HoloLens élménybeszámoló

A Microsoft egyik legmenőbb eszközére a Star Wars klasszikus jelenete óta vártunk. A fejlesztések biztatóak.

A hologramok valódiak?

Ahogy említettem, a 3D illúzió is tökéletes. Ha egy IMAX filmet nézünk, az élmény lélegzetelállító, de nem tűnik valóságosnak. Pontosan tudjuk, hogy csak illúzió. Ez a HoloLens esetében nem így van. A holografikus tárgyak csak úgy ott vannak, benne a térben, teljesen természetesen. Nem kell emlékeztetni az agyamat, hogy amit látok 3D, ugyanis „tényleg az”. Nincs az a filmeknél megszokott, erőltetett „nézd, 3 dimenziós vagyok” érzés. Ez pedig nagyon fontos az élmény megteremtéséhez. A hologramoknak a valós tárgyakkal együtt és egymás mellett kell működniük. Ez az igazán agyeldobós része a HoloLens technológiának: a 3D illúzió olyan tökéletes, hogy nem kell felfüggesztenünk a hamisság-érzetet, mert eleve nincs is ilyen. Talán a látószöget kivéve.

Hirdetés

Térjünk vissza az Origamihoz, amit feltettem az asztalra. Két, papírból készült lejtő látható, a tetejükön egy-egy papírgalacsin. Légfogásra a golyócskák legurulnak a rámpákon, az asztalon landolnak és ott felrobbannak. Az így keletkező lyukon keresztül pedig átnézhetünk az asztalon és egy új világba nyerünk bepillantást. Ebben a világban origami madarak, felhők, hegyek és kék ég fogad, felülről nézhetünk bele. Az illúzió tökéletes: ha az olvasó nyitott már valaha portált a Valve híres játékában, tudja, mire gondolok. Körbesétálhatok az asztal körül, minden irányból belesve az origami világba.

Az Origami (meg még sok más alkalmazás) 3D térbeli hangzást imitál, ami sokat segít abban, hogy helyesen észleljük a környezetet, akár azt is, ami mögöttünk történik. Sajnos az én eszközömmel valami nem volt rendben, nem tudtam működésre bírni a térhangzást. Mivel a többiek a csoportban nem tapasztalták ezt a hibát, csak arra tudok gondolni, hogy a konkrét eszközzel volt valami baj. Erre utal az is, hogy amikor Cortanát hívtam, a HoloLens egyszerűen újraindult.

Miután többé-kevésbé kiélveztem az Origami nyújtotta lehetőségeket, a bloom gesztussal előhívtam a start menüt, aztán egy egyszerű alkalmazást próbáltam ki. Ez azt tudja, hogy különböző hologramokat pakolhatok a térbe egy listáról. Ha jól emlékszem, a neve is csak ennyi volt: Holograms. Miután kiválasztottam az egyiket, követte a fejmozgásomat, fixálni pedig a légfogás mozdulattal tudtam. Akadtak egyszerű 3D modellek, illetve animáltak is. Ha valamit kezdeni akar velük az ember, a fejjel célzást követően jöhet a jól begyakorolt kézmozdulat. A kijelölést jelző doboz felett szöveges opciók ugranak fel, mint a törlés, a mozgatás, illetve az átméretezés. A törlést nyilván nem kell magyaráznom, azonban az átméretezéssel kognitív problémáim akadtak. A kurzor mozgatáshoz ugye a fejemet kell forgatni, az átméretezéshez azonban az okostelefonokon megszokott mozdulatra van szükség, csak 3D-ben. A tárgyak mozgatásához a kezemet kell használni, szóval ezen a ponton kicsit összezavarodtam, többször a fejemmel próbáltam átméretezni. Azok a fránya megszokások az egérrel kétdimenzióban...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények