewer) elérhető gyorsfunkciókkal.

Linux Mint
[+]

Xreader

Az Xreader PDF- és dokumentummegjelenítő is sok hibajavítást és fejlesztést kapott. Az eszköz- és oldalsávok újra lettek gondolva, hogy az alkalmazás minél letisztultabb legyen.

Linux Mint
[+]

Frissítéskezelő

A Frissítéskezelőt is több helyen fejlesztették.

Továbbra is ugyanaz a feladata, mint korábban (a számítógép biztonságban tartása, a hibajavítások eljuttatása, illetve védelem a regressziótól), de már kicsit másképp mutatja a dolgokat.

A házirendeket és a szintek meghatározását finomították, hogy jobban mutassa a frissítések rendszerre gyakorolt hatását, és hogy ne kelljen aggódni az eredetüktől. A legtöbb frissítés 2-es szintű. Azok a frissítések, amelyek semmilyen hatással nincsenek az operációs rendszerre, 1-es szintűek. Az eszközkészletek és asztali környezetek vagy olyan könyvtárak, amelyek több alkalmazásra is hatással vannak, 3-as szintűek lettek. A rendszermag és egyéb érzékeny frissítések kapták a 4-es szintet.

Az 5-ös szint rendkívül ritka, és alapértelmezett állapotban nincs is használatban. Ez a szint a veszélyes vagy törött frissítéseknek van fenntartva.

A Frissítéskezelő tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy mit tegyünk az elérhető frissítésekkel, a szintjüktől függően. A biztonsági és hibajavítások, frissítések és a szoftverek regressziói kerültek a középpontba, és sokkal többet lehet róluk tudni, mint korábban. A Frissítéskezelővel egy nagy súgó is érkezik, amelyben mindezek megtalálhatóak, sokkal részletesebben, mint azelőtt.

Linux Mint
[+]

Az Ubuntu HWE kernelek is támogatottá váltak, és a kernelválasztó ablakot is fejlesztették.

A fő ablakban elérhetővé vált több gyorsbillentyű, és a menü is kibővült, így könnyebb végrehajtani olyan feladatokat, mint az újratöltés, a bizonyos szintű frissítések kiválasztása, vagy a változtatások alkalmazása.

Végül, de nem utolsósorban a hozzáértőbb Linux-felhasználók automatizálhatják a frissítéseket scriptekkel, rutinokkal és cron-utasításokkal, köszönhetően az új CLI-alkalmazásnak, a „mintupdate-tool”-nak. Ez az eszköz támogat minden olyan lehetőséget, amely a Frissítéskezelő ablakában elérhető, beleértve a szintválasztást, a biztonsági frissítéseket, a kernelfrissítéseket és a tiltólistát. Az eszköz egyaránt használható a frissítések kilistázásához és alkalmazásához.

Szoftverforrások

Az idegen csomagok azok a csomagok, amelyek nem találhatóak meg egy tárolóban, vagy amelyek verziója különbözik a tárolóban találhatóaktól.

E csomagok eltávolítása vagy visszaállítása könnyebbé vált, a Szoftverforrások több ide vágó helyén megtalálható lett az „Összes kiválasztása” gomb.

Linux Mint

LightDM

A Linux Mint 18.2-ben egy teljesen új bejelentkezési képernyő található. A LightDM képernyőkezelőt használja alapértelmezettként a „Slick” üdvözlővel és a „LightDM beállítások” eszközzel együtt.

A Slick üdvözlő támogatja a HiDPI-t és egy gyönyörű bejelentkezési képernyőt biztosít:

Linux Mint

Nagy mértékben testre is szabható:

Linux Mint
[+]

Művészeti fejlesztések

A Linux Mint 18.2 csodálatos hátterei a következő művészeknek köszönhetőek: Ashim D'Silva, Eric Kilby, Guy Bowden, Grant McCurdy, Harald Hoyer, Jan Kaluza, Jeremy Bishop, Jens Enemark, Jason Leem, Jakob Owens, Luca Bravo, Matheus Bandoch, N. Feans, Robert Lukeman, Stanley Dai, Sezgin Mendil, Shontz Photography és srslyguys.

Linux Mint
[+]

A Cinnamon kiadás újdonságai

Cinnamon 3.4

  • az egyik legfontosabb változás a Cinnamon 3.4-ben az asztali ikonok kezelése: Az ikonokat már lehet automatikusan egy rácsra illeszteni, akár vízszintesen, akár függőlegesen. Az ikonok rendezésére is több lehetőség van: név, méret, típus, módosítás dátuma szerint is lehet rendezni őket
  • az asztali ikonok átméretezése már egy gombnyomással megoldható, és teljesen külön folyamatként futnak, nem függnek más Nemo ablaktól
  • a beállítások démon különböző beépülői szintén saját folyamatként futnak, egymástól függetlenül. Ennek köszönhetően könnyebb azonosítani a nem válaszoló vagy a magas memória- vagy CPU-használatú beépülőket. Ugyanennek köszönhetően egy beépülő összeomlása a jövőben már nem érinti a Cinnamon egyéb háttérfolyamatait
  • a Cinnamon jobb teljesítménye érdekében a CJS interpretert rebase-elte a csapat, és már mozjs38-on fut

