Könyvesboltok a világhálón

Online könyvesboltok 1.

Az online könyvesboltok aligha pótolhatják azt az élményt, amit egy igazi könyvesbolt hangulata nyújt a betérőknek, azonban egyre gyakrabban fordul elő, hogy idő híján az interneten vásárolnak be a könyvek iránt még mindig erős vágyat érző magyar emberek.

Az interneten számos könyváruház található, ezek közül vizsgáltunk meg néhányat. A boltok különböző kategóriákba rendezhető kínálatot vonultatnak fel. Kíváncsiak voltunk, hogy egy-egy site mennyire felhasználóbarát, azaz mennyire praktikus a keresés, a regisztrálás és a vásárlás, valamint, hogy mennyire esztétikusak a "kirakatok".

ko.alon.hu

A könyv-zene-filmáruházat idén áprilisban indították útjára készítői. A bolt külsőre nagyon egyszerű, dobozos elrendezésű, áttekinthető képet nyújt a betérőnek. Mivel egy nagyobb webújságtól bérlik a felületet, a dizájn és az oldal elkészítéséért nem kellett külön fizetniük – tudtuk meg a költséghatékony fenntartás egyik titkát az üzemeltetőktől. A kevés menüpont megkönnyíti a keresést, a nyitóoldalon mindjárt az új könyvek láthatók felsorolva, de a gyorskereső vagy a sikerlista alapján is választhatnak a felhasználók. A könyvborítók jó minőségben tekinthetők meg és külön leírás is található az egyes könyvek oldalán. Emellett a szerző egyéb műveit vagy a témához kapcsolódó, itt megtalálható más könyveket is felsorolják ugyanitt. A könyvekhez háromféleképpen juthat hozzá a vásárló; személyesen az weboldal üzemeltetőjének üzleteiben, utánvéttel szállításkor (szállítási költség van) vagy csekken befizetve a vételárat. (Utóbbi esetben postai úton érkezik az áru.) A ko.alon.hu internetes vásárlás esetén 8 százalékos árengedményt ad könyvei árából. Az üzemeltetők szerint vállalkozásuk az első hónaphoz képest már megtriplázta forgalmát.

www.book-x-press.hu

Hirdetés

Az oldalon csupán négy menüpont van és a keresés nyelveinek gombjain kívül semmi felesleges díszítőelem nem vonja el a figyelmet a vásárlásról. Az egyszerű, frame-es dizájnnal készített, lila-drapp oldal 2000 óta működik. Elsősorban külföldi kiadványok, idegen nyelvű könyvek, szakkönyvek, CD-k, video- és magnókazetták beszerzésével foglalkoznak. Nemzetközi adatbázisok segítik a keresést, de ha ott nem találják meg a kívánt könyvet, akkor azt az oldal készítői ingyenesen felkutatják, és árajánlatot kérnek az érdeklődőknek. Pozitívum, hogy a kereséshez nincs szükség regisztrációra. A könyveket a külföldi ár plusz 12 százalék áfa áron, esetlegesen a külföldi szállítási költséggel megfejelve szállítják, 1–20 héten belül, attól függően, melyik országból érkezik. A weblapot, mint azt az oldal képviselője elmondta, baráti segítséggel készítették, ingyen. Sikerességét annak köszönheti, hogy különleges szolgáltatásokat nyújtanak megrendelőiknek, mint például az ingyenes antikvár könyvkereskedés.

www.bookline.hu

Az elegáns dizájnú, keki színű site az egyetlen független online áruház, amely nem valódi háttérkönyvesboltból árusítja könyveit. Emellett azon kevesek egyike, amely mind új, mind antikvár kiadványok eladásával foglalkozik. A bolt 2002-ben kezdte meg működését. Eleinte antikvár könyveket értékesítettek tíz antikvárium kínálatából, mára azonban már inkább új könyvekkel foglalkoznak, bár az eladások felét még mindig a régi kiadványok teszik ki. Mint azt a bolt képviselője, Márffy György elmondta, 6000-8000-es, magas napi látogatottságukat annak köszönhetik, hogy a könyveket mindig kedvezménnyel árusítják – ez most húsz százalék –, és emellett a megvásárolt kiadványokat Budapesten ingyen szállítják házhoz. Bár az internetes vásárlás még nem annyira elterjedt, ezekkel a kedvezményekkel pozíciójukat kívánják megerősíteni más áruházakkal szemben – közölte Márffy.

Az oldalon az újdonságok, sikerkönyvek és kategórialista menük mellett található néhány a komfortérzetet növelő megoldás, mint az eddig megvásárolt könyvek vagy az előjegyzések listája. A könyvek külön ablakban nyílnak meg – sajnos a borítók fotói nem a legjobb minőségűek –, és a leírás mellett a kiadvány adatai, a szerző egyéb művei, valamint a témához kapcsolódó más könyvek címei is megtalálhatóak. Szintén kényelmi megoldás a kategóriaértesítés, amely minden egyes a felhasználó által megjelölt témában kiadott új könyv érkezésekor levelet küld a regisztrálóknak. A könyveket személyesen vagy a postástól vehetik át a vevők, fizetés bankkártyával vagy az átvételkor.

www.antikvarium.hu

Egy antikváriumhoz illően antikolt weboldal. A megöregedett papírt illusztráló háttér egy kicsit sötét, mindenesetre egyedi hangulatot sugároz. Elveszni itt sem lehet a gombok között, az ajánlott könyvek vagy témakörök szerint válogathatunk, illetve cím alapján is kereshetők a könyvek. A kiadványok borítójáról szép, nagy fotókat, a művekről leírást és adatokat külön aloldalon találhatunk. Mivel használt példányokról van szó, még állagleírást is adnak minden könyvhöz.

Lehetőség van előjegyzésre, valamint itt is lehet e-mailen értesítést kérni egy keresett könyv beérkezéséről. Mindezek feltétele a regisztráció, amely viszonylag egyszerű, az általános adatok megadása után néhány statisztika kérdés megválaszolásával letudható a folyamat. A megrendelt kiadványokat a budapesti és a szegedi képviseleteken postaköltségmentesen lehet átvenni. Tizenkétezer forint feletti vásárlás esetén elengedik a szállítási költséget. Az oldalt négyéves tervezés után három éve indították, nyolcvanmillió forintos befektetéssel.

Online könyvesboltok 2.

www.fokuszonline.hu

A Fókusz könyvesbolt oldala 1999-ben kezdte meg működését. Az elkészítés akkor körülbelül hárommillió forintba került és az oldal fenntartására évi mintegy kétmillió forintot költenek az üzemeltetők. A Fókusz egyértelműen érzi az internetes eladások növekedését, hiszen az elmúlt években egyre nyereségesebb lett az online árusítás – tudtuk meg az oldal fenntartóitól.

A weblap dizájnja egy kicsit sűrűre sikerült, a felhasználó hirtelen elveszhet a sok információban. Mindez azonban csak azt a célt szolgálja, hogy minél többféleképpen kereshessenek az érdeklődők, különböző szempontok, sikerlista, témakörök, akciós könyvek és a szerkesztők kedvenc könyveinek felsorolása alapján is. A site ötéves, ebből az alkalomból akciósan árusítja könyveit, ötszázalékos kedvezménnyel. Leírást, adatokat és szép, de kicsi borítóképeket itt is külön aloldalon kapunk meg a könyvekről. Részletes keresés, több szempont beállítása után áll az érdeklődők rendelkezésére.

www.kiskapu.huwww.animakonyv.hu

A kiskapu számítástechnikai kiadványok árusításával foglalkozik, az anima pedig általános könyvesbolt, bár ez utóbbi egyelőre csak kis részét képezi az eladásoknak – tudtuk meg Kelényi Attilától, a cég ügyvezető igazgatójától. A kiskapu eredeti változata 1996-ban indult, azóta több fejlesztésen is átesett, ennek eredménye az a letisztult, egyszerű, kék-szürke dizájn és a kevés menüpont, ahogyan manapság várja az érdeklődőket. A szakkönyvek mellett más informatikai kiadványok és cikkek is megtalálhatóak a site-on. A részletes leírás, nagy kép a könyvekről külön ablakban jön fel. Regisztrálás után olyan pluszszolgáltatásokat is elérhetünk, mint a polc (előjegyzés), a licit és a napló (eddig megvásárolt könyvek) menük. Kelényi elmondta, hogy az eddigi tapasztalatokra építve ismét átalakítják, kibővítik az oldalt, az általános könyveladás is nagyobb hangsúlyt kap majd. Ennek költségei akár egymillió forintra is rúghatna>k.

www.libri.hu

A Libri könyvesboltok online változata 2000-ben indult útjára. Akkor több tízmillió forintos befektetéssel készült el, és azóta is több fejlesztéssel és még több befektetéssel kívánják a megszokott, "hagyományos" Libri boltok színvonalát nyújtani a vásárlóknak. A dizájn viszonylag szimpla, kék-sárga, fehér háttérrel. A szokásos menüpontokon kívül kategórialista, sikerlista és magazin várja a látogatókat. Ez utóbbiban például hetente beleolvashatnak egy-egy új könyvbe vagy közéleti személyiségek kedvenceit ismerhetik meg. A könyvekről részletes leírást kaphatunk és regisztrálás már után vásárolhatunk is. A fizetési lehetőségek (bankkártya, utánvét, futárnak készpénzben) a Librinél kibővülnek a hagyományos boltokból már ismert könyvutalvánnyal – ezzel is "kiegyenlíthetjük" a megrendelt könyvek árát.

Kollányi Julianna – NAPI Gazdaság

Azóta történt

  • E-learning: röviden a lényeget

    Mi fán terem a távoktatás e(-)formája? – erre a kérdésre adja meg a választ összefoglaló írásunk.

  • Borok az internetről

    Tudvalevőleg szeretjük a bort. Vajon a neten is vásárolunk már az isteni nedűből? Egyáltalán van hol?