Kapcsoljuk a CERN-t

Hirdetés

Nyomul a ProCurve

Nemrég ott lehettünk a HP legújabb hálózati eszköze, a nagy teljesítményű ProCurve 8212zl switch genfi bemutatóján. Az esemény különleges környezetben, a világ egyik legnagyobb tudományos kutatóközpontjában, a CERN-ben zajlott – nem véletlenül, ugyanis a HP ProCurve üzletága az itt működő és jelenleg komoly fejlesztésen áteső adathálózat beszállítója, és a projekt a vállalat számára nemcsak volumenét, hanem presztízsét tekintve is kiemelkedő jelentőségű.


A CERN központja – (c) CERN

A HP hálózati termékei lapunk olvasói számára nem ismeretlenek, a ProCurve üzletág koncepcióját korábban bemutattuk, és külön cikket szenteltünk a 2006 elején bemutatott, a kínálat jelentős frissülését eredményező termékújdonságoknak is. Úgy tűnik, a határozott stratégia továbbra is gyümölcsözőnek bizonyul a vállalat számára, hiszen amint Dell’Oro Group piackutató nemrég nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderült, a HP hálózati üzletága jóval dinamikusabban növekszik, mint az iparági átlag. 2007 második negyedévében a HP globálisan 46 százalékkal több portot szállított le, mint egy évvel korábban, miközben a piac bővülése ebben a szegmensben 21 százalékos volt. Az Európát, Afrikát és a Közel-Keletet magában foglaló (EMEA) régióban az átlagos 28 százalékos bővülést lepipálva a ProCurve 44 százalékos növekedést produkált. A HP a Power over Ethernet portok terén is a második helyre emelkedett 10 százalékos globális részesedéssel, emellett tartja második helyét a leszállított Layer 2–3-as eszközök Gigabit és 10 Gigabit Ethernet portjait számláló statisztikában is.

Lapunkat Otto Bauer, a HP ProCurve Kelet-Európát, Oroszországot, illetve Közép-Ázsiát magában foglaló régióért felelős menedzsere avatta be a vállalat működésével kapcsolatos részletekbe. Akárcsak a többi üzletág, a ProCurve is nagyfokú önállósággal bír, a közös kutatás-fejlesztési erőforrásokon túlmenően maga dönt saját fejlesztési és értékesítési stratégiájáról. Az egyes divíziók összetett termékek, megoldások esetén gyakran a külső beszállítókhoz hasonlóan versenyeztetik a vállalat más üzletágainak termékeit. E tekintetben HP szerverekre alapozó adatközpontokban ezután sem feltétlenül ProCurve hálózati eszközökkel fogunk találkozni, és a ProCurve sem úgy alakítja portfólióját, hogy az főként a HP többi termékéhez illeszkedjen, hanem saját, jól körülhatárolt céljait követi. A menedzser kiemelte azt is, hogy a termékkínálatot, illetve a technológiai bázist nem felvásárlások révén bővítik, hanem a meglévő alapokra építkezve fejlődnek. A főként a nagyobb ügyfelek által támasztott követelmények egyre komolyabb kihívást jelentenek, különösen a biztonság, mobilitás, konvergencia terén. Bauer szerint ezen igényekre gyorsabban válaszolhatnak saját fejlesztések révén, mintha más cégek hardvereit vagy szellemi tulajdonát kellene beépíteni termékeikbe.

Magyarországon, hasonlóan a térség számos más országához, a HP csupán néhány éve különített el cégen belüli erőforrásokat a hálózati eszközök értékesítéséhez. „A tyúk és a tojás dilemmájával szembesültünk – mondta Bauer –, amíg nem árulják termékeinket, addig nem fogják ismerni és keresni azokat a vásárlók, és fordítva”. Ennek megfelelően az üzletág Kelet-Európában egyelőre gyengébben teljesít, mint nyugaton, de az erősödő marketingtevékenységnek és a partnereknek köszönhetően a ProCurve eszközök egyre ismertebbé válnak, és ez magával vonja az eladások növekedését is.

A HP ProCurve továbbra sem kíván beszállni a telekom- és internetszolgáltatók igényeit kielégítő hálózati megoldások piacára, nem kínál nagyvállalatok számára speciális (MPLS, SDH, WAN stb.) szolgáltatásokat biztosító eszközöket, és nem jelenik meg kiskereskedelmi csatornákban sem. Ehelyett kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok helyi hálózataira koncentrál, és jelenlegi termékpalettájával már sok ezer végpontos, nagy belső forgalmat generáló telephelyekkel bíró cégek elvárásainak is megfelel. A gyártó koncepciójának egyik kulcseleme, hogy a hálózatbiztonságot, a szolgáltatásminőséget, az akár az egyes felhasználók személyére szabható házirendet érintő funkciókat kitelepíti a hálózat peremére. Miután a hozzáférés szabályait már azokon az eszközökön érvényre juttatják, melyekre ténylegesen rákapcsolódnak a felhasználók, a hálózat központjában kevesebb döntést kell hozni, azaz a funkciógazdagság helyett (mellett) a gyorsaság és a költséghatékonyság szempontjai érvényesülhetnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények