A sávszélesség csapdájában

Érthetőbben, ha kérhetném!

Az sem feltétlenül elegáns, hogy az egyik szolgáltatónál ugyanazon nevű díjcsomag, a különböző szolgáltatási felületeken más és más le- és feltöltési paramétereket jelent. Mi több, az egyik csomagjuknál csak a maximális letöltési sebességként megjelölt adat mutat azonosságot a különböző verziókkal. Persze nem sértenek vele semmiféle szabályt és igen, ez csak apróság, de bizony alkalmas a fogyasztó megtévesztésére. Az ilyesmi miatt (is) szokta néha úgy érezni az ember, hogy hülyére veszik. Más szolgáltató ezt nagyon egyszerűen intézi el, más a neve a szolgáltatásoknak a különböző technológiák esetében és ezzel máris kihúzta a dolog méregfogát.

Hirdetés

Ma már teljesen általános, hogy a szolgáltatók nem csupán internetelérést kínálnak, hanem kábeltévé és telefonszolgáltatást is nyújtanak. Van egy ország a világban, ahol az embereket lépten-nyomon figyelmeztetni kell arra, hogy a víz nedves, a tűz éget, a nehéz tárgyak olykor lepotyognak és a visszapillantó tükörben látható dolgok esetleg közelebb vannak annál, mint ahogy látszanak. Isten ments, hogy ilyenné váljunk mi is, de a tényleg vonzó, remek szolgáltatásokat nyújtó – műsorújság, időzített felvétel – tévé előfizetést is tartalmazó csomagoknál valahogy elsikkad az az információ, hogy az IP alapú tévézéshez szükséges sávszélesség a „kombó menüben” kínált internet előfizetés sávszélességéből csípődik le. Tudjuk, hogy az informatikai ismeretekkel felvértezett felhasználónak ez magától értetődik, de gondolkodjunk kicsit egy olyan előfizető fejével, aki az informatikus és a fentebb már említett, cuki nagymama – azaz a teljes laikus – közt helyezkedik el félúton! Neki nem lesz az! Ő csak azt fogja látni, hogy „lassú a net” és nem jön rá arra, hogy ez attól van, hogy működnek a set top boxok – szolgáltatónként változó, de egy előfizetéshez jellemzően kettő-öt közötti doboz rendelhető –, és mondjuk az egyik a háttérben éppen rögzít is egy műsort, ezzel jókora szeletet kihasítva a maximálisan rendelkezésre álló sávszélességből.

Persze a fentiek a mi álláspontunkat tükrözik, ezért igazán kíváncsiak vagyunk arra, hogy olvasóink mit tapasztalnak a mindennapokban, hogy mik azok, amik szerintük a mostaninál szigorúbb szabályozásra szorulnának. Lehet, hogy csak mi vagyunk mázlisták, de az viszonylag távoli múlt volt, amikor belefutottunk a forgalomkorlátozás kérdésébe – bár ezt a bevezetőben említett vita is mára leginkább a mobilszolgáltatókra jellemző véteknek rója fel. Kíváncsian várjuk a hozzászólásokat ez ügyben!

Az érem másik oldala

Nem szerettük volna elkövetni azt a hibát, hogy a másik oldalt nem kérdezzük meg ebben az ügyben, ezért megkerestük a táblázatban szereplő szolgáltatókat és az NMHH-t is. Kíváncsiak voltunk, hogy ők mit gondolnak erről, van-e valami olyasmi, amit ők látnának szívesen egy esetleg módosított szabályozásban. Megkérdeztük, hogy általánosságban mit várnak a lehetséges EU szigorítástól, mi a véleményük a meghirdetett és garantált sávszélesség közötti eltérés kérdéséről, miért az óriási, 50-90% közötti eltérések a jellemzőek. Rákérdeztünk arra, hogy mit gondolnak arról, ahogy ezt az előfizetők felé kommunikálják, illetve kértük, hogy osszanak meg adatokat arról, mekkora arányban tudják teljesíteni a hirdetett sebességet, és hogyan kezelik az ilyen irányú reklamációkat. A beérkezett válaszokat érkezésük sorrendjében, szerkesztetlenül közöljük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények