Mi fenyegeti az átlagfelhasználót a neten, hogy lehet védekezni?

A védekezés. Veszélyben a mobilok is?

PH!: Hogyan lehet védekezni?  Mik a legfontosabb alappillérek?

Hirdetés

Krasznay Csaba: Fontos, hogy a felhasználó az operációs rendszer és a böngésző legfrissebb verzióját használja, a régebbi változatokban ugyanis benne maradhatnak olyan kiskapuk, amelyek megkönnyítik a kártevők vagy a bűnözők dolgát. Emellett jelentőséggel bír a naprakész vírusirtó és víruskereső program, ami nagyon hasznos segítséget nyújthat. Mindez azonban mit sem ér, ha a felhasználó saját maga nyit utat, ha nem teszi meg a legalapvetőbb dolgokat a saját biztonsága érdekében. Be kell látni, hogy a neten sincs semmi ingyen. Tudni kell nemet mondani, letenni egy érdekesnek tűnő videó vagy kép megnézéséről, egy bármiféle előnnyel kecsegtető, kétes weboldal megnyitásáról. Sok vírus vagy malware ugyanis egyszerűen egy nem biztonságos internetes oldal meglátogatása után kerül fel a gépre, olyankor, ha valaki figyelmen kívül hagyja az operációs rendszer vagy a böngésző figyelmeztetését.

Szintén fontos odafigyelni az e-mailekre, egyéb üzenetekre. Nem kell mindenre rákattintani, nem kell mindennek bedőlni, ha valami gyanús, akkor arról le kell mondani. Ha esetleg az ismerősünktől érkezik levél, de a cím, a tartalom vagy a stílus nem rá vall, akkor jobban járunk egy törléssel. Ez hatványozottan igaz a különféle illegálisan beszerezhető szoftverekre, médiaállományokra, amelyek sokszor fertőzöttek vagy a bűnözők céljait szolgálják. Szintén nagy veszélyekkel járhat, ha valaki mindenhol ugyanazt a felhasználónevet, email címet vagy jelszót használja. Ugyanis ebben az esetben elég csak egyetlen helyről megszerezni ezeket, máris teljesen más jellegű szolgáltatáshoz nyílik hozzáférés ezáltal.


(forrás: Business Tech) [+]

PH!: Érnek-e valamit az ingyenes vírusirtó, víruskereső, tűzfal szoftverek? Ezek közül melyiket javasolja?

Krasznay Csaba: Igen, ezek között is akadnak hasznos, valódi védelmet jelentő alkalmazások. Konkrét programot nem szeretnék megnevezni, de ha valaki ellátogat az AV Test oldalra, akkor ott megtalálhatja a javasolt szoftvereket.

PH!: Mi a helyzet a telefonokkal, tabletekkel? Van-e ott vírusveszély? Az ellen hogy lehet védekezni?

Krasznay Csaba: A PC-ket fenyegető több milliós állományhoz képest az Androidra írt körülbelül 2-300 vírus elenyészőnek mondható. A Google ráadásul az elmúlt 2-3 évben nagyon odafigyel arra, hogy biztonságossá tegye a mobil operációs rendszerét (az Apple nem különben). Kisöpörték a Play Áruházból a veszélyes applikációkat, és komoly szűrőrendszert vezettek be. Ennek köszönhetően, ha valaki csak ilyen úton szerez be szoftvereket, akkor gyakorlatilag nincs mitől tartania. Bár a kártékony kódok határmezsgyéjén levő, zavaró hirdetésekkel ellátott szoftverek még mindig milliós nagyságrendben vannak az áruházban.

Természetesen más a helyzet, ha letorrentez vagy valamilyen kétes helyről letölt egy appot, és azt saját maga telepíti az Installer segítségével. Ilyenkor megvan rá az esély, hogy kiirthatatlanul megfertőzi az operációs rendszerét. Szintén veszélyes lehet a mobil eszköz rootolása/jailbreakelése, amellyel olyan funkciók érhetőek el, amelyekhez alapesetben nincs hozzáférése a felhasználónak. Ilyenkor kerülhetnek rosszindulatú szoftverek a telefonra vagy tabletre, még az Apple termékekre is, amelyek a legbiztonságosabbnak mondhatóak jelenleg. Vírusirtók már ezekre a rendszerekre is elérhetőek egyébként.

Egy szó, mint száz, a veszély fennáll, a vírusokkal, kémprogramokkal komoly károkat is lehet okozni, de jó eséllyel lehet ezek ellen védekezni, ha a felhasználók betartják az alapvető szabályokat: Legális és friss szoftverek, jó vírusirtó, víruskereső és a tudatos nethasználat a kulcs.

elefant

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények