Hirdetés

Meghalt a Windows, éljen a Windows!

Windows 1.0 – Windows 2.0

A Microsoft legújabb operációs rendszere, a mérföldkőnek szánt, új korszak kezdetét jelző Windows 10 holnap jelenik meg hivatalosan, és ebből az alkalomból se szeri, se száma a Microsoft Windows történetét összefoglaló cikkeknek. Mi is készültünk egy ilyennel, ám mivel tisztában vagyunk azzal, hogy milyen nehéz, sőt lehetetlen teljes képet adni, ezért egyetlen szempontból tekintjük át a Windows múltját: az alábbi leírásban azt szedtük össze, hogy a gyártó milyen módon hirdette, ajánlotta az új verziókat, vagyis hogy a Microsoft miről gondolta azt, hogy eladhatóbbá teszi a szoftvert.

A két első rendszert azért tárgyaljuk együtt, mivel a 2.0-s verzió valójában csak egy minimálisan továbbfejlesztett változata volt a 1.0-snak – tartalmazott ugyan fontos újdonságokat, de alapvetően nem tekinthető gyökeresen új operációs rendszernek.

Az első Windowst Bill Gates már 1983. november 10-én bemutatta, de hivatalosan csak 1985. november 20-án jelent meg – vagyis ez alapján idén lesz harminc éves. A 2.0 debütálására 1987. december 9-én került sor.

A Windows 95 megjelenéséig a Microsoft a Windowst nem operációs rendszerként gyártotta, ezt az ajánlókban, a hirdetésekben is hangsúlyozták: az 1.0-t az operációs rendszer „környezetének”, az MS-DOS 2.0 eszközmeghajtójának, a DOS kiterjesztésének nevezték a prospektusokban. A felhasználók számára az igazi nagy újdonság a piacon és a versenytársaknál elemeiben már meglévő, egérrel használható grafikus felhasználói felület egyedi összeállítása volt, és ez igen sokat nyomott a latban, hiszen az átlagfelhasználó megszabadulhatott a parancssortól.

Windows 1.0 - sajtóközlemény
[+]

Az első sajtóközleményben emellett kiemelték a másik – valójában az előbbinél is fontosabb – nóvumot, a többfeladatos (multitasking) működést, vagyis hogy a rendszerben több program is futtatható párhuzamosan, és ezek között egyszerű az átváltás.

A harmadik vonzó tulajdonság, melyet hangsúlyoztak, hogy megjelentek olyan, mára már teljesen megszokott beépített szoftverek, amelyek a napi munkavégzést segítették: egyszerű szövegszerkesztő, illetve rajzoló program, fájlkezelő, óra, naptár stb.

Mindezt Steve Ballmer, a Microsoft későbbi vezérigazgatója egy reklámban így foglalta össze:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények