Készülünk a Coffee Lake-re, a kormányt is érdekli a kiberbiztonság

Méregdrága alaplapok, javul a Windows

Egyes információk szerint október elején rajtolhatnak el az Intel asztali Coffee Lake processzorai, amelyekhez új lapkakészlet érkezik, de sajnos muszáj is lesz rá váltani. Ez pedig azt jelenti, hogy a gyártók már javában dolgoznak azon, hogy a CPU-k érkezésekor a boltokban a megfelelő alaplapok is a polcokon legyenek. Ezt bizonyítják az utóbbi időben előkerült hírek, amelyek az MSI és Gigabyte Z370-es lapkakészletre épülő alaplapjairól szólnak. Van itt minden, a milliomosoknak szánt, minden földi jóval megpakolt különlegességektől a kisméretű házakba szánt, microATX-es változatokig, vagyis úgy tűnik, október elején lesz majd miből válogatni.


[+]

Az új és főleg gyors számítógépben gondolkozókat célozta meg a héten két memóriagyártó is: előbb a G.Skill, majd pedig a Corsair jelentett be extrém gyors modulokat.

Mindeközben a már a Kaby Lake-R és Coffee Lake processzorokkal foglalkozó Intel még gyorsan bemutatta a NUC termékcsalád legújabb, Dawson Canyon nevű generációját, benne Kaby Lake processzorokkal, és aprótól a nagyon apróig terjedő méretekkel. Ha pedig már szóba kerültek a kisméretű gépek, a Zotac a Computexen történt demó után mostanra látta elérkezettnek az időt, hogy tényleg piacra dobja a Zbox Magnus EK és ER sorozatot. Ezek a minigépek Kaby Lake (EK) és Ryzen (ER) processzorokkal érkeznek, ami pedig különlegesség teszi őket, az az ötletesen megoldott, fejleszthető grafikus adapter.


[+]

Visszatérve az Intelre, a cég tovább nyesegeti a bevételt nem hozó részlegeket, és most, ráunva az évek óta csak ígérgetés szintjén mozgó projektre, bejelentette, hogy az idei évvel otthagyják a WiGig piacot.

Hirdetés

Közben a Vega megjelenésével kicsit leülni látszik a grafikus kártyák körüli felhajtás, legfeljebb a bányászati igények által magasra emelt árszint borzolja a kedélyeket. Egy pletyka szerint viszont az NVIDIA arra készül, hogy meglévő GPU-sorozatába egy újabb modellt illesszen, GTX 1070 Ti néven, nyilvánvalóan a 1070 és a 1080 közé pozicionált tudással. Egyébként a bányászok számára sem múlt el érdekes újdonság nélkül a hét, a kínai Colorful ugyanis készített egy különleges alaplapot, C.B250A-BTC PLUS V20 néven. Ez nem a PCIe foglalatok számában akar versenyezni az Asusszal vagy a Biostarral, hanem a könnyű használhatóságban.


[+]

A szerverek költséghatékonyabb üzemeltetését ígéri az úgynevezett CCIX interfész, amelynek első demóját jövőre várhatjuk. Hogy mennyire jelentős fejlesztésről van szó, mutatja, hogy milyen cégekből áll a demonstrációt szervező csapat: a TSMC mellett az ARM, a Cadence és a Xilinx is szerepel benne, az pedig már csak hab a tortán, hogy a fontos alkatrészek 7 nm-es node-on készülnek majd.


[+]

A tágabb értelemben vett IT ipar egyik fontos programja volt a héten az Apple éves nagy eseménye, amelyet most az iPhone tizedik születésnapja tett még érdekesebbé – azon belül pedig számunkra az új, állítólag saját tervezésű és fejlesztésű A11-es rendszerchip, amely számos érdekességet tartalmaz.


[+]

Többen is vannak, akiknek a Windows 10 tavaszi alkotói frissítése nem javulást hozott, hanem akadozó játékokat. Bár lassan már nyakunkon az őszi alkotói frissítés, a Microsoftnak végre sikerült megtalálnia azt a hibát, ami ezt a belassulást okozta, így remélhetőleg hamarosan mindenki újra a régi sebességgel játszhat majd. Kevésbé lehetnek boldogok a Raptr szolgáltatásait használók, a cég ugyanis heteken belül lekapcsolja azokat, a felhasználóknak tehát nincs sok idejük a felhőben tárolt adatokat lementeni.

A játékok és a felhő kapcsolata egyébként több szempontból is érdekes: hiába szeretünk inkább a helyi gépen játszani, egyre többen mondják azt – többek között az EA egyik alelnöke is –, hogy a jövő a felhőben keresendő. Most már csak az a kérdés, hogy melyik felhőből futó játéknál találkozhatunk majd az ID Software új, id tech 7 videojáték-motorjával, amivel végre kihasználhatjuk az új processzorok egyre növekvő magszámát.


[+]

Tudunk némi jó hírrel szolgálni a Hisense különleges, a megszokott megoldásokhoz képest jóval olcsóbb lézeres tévéjére vágyóknak, a cég ugyanis végre úgy tűnik, kész arra, hogy Európában is piacra lépjen a 100 hüvelykes, UHD felbontású és HDR-képes tévével, még ha nem is hónapokon belül teszi ezt. Addig is, aki nagy képre vágyik, annak ott az Epson új, ultrarövid vetítési távolságú projektora, az EH-LS100, karácsonyra pedig megérkezhet a TCL QLED tévéje is, amiben saját fejlesztésű kvantumpontos LCD panel dolgozik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!