HP Officejet X567dw, az irodai tintás

Hirdetés

Teljes szélességű fejek

Szinte valamennyi új generációs tintasugaras alternatívának sikerült jóval alacsonyabb nyomtatási költségeket produkálnia, mint a lézeres megoldásoknak, azonban sebességben és főleg terhelhetőségben nem voltak összemérhetők a vállalati nagy lézernyomtatókkal. Az elektrofotografikus képalkotási eljárás gyors és robusztus készülékekben is bevethető volt és ezen a területen csak akkor tudott labdába rúgni a HP, amikor elkészítette a teljes lapszélességben elhelyezkedő, fix nyomtatófejeit. Ezek – irodai területen – először a HP Edgeline termékcsaládban tűntek fel a CM8050 és CM8060 modellekben, melyek 61 illetve 71 lap/perces csúcsteljesítményt biztosítottak, kedvező oldalköltségekkel. Az azóta kifutott készülékek milliós árukkal és nagy méretükkel a legnagyobb lézerekkel szálltak szembe, de a kisirodai (kis munkacsoportos) nyomtatás havi legfeljebb 2-3 ezer oldalas és a tonerszörnyek havi akár több tízezer oldalas volumene között nem volt semmi.

Tíz kicsi nyomtatófejből áll a PageWide tömb
Tíz kicsi nyomtatófejből áll a PageWide tömb

Ezt a piaci rést (vagyis inkább szakadékot) próbálja betölteni most a HP Pagewide technológiájával, ami valahol az Edgeline nyomdokain halad, de részleteiben jelentősen eltér attól. (Az Edgeline használt ragasztó adalékanyagot, hogy gyorsabban elkészülhessen a nyomat, a PageWide segédanyagok a tintában vannak feloldva.) A Pagewide lényege praktikusan megfogalmazva, hogy a tintasugaras nyomtatófej nem szaladgál a papír felett, hanem teljes szélességében átfogja azt, így a lapok folyamatos tempóban hagyják el a kimeneti nyílást, akárcsak a lézeres és LED-es nyomtatók esetében. Egy darabban egy 217 mm szélességű fejet legyártani még elektro-litografikusan is túl nehéz és drága mulatság lenne, így inkább tíz fejet építettek egymás mellé a kellő átfogás érdekében.

Teljes szélességű patronokat kell a gépbe csúsztatni, a fejek fixek
Teljes szélességű patronokat kell a gépbe csúsztatni, a fejek fixek

Az egyenként 4224 tintafúvókát tartalmazó fejek két sorban, 30 fúvókányi átlapolással váltják egymást, az összesített fúvókaszám 42240. Az átlapolás és az eleve többsoros fúvókaelrendezés révén jelentős tartalék van a valós 1200 DPI felbontású kompozit fejben. Saját automatikus optikai monitorozó rendszere gondoskodik róla, hogy ha egy vagy több szomszédos fúvóka átmenetileg vagy akár véglegesen kiesik, akkor a körülöttük lévők átvehessék a szerepüket és fenntartsák gyakorlatilag ugyanazt a minőséget. Automatikus karbantartó egység óvja a készülék teljes élettartamára tervezett főkomponenst. Ez így elmondva egyszerű, de nem kérdés, hogy rengeteg technikai részletre kellett megoldást találni, hogy mindez együtt működhessen, gondoljunk akár csak arra, hogy a nagysebességű nyomtatás milyen adatátviteli kihívást jelent a rendszer és fúvókablokkok között: több mint száz megabites sávszélességet igényel magában egy blokk vezérlése is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

  • Magyar regionális pénzügyi vezető a HP-nál

    A HP Magyarország eddigi pénzügyi igazgatója, Varga Krisztina 2014 februárjától regionális üzleti operációs igazgatóként folytatja pályafutását. Az új vezető 10 országért felel majd.

  • A Xerox idén a kkv-kra koncentrál

    A cég szerint Magyarországon is van igény arra a kis- és középvállalatok részéről, hogy a nagyvállalatokhoz hasonlóan kiszervezzék nyomtatóik üzemeltetését.

  • Javul a helyzet a HP-nál

    Kezdenek beérni Meg Whitman átalakítási intézkedései, a vállalati keresletnek köszönhetően a PC-eladások is nőttek.

  • A HP is beszáll a 3D nyomtatásba

    A cég júniusban fogja ismertetni a területre vonatkozó terveit, és első körben a vállalati szektorra fog koncentrálni. Meg Whitman vezérigazgató szerint a HP nyomtatói komoly minőségi ugrás kínálnak majd.

Előzmények