Kivonult az Uber, madárdrónt fogtak, nem vásárolnak a felhasználók

Hirdetés

Bajban a kamera-, HDD- és alaplapgyártók

Nem mondhatnánk, hogy iparági szempontból a hét tele volt felemelő hírekkel, mivel a cégek túl vannak a második negyedéves összesítésen, így körvonalazódnak a számok és a tendenciák, melyek nem jó irányba mutatnak. Tény, hogy szenvedésről még azért korai beszélni, de a HDD-gyártók közül a Seagate-nél már látszanak a bajok, amit drasztikus elbocsátással és gyártásbeli áttervezéssel próbálnak ellensúlyozni. A kameragyártók kétszeresen is gondban vannak, hiszen a földrengéssorozat is betette a kaput, de a kirajzolódó hosszútávú tendencia nem túl rózsás jövőt vetít előre. Nehéz évük van az alaplapgyártóknak is, és úgy tűnik itt sem lesz változás, de vélhetően a csökkenés százalékban csak egy számjegyű lesz.

Túl a negatív híreken azért volt élet. Processzorfronton sikerült némi friss információhoz jutni az ultramobil Kaby Lake processzorokról. A kiszivárgott adatokból kiderülnek az elnevezések, illetve pontos típusok is, órajellel, IGP típusával együtt. A Qualcommnak viszont nem volt szüksége adatszivárogtatásra, tekintve, hogy a Snapdragon 820 felturbózott utódjának szánt 821-as SoC hivatalosan is elrajtolt.

Csend és béke honolt a grafikuskártyák piacán a gyártók részéről, az AMD, az Intel és az NVIDIA csak egy-egy meghajtócsomagot tett elérhetővé. Az AMD drivere a szokásos hibajavításokon felül a Doom Vulkan verziójára koncentrál, aminek a támogatását szintén a napokban kapta meg a játékszoftver. Az Intel egy problémára reagált, ami persze elég fontos, hiszen megszünteti a DirectX 11-es játékokban a képi hibákat. Az NVIDIA a VR-re koncentrált, ezzel kapcsolatos hibajavításokat és játékok támogatását építette be a friss meghajtóba. Ha már szóba került a Doom és a Vulkan API, akkor megemlíthető A Rise of the Tomb Raider gyártófüggetlen újítása, az aszinkron compute és a több GPU támogatásának bekerülése is.

Új hardverekből is jutott az elmúlt napokra. Ezek egy részét az utolsó oldalon látható videós összefoglalóba szedtük össze, de olvasóink figyelmébe ajánlanánk az ASUS GeForce GTX 1070 Dual elnevezés VGA-t, a szintén ASUS műhelyéből érkező friss Sabertooth alaplapot, ami a korosodó AMD AM3+ foglalatra és 990FX lapkakészletre épít, valamint a Razer legolcsóbb, kétkezes használatra szánt egerét. Emellett az ArsTechnica nyomán cikkeztünk arról is, hogy vajon mitől olyan sikeres mind a mai napig a 11 éve piacon lévő Linksys WRT54GL router.

Visszafogottan nyilatkoztak újdonságaikról a szórakoztatóelektronikai cégek, ami teljesen érthető annak fényében, hogy heteken belül megnyitja kapuit a számukra és a szakma számára az egyik legfontosabb kiállítás, a berlini IFA. A Sharp háza tájáról azért érkezett egy kis hírmorzsa, mégpedig az OLED panelek kapcsán, aminek a tévékedvelők annyira talán nem örülhetnek. Nekik inkább a Löwe rendkívül vékony hangprojektoros VantaVision tévéjét ajánlanánk, mely szintén az OLED-re épít.

Videós hírösszefoglalónk a cikk utolsó oldalán látható!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!