Kiberháborús kisokos kezdőknek és haladóknak

A nemrég indult magyar weboldal kiemelt célpontjai az érdeklődő laikus olvasók, de a folyamatosan bővülő honlap szakemberek számára is hasznos tudásbázist kínál.

A honlap jövőjéről

Amellett, hogy a szakmád, láthatóan a szenvedélyed is az IT-biztonságnak ez a területe. Az viszont számomra kérdés, hogy miért gondolod azt, hogy ekkora energiát kell beleölnöd önkéntesen az ismeretterjesztésbe. Gondolod, hogy a hétköznapi emberek – nem a szakmabeliek – számára ez fontos és hasznos?

Hirdetés

A legtöbb ember számára a téma megfoghatatlan, nem érthető, emiatt nem rendelkeznek azzal a tudással, ami segítené őket a megfelelő védelem kialakításában. Ez köszönhető annak, hogy ugyan már a múltban is történtek különféle támadások, napjainkban a technológia rendkívül gyorsan fejlődik, változik; a geopolitikai helyzet átalakult; az országok oktatási rendszere nem tud lépést tartani a gyors fejlődéssel, nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a témára; az idősebb generáció kevésbé fogékony a téma iránt; a fiatal generáció beleszületik, de nem kapja meg idejében a szükséges, megfelelő minőségű oktatást.

Sokan úgy gondolják, hogy felesleges ezzel a témával foglalkozni, mondván: adott esetben egy nagyobb adatlopás vagy más támadás esetén úgy se áll meg az élet, nem származik közvetlen maradandó kár. Pedig a számítógépes támadásokat is éppen olyan komolyan kell kezelni, mint adott esetben egy lakásba való betörést vagy egy bolti lopást. Tudatosan és felelősségteljesen szabad használni a technológia nyújtotta szolgáltatásokat, és ahogy a való életben egy betörés megelőzésére teszünk lépéseket (zárat, kamerát szerelünk fel, riasztót kötünk be, kerítést építünk…stb.), úgy a digitális világban is meg kell tennünk ezeknek a megfelelőit (használjunk vírusvédelmet, biztonságos jelszavakat, ne nyissunk meg idegen leveleket, vagy ne telepítsünk számunkra ismeretlen programokat.)

Ugyanúgy, ahogy a való életben sem mondunk el magunkról mindent, az interneten se tegyünk közzé vagy adjunk meg olyan adatot, melyről nem szeretnénk, ha illetéktelen is megtudná. Mindig alaposan gondoljuk végig azt, hogy kinek mit írunk le, küldünk el, és vegyük számításba, hogy ezeket az adatokat egy rosszindulatú támadó bármikor megszerezheti és felhasználhatja. Nem szabad esélyt adni a támadóknak, felelősségteljesen kell gondolkozni, épp úgy, mint ahogy hazaszerető, törvénytisztelő állampolgárként védenénk hazánkat. Ebből a szempontból a digitális tér teljesen megegyezik a való élettel, annyi különbséggel, hogy mindegyik másik térben található, de a veszélyek ugyanazok. Sajnos azt tapasztalom, hogy a politikusok, a döntéshozók számára is nagyon idegen ez a terület, és emiatt nem fektetnek elég nagy hangsúlyt rá, és ennek következtében súlyos károk érhetik az országot. Bízom benne, hogy ez a helyzet mielőbb meg fog változni, ugyanis a megfelelő politikai szándék és döntés is nagyban meghatározza egy ország védelmi képességeinek alakulását.

Hiszek abban, hogy mindenkit meg lehet tanítani legalább készségszinten a biztonságtudatos látásmódra. Ehhez az is kell, hogy beszéljünk a témáról, amilyen sokat csak lehet, több nézőpontból, többféle módon, lássuk a minket körülvevő veszélyeket és tudjunk azokra valós válaszokat adni.

A honlap jelenlegi információanyaga egy induló oldalhoz képest gazdag és alapos. De a továbbfejlesztése számomra már problematikusnak tűnik, nem tudom, meddig lehet lelkesedésből tartani a bővítést és az aktualizálást ilyen módszerekkel, hogy a minőség ne romoljon, sőt javuljon. Mik a további terveid? A honlap működtetése és fenntartása során elindulsz a hobbi felől a professzionalizálódás felé, vagy marad továbbra is hobbi?

Igyekeztem összeszedni első körben azokat a jelentős, kiemelten fontos eseményeket, melynek segítségével egy átfogó képet kaphat az olvasó erről a témáról. Szándékomban áll továbbá folyamatosan közölni azokat a jelentősebb eseményeket, amelyek a jövőben meghatározóan formálják ezt a jelenséget. Úgy gondolom, hogy az oldal nagyszerűen hasznosítható iskolai környezetben is, ilyen irányba szeretném majd bővíteni a lehetőségeket további új funkciók bevezetésével. Itt első sorban tájékoztató anyagokra, infografikákra és videókra gondolok, de szeretnék egy szótárat is létrehozni, ahol a témával kapcsolatos fontosabb fogalmakat magyarázom el érhetően. Ahogy időm és energiám engedi, mindent megteszek annak érdekében (van már Facebook-oldal is), hogy egy valóban jól használható, minőségi tudásbázis alakulhasson ki.

Azóta történt

Előzmények