Bezárt iskolák, távoktatásra váltott Magyarország

Adatforgalom, tárhely

IT café:

A hazai digitális távoktatás kapcsán több fórumon is beszédtéma a megnövekedett internetes adatforgalom. Milyen módszerekkel lehet a jelenlegi helyzetben kordában tartani a bitek áramlását?

K.Cs.:

Hirdetés

Először is tudni kell, hogy Magyarország az első tízben van világszinten az internetes infrastruktúra fejlettségében, és jelen pillanatban is – az internetszolgáltatók közlése alapján – körülbelül a rendelkezésre álló sávszélességnek kicsivel több mint harmadát használjuk ki ebben az – informatikai szakzsargonnal szólva – krízishelyzetben. Ez azt jelenti, hogy bár van hova növekednünk, ennek ellenére érdemes észrevenni azokat a streamingszolgáltatásokat is, melyek a legnagyobb sávszélességet foglalják el a globális interneten. Itt elsősorban a Netflixre és a YouTube-ra gondolok, akiket az Európai Bizottság fölkért arra, hogy átmenetileg a HD minőségű adásokat kicsit rontsák le gyengébb minőségre, ezzel is csökkentve a sávszélességüket, és ezt meg is lépték.

Ezen kívül lakáson, irodán belül nekünk a hálózat sávszélességének csökkentése érdekében célszerű azt végig gondolni, hogy kell-e mindenhova videostreaming szolgáltatás, mert például elég csak hangot átadni egy beszélgetés során, a kép nem mindig szükséges. A YouTube esetében lehetőségünk van arra, ha mondjuk csak zenét hallgatunk rajta, akkor a videó mögötte 320 pixeles felbontásban menjen, hiszen úgysem a videó, a látvány a lényeges. Vagy zenehallgatásnál térjünk át Spotify-ra vagy a hasonló audiostreaming megoldásokra, ezek is mind-mind segítenek abban, hogy a sávszélességgel spórolhassunk. Bár hozzáteszem, én úgy látom, hogy Magyarországon nem szükséges még foglalkozni jelenleg azzal, hogy országos szinten sávszélesség-spórolást hirdessünk.

IT café:

Mégis, mit tehet egy szolgáltató, és mit várhatunk el a felhasználóktól az észszerű internethasználat érdekében, ha a home office és a távoktatás további kapacitásokat igényel? Beszélhetünk-e arról, hogy néhány preferált terület (ilyen a közoktatás is) működésének biztosítása érdekében az állam esetleg korlátozásokat vezethet be néhány internetes szolgáltatásra? Gondoljunk itt az adatzabáló Netflix, YouTube és társaik műszaki regulázására. A nethasználók olykor már megtapasztalják az internetkapcsolat lassúságát, akadozik néha a net, erre hívta fel pár napja a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is.

K.Cs.:

Ahogy reagáltam az előzőekben, vannak olyan alapvető jogszabályok és alapvető elvek, amelyeket még a jelenlegi helyzetben sem célszerű felrúgni, és a netsemlegesség elve egy ilyen elv, különösen akkor, hogyha nem vagyunk rászorulva kényszerintézkedésekre. Természetesen lokálisan lehetnek problémák. Ilyenkor a sávszélesség terhelése csökkenthető az önkéntes mérséklés bevállalásával, és ez akár a felhasználók, akár a szolgáltatók oldaláról is lehet megoldás.

IT café:

Említsük meg az ugrásszerűen megnövekedett tárhely-használat optimalizálási lehetőségeit is. Milyen módszerek vannak a tanár és a diák számára, hogy nehogy a teli tárhely miatt bukjon meg a digitális oktatási folyamat?

K.Cs.:

Nagyon sok pedagógus videót, illetve fényképet kér annak bizonyítására, hogy egy feladatot elvégeztek-e a tanulók. Ez természetesen nagyon jó megoldás lehet, viszont ne felejtsük el, hogy ilyenkor folyamatosan telítik a tárhelyet, ezért ezeket idővel üríteni kell, hiszen nem biztos, hogy egy beadott feladatot ellenőrzés után meg kell tartanunk otthon eredetiben is és a füzetben is. Tehát mindenképpen érdemes a tárhely használhatósága érdekében a rendszeres törlést beiktatni a feladatértékelési folyamatba. Emellett például a Google esetében lehetőség van a linkek megosztására is, tehát egy fényképet föl tudunk tölteni mondjuk egy felhőtárhely-szolgáltatóhoz (lehet ez pl. a Google Fotó), és onnan csak egy linket szükséges átadni a tanárnak. Ebben az esetben a link nem fogja terhelni a másik oldal tárhelykapacitását, sőt Google Fotó esetében, ha nem a maximális felbontással töltünk fel, a Google korlátlan tárhelyet biztosít. Egyébként a Google esetében, ha az iskola intézményi regisztrációt kér, akkor a Google korlátlan tárhelyet fog biztosítani az adatok tárolásához.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények