Globális céggé akar válni a KÜRT

Visszatértek Budapestre, de célba vették Kínát, Vietnamot és Burmát is. A cég megoldásai és termékei reményeik szerint a világ végén is bizonyítanak.

Irány a főváros, aztán Kína

A KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. életében eljött az idő, hogy olyan nemzetközi piacokra is kiléphessen, mint például az USA vagy Kína. A cég hosszú távú stratégiájának fontos eleme üzleti modelljének átalakítása, ennek részeként költöztek 2016. januárban (nyolc év után) ismét Budapestre, a XI. kerületbe, ahol a korábbinál szigorúbb követelményeket kielégítő tiszta terű adatmentés-laboratóriumot alakítottak ki.

„A KÜRT-nél zajló változások egyik eleme az új üzleti lehetőségek keresése itthon és külföldön. Régóta dédelgetett gondolat öltött testet, amikor az információbiztonsági üzletág úttörő módszertanait és know-how-jának erre alkalmas elemeit szoftvertermékekbe integrálták” –fogalmaz a vállalat közleménye.

A kínai Invest Shenzhennel még tavaly aláírt stratégiai együttműködési megállapodás keretében az elmúlt hetekben már második alkalommal járt a KÜRT delegációja Kínában. Ezúttal konkrét projektek mentén folytatódtak a tárgyalások, információbiztonságról, a SeCube-ról és más KÜRT fejlesztésű szoftverekről, megoldásokról, mint a LogDrill, a PetaPylon vagy az EWS (Early Warning System). Shenzhen a kínai Szilícium-völgynek számít, iparilag ez a legfejlettebb térség, minden külföldi cég itt szeretne piacot szerezni, ezért óriási a verseny a bejutásért.

A legnagyobb gyártókkal tárgyalnak

Kína legnagyobb hardver gyártói, a Lenovo és a ZTE számára a KÜRT új üzleti ajánlatot dolgozott ki, egyik legkelendőbb exportcikkére, az adatmentés know-how-ra alapozva. A kissé leegyszerűsítve adatgaranciának nevezhető üzleti modell a hardvergyártóknak komoly versenyelőnyt kínál az őket a versenytársaiktól szignifikánsan megkülönböztető szolgáltatáscsomag révén.

A KÜRT számára az együttműködés elképzelhetetlen nagyságú adatmentési piaci potenciált nyit, óvatos kalkulációk alapján is a jelenlegi adatmentés bevétel 5-6-szorosa érhető el egy viszonylag rövid, fél éves felfutási időszak után. A lehetőségek között van közös vállalat alapítása, vagy technológia-transzfer is, ezek megvalósulása 2016/2017 fordulóján várható.

Célkeresztben Vietnam, Burma és az USA

Két másik projekt is szóba került a sajtótájékoztatón: ezek a KÜRT Big Data megoldásaira épülnek, és a kapcsolódó szakmai háttérre és tudásra a KÜRT tapasztalatai alapján komoly igény mutatkozik a világ legnépesebb országában. Forró téma a biztonsági forensics, azaz biztonsági nyomozati tevékenység, amely több technológia együttműködésével képes felderíteni kiberbűnözési esetek hátterét. Ehhez nagyrészt az informatikai rendszerek által óriási mennyiségben generált naplóadatokat kell elemezni, de esetenként szükség van az adatmentési technológia egyes elemeire is. A KÜRT által kínált komplex forensics megoldáscsomag nemcsak a piaci szereplőknél váltott ki óriási érdeklődést, hanem a kormányzati intézmények körében is.

Ugyancsak nagy lehetőségekkel kecsegtető projekt Sencsen (深圳市, Shenzen) „OEP” egészségügyi adatbázisának feldolgozása, elemzése. Shenzhen vonzáskörzetében Németországnyi népesség él, az ő egészségügyi adataik elemzése felbecsülhetetlen jelentőségű, elég, ha a gyógyszergyárakra, vagy a Kínában is szárnyaló egészségiparra gondolunk. Ebben a projektben is a KÜRT Big Data megoldásai, illetve az ezekben alkalmazott speciális algoritmusok és know-how jelenti az együttműködés alapját. Következő lépésként a KÜRT szakértői kapnak egy minta-adatbázist Kínából, ennek elemzése, az adatok feltérképezése szabja majd meg a potenciális üzleti irányokat.

A KÜRT delegációja Vietnámba és Burmába is ellátogatott

Vietnam ismerős vidék a KÜRT számára, hiszen több mint 10 éve, hogy a Vietnami Honvédelmi Minisztérium megvásárolta az adatmentés technológia tudásbázisát. Most más szervezetekkel folytat előrehaladott tárgyalásokat a KÜRT, és a projekt tárgya szintén az adatmentés know-how, de ezúttal hosszú távú együttműködési keretek között és – a megváltozott informatikai, kiberbűnözési állapotoknak megfelelően – kiegészítve forensics technológiával és módszertannal.

Burmának különféle közigazgatási és gazdasági rendszereket kell létrehoznia, megreformálnia, működőképessé tennie, és ez egy sor üzleti lehetőséget jelent az ilyen szakértelemmel rendelkező cégek számára. A KÜRT Magyarországon az elmúlt csaknem 10 évben számos közigazgatási rendszer kialakításában vett részt, így rendelkezik a szükséges kompetenciákkal és tapasztalattal. A KÜRT delegációja ilyen jellegű projektek indításáról, illetve ilyen projektekben való részvételről tárgyalt a burmai illetékesekkel.

A KÜRT termékfejlesztésének egyik sikertörténete a SeCube, amely a kockázatmenedzsmentet támogató szoftverből komplex IT GRC (Governance/Risk/Compliance – Irányítás, Kockázatmenedzsment, Jogszabályi megfelelés) megoldássá nőtte ki magát. A külföldi terjeszkedés jegyében nemrég megállapodás született az amerikai IT biztonsági céggel, a Nuveric LLC-vel, amely az USA egész területén fog felhő alapú szolgáltatást nyújtani a SeCube-bal.

Azóta történt

Előzmények