A Cinnamon 3.4 főbb újdonságai

  • Mozjs38 támogatás (A CJS 3.4 már mozjs38-t használ, szemben a CJS 3.2-vel, amely mozjs24-t használt. A Cinnamon 3.4 kompatibilis a CJS 3.4 verzióval és a CJS 3.2 verzióval is.)
  • további Wacom-eszközök támogatása
  • többszálú beállító démon (minden bővítmény saját folyamatként fut)
  • tisztább munkamenet EXIT (kilépési) fázis
  • asztali rács kezelése
  • a Nemo és az asztal külön folyamatként fut
  • egyszerűbb dátumformátumok a lista nézetben
  • Joker karakterek már alkalmazhatóak a Nemo keresésekben
  • asztali műveletek elérhetők a Panelon keresztül is
  • Firefox-szerű középső egérgomb és Ctrl gomb használat a Nemo navigációban, új lapok megnyitására
  • témakezelés fejlesztései
  • további képernyővédő beállítási lehetőségek
  • kisalkalmazások lista
  • további információk a kiegészítőkről
  • Support for lightdm-settings and manage-systemd-units in System Settings
  • fájlkezelő (inode/mappa MIME kezelő) beállításának lehetősége az Alapértelmezett alkalmazásoknál
  • az egérérzékenység és -gyorsulás beállításainak továbbfejlesztése

Cinnamon Spices

A Cinnamon környezet különböző kisalkalmazásokkal, asztalalkalmazásokkal és kiegészítőkkel könnyen testre szabható. Ezek a bővítmények spices (magyarul Fűszerek) néven ismertek és külsős aktivisták és fejlesztők tartják ezeket karban.

A Cinnamon Spices weboldal teljesen újra lett írva az alapoktól.

Linux Mint
[+]

MATE kiadás újdonságai

Ez a kiadás arra fókuszált, hogy a GTK3+ migráció teljes legyen, valamint új technológiák bevezetésére a MATE 1.16-ban található elavult függőségek helyettesítésére.

A változások címszavakban:

  • az egész MATE asztali környezet minden alkalmazással és komponenssel már csak a GTK3+-on alapul
  • a GTKApplicationről a libunique-ra történő migráció befejeződött
  • az egér- és érintőtábla-támogatás már támogatja a libinput-ot
  • továbbfejlesztett akadálymentesítés (különösen a látássérült felhasználóknak)
  • a Caja újdonságai közül néhány:
    • másolási sor és másolás szüneteltetése
    • a kukába helyezés előtti megerősítés
    • az egér előre/hátra gombjainak támogatása a könyvtárszerkezetben történő könnyebb navigáció érdekében
    • értesítés a kiadott meghajtók biztonságos eltávolításáról
  • a zárolási képernyőn már a felhasználó háttere jelenik meg a rendszer alapértelmezettje helyett
  • a MATE Panelben is több fejlesztés lett végrehajtva
  • Engrampa, az archívumkezelő programot is fejlesztették
  • az értesítések már támogatják a vezérlőgombokat, például a lejátszásvezérlőket médialejátszóknál
  • a betűkészlet-megjelenítőt átalakították, már lehetőség van a betűkészletek böngészésére, és a TTC készletek is támogatottá váltak
  • az elavult upower felfüggesztés/hibernálás programot lecserélték a ConsoleKit2-re
  • a MATE terminálban lehetőség van több fül megnyitására a középső gombbal
  • az Atril – a dokumentummegjelenítő – gyorsabb töltési idővel rendelkezik, és néhány képregénynél támogatja az unarchiver-t
  • több elavult GTK+ módszert lecseréltek és több hibát javítottak

A KDE kiadás újdonságai

A Linux Mint 18.2 „Sonya” kiadása a KDE Plasma 5.8-as verzióját tartalmazza. Ennek a verziónak az újdonságai a következőek:

A Xfce kiadás újdonságai

A Whisker alkalmazás menü verziója: 1.7.2. Ebben a verzióban található újdonságok:

  • az indítók szerkeszthetők helyi menün keresztül
  • az Asztallal kapcsolatos műveletek támogatása
  • a kategórianevek elrejthetők a beállítások között található opcióval
  • alkalmazások azonnali betöltése
  • fordítások frissítése és hibajavítások

Az ablakkezelő xfwm4 a 4.13-as verzióra lett frissítve, ennek újdonságai:

  • VSync támogatás
  • egérmutató felnagyítása nagyításkor
  • hibajavítások és nyelvi támogatás javításai

Az újdonságok részletes listája

Letöltés

Cinnamon 64 bit

MATE 64 bit

XFCE 64 bit

KDE 64 bit

Azóta történt

Előzmények