Miért is lett gittegylet a kormányszóvivői weboldal?

Törvény és közérdek

De hogy biztosabbak legyünk a dolgunkban, megkérdeztük Szabó Máté Dánielt, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet igazgatóját a helyzetről. Ő arról adott tájékoztatást, hogy az információszabadságot garantáló törvény biztosítja a magyar állampolgárok számára a közérdekű adatok nyilvánosságát: „19. § (1) Az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy (a továbbiakban együtt: szerv) a feladatkörébe tartozó ügyekben - így különösen az állami és önkormányzati költségvetésre és annak végrehajtására, az állami és önkormányzati vagyon kezelésére, a közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre, a piaci szereplők, a magánszervezetek és -személyek részére különleges vagy kizárólagos jogok biztosítására vonatkozóan - köteles elősegíteni és biztosítani a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását.” – (1992. évi LXIII. törvény).

Ez tekinthető általános elvnek. Arra viszont nincs külön szabályozás, hogy az újságírók a közérdekű adatokhoz való hozzájutásban bármiféle privilégiumokkal rendelkeznének. Szabó Máté Dániel a kormányszóvivői oldal kapcsán nem kívánt határozott állásfoglalást kifejteni, de ő is arra utalt, amit mi is sejteni vélünk: vagyis hogy olyan változás állt be a kommunikációs viszonyok terén, amely több régebbi beidegződés, gyakorlat, szokás, eljárás újragondolására kell hogy késztesse mind a jogalkotókat, mind a jogalkalmazókat, mind az egyszerű állampolgárokat.

Ám miért is akarna valaki élőben kormányszóvivői sajtótájékoztatókat nézni? Csak. Mert joga van hozzá. Nagyon kevesen vennék igénybe ezt a szolgáltatást, hiszen még az újságírók jó része sem teszi ezt meg. De úgy véljük, a lehetőségnek adottnak kellene lennie.

De miből is marad ki az a polgár, aki nem tud regisztrálni a sajto.kormanyszovivo.hu-ra? Gyakorlatilag semmiből. Három olyan fontos tulajdonsága van a sajtós oldalnak, amely nem elérhető a kívülálló számára.

  • A regisztrált tag élőben nézhet kormányszóvivői sajtótájékoztatókat – Ezek általában végtelenül unalmas események, az újságírók napi munkájához szükségesek, de sok újdonsággal nem szolgálnak (hiszen ha valóban fontos bejelentésről van szó, akkor az bizonyosan élőben megy a tévében és a rádióban – bár ne adja isten, hogy ilyenek legyenek, az sose jelent jót…)
  • A regisztrált tag kérdéseket tehet fel fórumszerűen, illetve online fogadóórákon (ez utóbbira még nem sok példa volt…) – Az eddigi gyakorlatot látva ez nem igazán sikertörténet – bár lehetséges, hogy azért írom ezt, mert az IT Café reakciójára (igaz, ez sajnos nem kérdés formájában volt megfogalmazva) semmlyen válasz nem érkezett (Budai Bernadett június 26-án tartott, a kormányszóvivői oldal költségeit tárgyazó sajtótájékoztatójára írtam: „Nem. Nem ezt vártuk. Részletes költségvetést. És továbbra is ezt kérjük, mivel ez - ellentétben a szóvivői tájékoztatóval - nem politikai, hanem pénzügyi kérdés. Tegyék lehetővé a közvélemény és az informatikai szakma számára, hogy a megismert adatok alapján formálja meg SZAKMAI véleményét.”). Konkrét kérdésekre azonban érkezett válasz, ezekből – ahogy már írtam – a cikk utolsó oldalán közlünk néhányat.
  • A regisztrált tag kereshet a video- és hírarchívumban – Nem exkluzív információk, pláne, ha már konzervként működnek.

Hál’istennek semmi olyan nincs ezekben az „extra” tartalmakban, melyek azt jeleznék, hogy egy bizonyos csoport („az újságírók”) olyasmit tudhatnának meg, amit a közember nem. Akkor hát mire a szétválasztás? Az eddigi hivatkozások azt mutatják, hogy az üzemeltetők technológiai indokokat hoznak fel. De nézzük meg ezeket közelebbről is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények