Körvonalazódik az új csúcs-Radeon, újra divatba jöhet a hangkártya

Hirdetés

GeForce GT 710, csúcs-Radeon, tévédömping

Lassú mederben csordogáltak az események a héten, szerencsére az Apple tápadapteres visszahívásán kívül csak kevés eseménynek volt negatív kicsengése. Érdekességből viszont nem volt hiány, mint például a VRLA-n látott Falcon Northwest asztali gép, amiben állítólag az új csúcs-Radeon dolgozott. Az NVIDIA pont a másik végéről fogta meg a dolgokat, részükről az abszolút belépőszintű GeForce GT 710 volt újdonság a héten, illetve egy új drivert is kiadtak, amiben már támogatnak néhány GeForce kártyát, amelyeket PCIe helyett Thunderbolt 3-on keresztül is meg lehet hajtani.

Az Intel portájáról új Celeron és Pentium processzorok érkeztek, összesen öt darab, amiből négy Skylake, egy pedig Bay Trail alapú, de mindegyik ugyanazt a speciálisnak mondható területet fedi le. De visszatérve a VRLA-re, ha hisszük, ha nem, új erőre kaphatnak a hangkártyák, méghozzá a virtuális valóság miatt, aminek okát bővebben is kifejtettük.

Úgy tűnik, olvasóink figyelmét két processzorhűtő is felkeltette. Aki lemaradt volna róluk, annak ajánljuk figyelmébe az Arctic passzív megoldását, az Alpine 11-et, amit Intel processzorokhoz szán a cég, illetve ennek totális ellentétét, az univerzális, tekintélyes hő elvezetésére képes, prémium kategóriás Alpenföhn Olympot.

Lendületben a kijelzőpiac is, hiszen a Dell hamarosan piacra küldi az "alig kávás" Infinity Edge monitorainak legkisebb darabjait, amelyek között lesz olyan, amit az asztallaphoz lehet hozzáerősíteni, az LG pedig egy FreeSync-kompatibilis, 34"-es hajlított kijelzővel rukkolt elő. Az iiyama is pont egy ugyanekkora monitort küld a piacra, de a konzervatív japán cég maradt a hagyományos, teljesen lapos kialakításnál.

Nagyon nagy volt a mozgolódás a szórakoztatóelektronikai szegmensben, főleg ami a tévéket illeti. Úgy tűnik, visszatér a Sharp márkanév, bár egyelőre csak az USA-ban, és ott is csak azért, mert a név birtokosa, a kínai Hisense így döntött. Ugyanakkor a cég nem aprózza el, rögtön egy rakás tévét küld majd a piacra – no persze ez a Sharp belül már nem ugyanaz a Sharp lesz, mint amit régebben ismertünk. A Panasonic is számos új tévével készül, és ezek közül már körvonalazódik, hogy milyen belépőszintű UHD készülékek várhatóak, valamint azt is tudni már, hogy mely felsőkategóriás modellek kapják meg az UHD Premium minősítést.

Úgy tűnik, hogy ezeket a készülékeket lesz is mivel etetni, mivel életjeleket mutatott az UHD Blu-ray piac, és nem csak a készülék, hanem a tartalomgyártók oldaláról is. Amíg ez tömegesen megvalósul, remélhetőleg lesz elegendő tartalom, és ebben a tartalomszolgáltatókon kívül az okostévék által kínált szolgáltatásoknak is nagy szerepük lehet a jövőben. A Samsung is érzi ezt, így nem rejtik véka alá, hogy hamarosan elkészül az új Tizen okostévérendszer.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!